Ajankohtaista
07.05.2022

Puheenjohtaja Jonna Voima riemuitsi auringosta ja väenpaljoudesta Palkkapäivä 2 -mielenosoituksessa

Lakko tuo kuntatyön olennaisuuden esiin

Kunta-alan ammattilaisia kokoontui tuhatmäärin Helsingin keskustaan osoittamaan mieltään oikeudenmukaisten palkankorotusten puolesta perjantaina 6. toukokuuta. Jytyn puheenjohtajan viesti mielenosoittajille oli selvä: lakko ja arkiset vaikeudet tekevät näkyväksi kuntatyön olennaisuuden.

Teksti: Jaakko Takalainen Kuvat: Kimmo Brandt
Jytyn puheenjohtajan Jonna Voiman (oik.) mukaan kentältä on kuulunut myönteistä viestiä lakosta. Arjessa ei hänen mukaansa välttämättä huomaa, kuinka kuntatyö on arvokasta. Lakko tuo tämän esiin. Palkkapäivä-tapahtuman juonsi Ina Mikkola.

Palkkapäivä 2 -mielenilmaus alkoi Töölön kisahallilta kulkueena, ohitti Eduskuntatalon ja päätyi Narinkkatorille. Ensimmäiseen, 5.4. järjestettyyn Palkkapäivä-mielenilmaukseen verrattuna muutos oli selvä: rännästä ei ollut tietoakaan, vaan aurinko paistoi kesäisesti. Paitsi mielenosoitus, Jytyn, JHL:n ja JUKOn yhteinen Palkkapäivä oli myös karnevaali.

 

Apotti jumissa, puhtaat välineet lopussa

Juontajana oli toistamiseen energinen Ina Mikkola. Liittopuheenjohtajista esiintyivät Jytyn Jonna Voima, JHL:n Päivi Niemi-Laine ja OAJ:n/JUKOn Olli Luukkainen. Puheenjohtajat kiittelivät kokoontuneiden kunnan työntekijöiden määrää ja intoa tuoda asiansa yhdessä esille.

Mielenosoittajat marssivat Kisahallin parkkipaikalta Mannerheimintietä pitkin Narinkkatorille. Välillä pysähdyttiin Eduskuntatalon kohdalle viemään terveiset päättäjille.

Mikä on jytyläisten viesti Palkkapäivä 2:ssa?

– Kyllä lakko tuo näkyväksi kuntatyön tärkeyden. Eilen kuulimme, että Apotti [pääkaupunkiseudun sote-tietojärjestelmä] oli kaatunut HUS:ssa. Vikaa etsittiin, mutta kun osa järjestelmän käyttäjistä oli lakossa, järjestelmä saatiin käyntiin vasta tunnin jälkeen. Silloin kaikki kiireellinenkin hoito oli jumissa, sanoo Jonna Voima.

Jytyläisten työn olennaisuus tulee esille arjessa paremmin kun on lakko, ja henkilömäärät suojelutyössä ovat minimissään.

Toisen tiedon mukaan myös välinehuoltajien puutteen takia puhtaat leikkausvälineet olivat päässeet loppumaan, eikä leikkauksia voitu tehdä.

– Jytyläisten työn olennaisuus tulee esille arjessa paremmin kun on lakko, ja henkilömäärät suojelutyössä ovat minimissään, Voima toteaa.

Palkkapäivä 2 -mielenilmaus oli Jytyn, JHL:n ja JUKOn yhteinen voimannäyte kuntatyön arvostuksen, oikeudenmukaisen palkkauksen ja parempien työolojen puolesta.

Opettelemista puolin ja toisin

Narinkkatorille kokoontuneiden mielenosoittajien joukosta löytyi Jyty Metropolin puheenjohtaja Kaisa Soininen. Miten 3. toukokuuta alkanut lakko on sujunut?

– Rauhallisesti on sujunut. Lakkorajoista oli montakin kokousta, mutta tällä kertaa työnantaja sekä Helsingissä että Vantaalla piti aika maltillista profiilia. Meidän liittojen näkemykset otettiin lopulta ihan hyvin huomioon, Soininen sanoo.

Jyty Metropolin puheenjohtajan Kaisa Soinisen mukaan lakkorajoissa oli Helsingissä vääntämistä, mutta lopulta esimerkiksi uimahallit jotain poikkeusta lukuun ottamatta pantiin säppiin.

Hänen mielestään näkyy selvästi, etteivät kunta-alan työntekijät ole usein lakossa. Erimielisyydet ovat useimmiten väärinkäsityksiä, ja niistä selvitään puhumalla.

– Täytyy sanoa, että tämä lakkoilu on ollut opettelemista puolin ja toisin, toteaa Soininen.

Tämä lakkoilu on ollut opettelemista puolin ja toisin.

Poliisin arvion mukaan (HS 7.5.2022) Palkkapäivä 2 -tapahtumaan osallistui jopa 3 000–4 000 mielenosoittajaa.

Jyty HYKS:n toinen pääluottamusmies Tuuli Urpela, miltä pääkaupunkiseudun (Helsinki, Vantaa, Espoo, Kauniainen) viikon lakko on tuntunut?

