Mistä keksitte idean korvaavasta työstä, kunnanjohtaja Jere Penttilä?
– Mietimme, mistä keksimme uusia tehtäviä työntekijöille, joiden työt ovat koronan takia vähenemässä. Kunnan perustehtävä on huolehtia kuntalaisten hyvinvoinnista. Niinpä pyysimme ideoita, kuinka voimme hyödyntää työntekijöiden osaamista ja lisätä samalla lasten, nuorten, perheiden ja ikäihmisten hyvinvointia.
Pyysimme ideoita, kuinka voimme hyödyntää työntekijöiden osaamista ja lisätä samalla lasten, nuorten, perheiden ja ikäihmisten hyvinvointia.
Kuinka paljon lomautettavia olisi ollut ilman näitä toimia?
– Varmaan noin sata henkeä, kaikkiaan noin 650:stä. Lomautuksia oli tulossa koulunkäynninohjaajille, ravintopalveluhenkilöstölle, laitoshuoltajille ja varhaiskasvatuksen henkilöstölle.
– Olemme neuvotelleet tilanteesta yhteistuumin Jytyn, JUKOn ja JHL:n kanssa. Kaikille pyritään löytämään uutta työtä tai korvaava tapa tehdä omaa työtään. Viime kädessä käytetään lomautuksia. Tässä on tehty hyvää yhteistyötä, mistä kiitos pääluottamusmiehille.
Minkälainen tilanne on nyt?
– Kaikille koulunkäynninohjaajille löytyi työtä. He antavat ohjausta ja tukea etäopetuksessa oleville muun muassa Skypellä. Kaikki lomautusuhan alla olleet ravintopalvelun henkilöt työllistyivät, kun käynnistimme ruoanjaon etäopetuksessa oleville. Päätimme aikaistaa kesäajan isompia siivouksia, joten laitoshuollon koko henkilöstölle on töitä ainakin toukokuun puoliväliin.
– Isoin ryhmä ovat lastenhoitajat ja varhaiskasvatuksen opettajat. Päiväkodeissa on enää noin neljännes lapsista.
Minkälaisia ideoita työntekijöiltä on tullut?
– Ehdotuksia on tullut erityisesti ikääntyneiden ja muiden riskiryhmien avun antamiseen. Varhaiskasvatuksen henkilöstön on toivottu vievän ei-riskiryhmien perheiden lapsia ulkoilemaan.
Mitä korvaavia työtehtäviä on otettu käyttöön?
– Yksi varhaiskasvatuksen työntekijä on nyt vapaaehtoistyön koordinaattorina yli 70-vuotiaiden asiointiavussa. Osa varhaiskasvatuksen henkilöstöstä soittelee perheisiin, varsinkin erityistä tukea tarvitseviin perheisiin, ja osa valmistelee uutta oppimateriaalia.
– Osaamista tarvitaan arkistointiin, ulkoalueiden hoitoon, viestintään, asiointipalveluun ja etenkin henkilöstön ja kuntalaisten digitukeen.