Ajankohtaista
16.09.2021

Jyty kysyy:

Miten työmarkkinoita tulisi uudistaa?

Työelämä ja työmarkkinat ovat myllerryksessä. Jyty-lehti kysyi Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajalta Mika Malirannalta työmarkkinoiden uudistamisesta.

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: Maarit Kytöharju
Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Mika Maliranta

Työelämä ja työmarkkinat ovat myllerryksessä monella tavalla. Ratkaisuja tarvitaan muun muassa työttömyyden sekä työvoimapulan hoitoon.

Miten työmarkkinoita tulisi uudistaa, Palkansaajien tutkimuslaitoksen tuore johtaja Mika Maliranta?

– Työn tarjontaa on lisättävä. Meillä on sen toteuttamiseksi runsaasti vaihtoehtoja, mutta ratkaisujen pitäisi lisätä työllisyyttä mahdollisimman vähäisillä haitoilla.

– Muutokset kirpaisevat, siinä on oltava rehellinen. On vaarana, että sopeuttamiskustannukset osuvat aina samoihin henkilöihin.

– Asteittaisilla muutoksilla voitaisiin seurata toimien tehokkuutta ja tarvittaessa tehdä täydentäviä toimia. Uudistus on lopulta aina kokonaisuus, paketti erilaisia ratkaisuja.

Onko uudistuksesta hyviä esimerkkejä?

– Tanskan työmarkkinoilla tehtiin 1980-luvulla suuri uudistus. Siinä valtio, yritykset ja ammattiliitot sitoutuivat muutoksiin.

– Palkansaajien irtisanomisturvaa heikennettiin, mutta samalla sosiaaliturvaa parannettiin sekä lisättiin panostusta aktiiviseen työvoimapolitiikkaan. Työllisyysastetta saatiin nostettua, ja työntekijät voivat tutkimusten mukaan hyvin.

Miten julkisen sektorin työn tuottavuutta mitataan?

– Sitä on vaikea mitata.

– Siihen on syynsä, miksi tietyt tehtävät on annettu julkisen sektorin hoidettaviksi. Ulkoistusta harkitessa on vaikea sopia, miten määritellään ja mitataan esimerkiksi hoivan laatu, ja miten se merkitään sopimukseen.

Voidaanko palkat sitoa tuottavuuteen?

– On väärinkäsitys, että toimialan tuottavuuden kasvu eli tulos tehtyä työtuntia kohti määrittäisi työntekijöiden palkkojen kasvua.

– Kysynnän ja tarjonnan laki pätee tässäkin: julkisen sektorin pitää maksaa sellaista palkkaa, että se saa tehtävään sopivia työntekijöitä.

– Kysymys on myös arvoista. Paljonko ollaan valmiita käyttämään verovaroja esimerkiksi vanhustenhoitoon, kun kunnassa on muitakin tarpeita. Poliittisen järjestelmän tehtävänä on pohtia tällaisia asioita.

Onko kilpailutuksia mahdollista tehostaa?

– Onnistuneella kilpailutuksella julkinen sektori voisi säästää merkittävästi. Ongelmana on, että tarjouspyyntöihin tulee usein liian vähän tarjouksia.

– Hankintaosaaminen on hyvin kirjavaa sekä alueellisesti että toimialojen sisällä. Jos toimialat pitävät tuotantoa itsellään, tilaajaosaaminen sekä ote palvelujen tuottamiseen säilyvät.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.