Ajankohtaista
15.11.2023

Kysyimme jäseniltä:

Miten jytyläiset ovat opiskelleet töiden ohessa?

Aikuiskoulutustuki on ollut monelle jytyläiselle tärkeä keino rahoittaa aikuisiällä tehtyjä opintoja.

Teksti: Leena Filpus Kuvat: Jyty

”Olen työn ohessa opiskellut ihan muuta alaa kuin omaani, tavallaan syventänyt harrastuksiani. Opiskelu aikuisena on ollut hauskaa ja antoisaa, toki joskus myös raskasta.”

”Kiitos liitolle, opiskelin itselleni uuden ammatin kun jäin työttömäksi. Minusta valmistui hoiva-avustaja ja sen jälkeen on töitä riittänyt. On todella vahinko jos hallitus ei enää tue aikuiskoulutusta.”

On todella vahinko jos hallitus ei enää tue aikuiskoulutusta.

”Olen opiskellut oppi­sopimuksella ja avoimessa yliopistossa kursseja. Aikuisopiskelu on avannut minulle aivan uuden ­maailman.”

”Vuorotteluvapaan sijaisuus uudella alalla antoi kimmokkeen täydentää opintoja ja saamaan pätevyyden. Myöhemmin täydensin opintoja vielä ammattikorkeakoulututkinnolla. Työmahdollisuudet paranivat huomattavasti.”

”Olen vaihtanut alaa maatalouden fyysisesti raskaista töistä kevyempään sihteerin työhön. Mela kustansi koulutukseni terveyssyiden vuoksi ja olen tästä uudesta ammatistani todella onnellinen. Sain lopulta vakituisen työpaikan 58 vuoden iässä!”

Vuorotteluvapaan sijaisuus uudella alalla antoi kimmokkeen täydentää opintoja ja saamaan pätevyyden.

”En ole käyttänyt aikuiskoulutustukea. Töiden tekemisen lisäksi opiskelin osaksi te-keskuksen omaehtoisena opiskeluna, osaksi lainalla.”

”Opiskelin tutkintoni työttömyystuella, jonka suuruus oli reilusti alle tuhat euroa kuussa. Käytännössä puolisoni elätti minua.”

”Opiskelen aikuiskoulutustuen turvin, joka loppuu tämän vuoden lopulla. Sitten on jatkettava pelkällä opintotuella hetki. Alussa tein myös töitä osa-aikaisesti, mutta se oli turhan raskasta perheen ja pienen lapsen lisäksi. Opinnoissa on paljon käytännön harjoittelujaksoja, joiden aikana ei töitä voi muutenkaan ottaa rinnalle.”

”Opiskelu ilman aikuiskoulutustukea olisi ollut mahdotonta. Lapsiarjessa opintovapaa on ollut erinomainen vaihtoehto! Opiskelusta on saanut paljon enemmän irti, kun on voinut opiskella päivällä, eikä vasta illalla työpäivän jälkeen.”

 

Lue myös: ”On osoittautunut harhaksi, että ihmisiä ei enää tarvittaisi”

Lue myös: Tarvitaan uusia tapoja pätevöityä

Opiskelu kannattaa aina

Oman työmarkkina-arvon ja työmarkkinakelpoisuuden ylläpitäminen on tänä päivänä entistäkin tärkeämpää. Osa koulutuksesta voi tapahtua työpaikoilla henkilöstökoulutuksena, mutta vastuu oman osaamisen kehittämisestä on lopulta jokaisella meistä. Mitä paremmin ylläpidämme osaamistamme, sitä sujuvammin selviämme erilaisista muutostilanteista.

Aikuisiällä työn ohessa kouluttautuminen on valtaosalle ainoa keino kehittää osaamistaan, sillä harvalla on taloudellisia mahdollisuuksia irtautua kokonaan töistä opiskelemaan. Siksi aikuiskoulutustuen poistuminen on todella harmillista.

Vaikka työn ohessa opiskeleminen voi olla monella tavoin rankkaa, ponnistelu ei mene hukkaan.

Vaikka työn ohessa opiskeleminen voi olla monella tavoin rankkaa, ponnistelu ei mene hukkaan. Sen näkee myös jytyläisten vastauksista: Valtaosan mielestä opiskelu oli kaikesta huolimatta antoisaa. Kouluttautuminen kannattaa monella tapaa. Osaamisen syventäminen tuo vaihtelua arkeen, mutta se parantaa myös työssä jaksamista. On tärkeä tuntea hallitsevansa tehtäviään, siitä saa virtaa.

Jos aiemmista opinnoista on aikaa, opiskelemaan lähteminen voi tuntua hankalalta ja kynnys korkealta. Ei kuitenkaan kannata lannistua, apua on tarjolla. Jyty esimerkiksi tukee jäsenten opiskelua Helsingin aikuisopistossa, ja siellä on tarjolla myös opiskelutaitokoulutusta. Vastaavanlaista ohjausta saa varmasti muiltakin koulutustarjoajilta. Heti ei tarvitse hakeutua opiskelemaan kokonaista tutkintoa, voi edetä kurssin kerrallaan ja kuulostellen, miltä opiskelu tuntuu ja mikä kiinnostaisi.


Mika Periaho
Jytyn kehitysjohtaja

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.