– Ei ole jäänyt mitään hampaankoloon, vaikka lakkorajoista neuvottelut ovat olleet jättimäinen palapeli. Kun Meilahden tornisairaalan 80 eri osastolla työskentelevästä laitoshuoltajasta ruvetaan poimimaan suojelutyön tekijät, onhan se iso urakka. Ja ajoittain tiedonkulussa on ollut vaikeuksia, Urpela kuvailee.

Narinkkatorille oli kokoontunut tuhansia kunta-alan työntekijöitä osoittamaan mieltään ja toteamaan, että on PALKKAPÄIVÄ, ja lisää liksaa pitää saada NYT HETI.

Vantaa: uusia naamoja lakkovahdeiksi

Miten lakko on sujunut Vantaalla, Jyty Metropolin Vantaan pääluottamusmies Arja Karppinen?

– Yllättävän hyvin. Kun tarvittiin lakkovahteja, niitä ilmoittautui yli kymmenen. Vapaaehtoisissa oli alle 40-vuotiaita, ja minulle aivan uusia ihmisiä. On hienoa saada toimintaan mukaan normaaliaktiivien ulkopuoleltakin ihmisiä, sanoisinko sellaisia ei-kanta-asiakkaita, Karppinen muotoilee tyytyväisenä.

Vantaalla ei Arja Karppisen mukaan ole edessä enää suuria ponnistuksia, lakko hoidetaan loppuun samalla varmuudella kuin se aloitettiinkin. Karppinen on Jyty Metropolin Vantaan pääluottamusmies.

Hänen mukaansa julkisuudessa olleet tiedot koulun rehtoreiden ja päiväkodin johtajien painostuksesta lakosta luopumisesta Vantaalla pitävät paikkansa myös jytyläisten esimiesasemassa olevien suhteen.

– Minulle on tullut yhteydenottoja esimiehiltä, että painostusta on ollut. Ei ole hyvä asia Vantaan maineelle reiluna työnantajana, Karppinen toteaa.

Minulle on tullut yhteydenottoja esimiehiltä, että painostusta on ollut. Ei ole hyvä asia Vantaan maineelle reiluna työnantajana.

Jyty Metropolin Helsingin kaupungin keskushallinnon ja siihen kuuluvien liikelaitosten jytyläisten pääluottamusmies Maija Ruotsalainen oli myös Narinkkatorilla vihreän Jyty-kyltin kanssa. Millaista viestiä lakon takia on tullut?

– Lähinnä on tullut tsemppiviestejä, isompia ongelmia ei ole ollut. Lakon alettua työnantajan joku edustaja oli ymmärtänyt lakkorajat väärin ja soitellut meidän väkeä töihin. Mutta asia selvisi, ja koko keskushallinto on lakossa, Ruotsalainen kertoo.

Maija Ruotsalainen kiitti jäseniltä ja muiltakin tulleita tsemppiviestejä lakon aikana. Ruotsalainen on Jyty Metropolin Helsingin kaupungin keskushallinnon ja siihen kuuluvien liikelaitosten jytyläisten pääluottamusmies.

”Tämä on sitä konsensusta”

Ay-asian lisäksi Narinkkatorilla nähtiin kahden klovnin taiturointia, drag-artisti Marko Vainion naisellisen reipasta esitystä sekä muun muassa Helsingin opettajien sekakuoro hOpe. Opettajat lauloivat J. Karjalaisen Sankarit-laulun – Keitä ne on ne sankarit / Sellaiset sankarinaiset / Jotka tosi työstä palkintonsa saa? Lopuksi hOpe kajautti vielä Suvivirren.

Palkkapäivässä puhuttiin tiukkaa ay-asiaa, mutta tunnelma oli rennon karnevalistinen. Yhtenä esiintyjänä oli drag-artisti Marko Vainio.

Entä mielenosoittajien määrä? Narinkkatori pullisteli kuntaväkeä, mutta oliko väkeä yli tuhat vai kaksi tuhatta? Kysytäänpä asiantuntijalta.

– En ole yhtään ehtinyt arvioida, sanoo vanhempi konstaapeli avattuaan auton ikkunan.

– Tämä on sellainen meidän kannalta positiivisen helppo keikka.

Helsingin poliisilaitoksen myöhemmän arvion mukaan (HS 7.5.2022) osallistujia oli jopa 3 000–4 000.

Työssä käyvät ihmiset ajavat palkka-asiaansa, ja kai kaikki kansalaiset ovat suunnilleen sitä mieltä, että asia on oikea.

Poliisi kohdentaa lukulasejaan ja jatkaa:

– Ei ole mitään uhkakuvia, että tulisi vastamielenosoitus tai muita ongelmia. Työssä käyvät ihmiset ajavat palkka-asiaansa, ja kai kaikki kansalaiset ovat suunnilleen sitä mieltä, että asia on oikea. Tämä on sitä hyvää suomalaista konsensusta.

Jytyn pisteellä Narinkkatorilla kävi kova vilske. Kuvassa alueasiamies Kimmo Hollmén, puheenjohtaja Jonna Voima ja alueasiamies Sini Felipe.

Katso lisää kuvia Palkkapäivä 2 -mielenilmauksesta Jytyn Facebook-albumissa.

Seuraa sopimusneuvottelujen tilannetta Jytyn nettisivuilla.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.