Ajankohtaista
09.02.2022

Vantaa investoi lähivuosina noin 155 miljoonaa euroa vuosittain

Innovatiivinen Vantaa torppasi koronan pahimmat uhkakuvat

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen ei pidä kynttilää vakan alla. Hänen mukaansa Suomen neljänneksi suurin kaupunki on maailman paras paikka, ihmisen kokoinen ja hyvien yhteyksien solmukohta. Kaupunki, jossa jokainen otetaan mukaan ja jossa pääsee helposti vantaalaiseksi.

Teksti: Jaakko Takalainen Kuvat: Matti Matikainen
Ritva Viljasen mukaan kaupungin työntekijöiden palkkataso on linjassa Helsingin ja Espoon kanssa. Palkkaeroihin puututaan, muu ei toimisikaan samalla työssäkäyntialueella, hän toteaa.

Vantaa – Helsingin entinen maalaiskunta, jossa on Suomen ainoa kansainvälinen lentokenttä – on viime aikoina ollut palkintosateessa. Marraskuussa se sai pääpalkinnon ensimmäisenä alle 250 000 asukkaan kaupunkina Suomessa eurooppalaisessa iCapital Awards -kilpailussa.

Lisäksi kaupunginjohtaja Ritva Viljanen palkittiin kansainvälisen naisverkoston IWF:n Women Who Make a Difference -palkinnolla. Palkintoraadin mukaan hän on osoittanut aitoa johtajuutta merkittävällä urallaan, tasa-arvon edistäjänä ja verkoston jäsenenä.


60
vuodessa suureksi

Otetaanpa ensin tämä Vantaan saama palkinto innovaatioiden uudennosten ja keksintöjen keitaana. Yllättikö ykköstila, Ritva Viljanen?

– Muita se saattoi Suomessa yllättää, koska niin moni kaupunki on sitä tavoitellut. Meitä palkinto ei yllättänyt, koska tiesimme olevamme innovaatioiden osalta hyvässä iskussa. Viime vuonna palkinto jaettiin ensi kertaa kahteen osaan, isoihin yli 250 000 asukkaan kaupunkeihin ja tätä pienempiin.

Vantaa päihitti sarjansa finaalissa Norjan Trondheimin ja Portugalin Cascaisin. Suomessa saman kokoluokan kaupunkeja ovat Oulu (207 327 asukasta), Turku (194 391), Jyväskylä (143 420), Kuopio (120 210) ja Lahti (119 984) sekä Tampere (244 026). Helsinki ja Espoo kisaavat isompien kaupunkien sarjassa, jonka voitti tänä vuonna Dortmund Saksasta.

Viljasen mukaan tärkeä peruste palkinnolle oli Vantaan kehitys 60 vuoden ajalta. 1960-luvun 15 000 asukkaan maalaiskunnasta on kasvanut 242 000 asukkaan kaupunki.

– Ja kasvu on ollut hallittua, olemme kyenneet hyviin peruspalveluihin. Vantaa myös kukkii sosiaalisia innovaatioita kuten ruoka-avun Yhteinen pöytä -malli, jossa jaetaan 2 miljoonaa kiloa hävikkiruokaa vuosittain, ruokaillaan yhdessä ja tukea antaen, sanoo Viljanen.

Kasvu on ollut hallittua, olemme kyenneet hyviin peruspalveluihin.

Hän mukaansa tuomaristo oli vaikuttunut Aviapoliksen alueesta, joka on nykyisin Suomen toiseksi suurin yritysalue ja kansainvälisin sekä nopeimmin kasvava yritysalue. Perusteena olivat myös Vantaan kunnianhimoiset ilmastonmuutoksen torjunnan tavoitteet kuten Vantaan energian monet toimet kasvihuonekaasujen hillinnässä. Ja on myös Vantaan opetuksen digiloikka, Viljanen luettelee.

International Women Forumin eli kansainvälisen naisverkoston palkinnon hän ottaa nöyränä vastaan ja kiittää siitä, että suomalaiset naisjohtajat valitsivat hänet ehdokkaakseen. Viljanen oli yksi kuudesta vuoden 2021 palkitusta maailman naisjohtajasta, mitä hän pitää kunniana.

Vantaan saama innovaatiopalkinto toi kunnian lisäksi selvää rahaa, 500 000 euroa. Mihin Vantaa aikoo käyttää tämän puoli miljoonaan euroa?

– Tämän kevään aikana kaupunginhallitus päättää palkintorahan jakamisesta. Lähtökohtana on, että tämä raha poikisi lisää innovaatioita Vantaalla. Suunnittelemme innovaatiokilpailua, jossa pääosa rahasta jaettaisiin. Lisäksi suunnitelmissa on perustaa Vantaalle vuosittain toteutettava kansainvälinen Innovation Week -tapahtuma, Viljanen toteaa.

– Lisäksi toivon, että Vantaan esittelyvideon taustamusiikin rummuttanut koululaisten Tempo-orkesteri saa mukavan osuuden palkinnosta.

300 metriä luontoon

Saisiko kaupunginjohtajalta muutaman syyn, miksi kannattaa asua Vantaalla?

– Vantaa on vantaalaisille maailman paras paikka, ihmisen kokoinen. Vantaa on avoimuutta, tänne on helppo tulla ja päästä helposti mukaan vantaalaisuuteen. Olemme tottuneet vastaanottamaan vuosikymmenten ajan Suomen suurinta muuttoliikettä.

– Vantaan kulkuyhteydet ovat erinomaiset ja koko maailma on lähellä, sillä kansainvälinen lentokenttäkin on Vantaalla. Ja luontoa riittää kaikille. Keskimäärin vantaalaisella on 300 metrin matka luontoon, luettelee Viljanen.

Vantaan kaupunkikeskuksissa ja uusilla asuinalueilla asuntojen hinnat lähestyvät jo Helsingin ja Espoon hintoja.

Hän jatkaa kehujaan: Lähipalvelut ovat hyvät ja kulttuuritarjonta laaja. Kaupungin lisäksi yksityiset yritykset tuottavat uutta. Esimerkiksi Backaksen kartanon maille on tulossa Elämyskeskus ja Muumi-aiheinen sisäpuisto. Lisäksi vireillä on isoja yksityisiä tapahtuma- ja liikuntahankkeita.

Miten on Vantaan maine Helsinkiä ja Espoota halvempana paikkana hankkia asunto?

– Valitettavasti se pitää enää osin paikkansa. Vantaan kaupunkikeskuksissa ja uusilla asuinalueilla asuntojen hinnat lähestyvät jo Helsingin ja Espoon hintoja. Tosin niin kalliita alueita kuin Helsingin kantakaupunki, niitä ei vielä Vantaalla ole, sanoo Viljanen.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen näkee Vantaan vahvuutena yhteistyön: isoihin hankkeisiin sitoutuvat kaupunki, yksityiset yritykset kuin asukkaatkin.

Naisia 80 % työntekijöistä

Vantaan kaupungin palveluksessa työskentelee 11 000 henkeä, puolet opetus- ja kasvatustehtävissä, kolmannes hoito- ja hoiva-aloilla sekä loput teknisissä tehtävissä ja hallinnossa. Työsuhteista neljä viidestä on vakinaisia. Henkilöstöstä naisia on 80 prosenttia.

Miten kaupunginjohtaja mainostaisi Vantaata työnantajana jytyläisille ja muille työhaluisille?

– Vantaa on hyvä ja vakaa työnantaja, säästöjä on tehty ilman että ketään on jouduttu lomauttamaan tai irtisanomaan.

– Tuotamme palveluja, joita ihmiset tarvitsevat, ja siksi työnteolla on tärkeä tarkoitus eikä motivaatiota tarvitse erikseen hakea. Kaupunki on pärjännyt hyvin työnantajamittauksissa ja meillä on mukavat työkaverit, Viljanen sanoo.

Säästöjä on tehty ilman että ketään on jouduttu lomauttamaan tai irtisanomaan.

Hänen mukaansa Vantaa tarjoaa esimiehille ja koko henkilöstölle jatkokoulutusta, jotta kaikki voisivat suoriutua työstään entistä paremmin. Ja lentokenttäkaupungilla on hyvät kulkuyhteydet koko pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueelta, Viljanen kehuu.

Vantaalla työssäkäynnin omavaraisuusaste on 110 prosenttia, päivittäisiä pendelöijiä kaupunkiin tulee 50 000.

Ritva Viljanen haluaa nostaa esiin 2012 aloitetun talous- ja velkaohjelman seuraajan, ensimmäisenä koronavuotena 2020 hyväksytyn tuottavuus ja kasvu -ohjelman. Tasapainotusohjelma varmisti sen, etteivät pahimmat koronan uhkakuvat ole toteutuneet ja Vantaan talous saadaan vakautettua.

– Lisäksi oli tärkeätä, että Vantaan kaupunki oli aktiivinen vaikean lentokenttäympäristön tilanteen suhteen, kun korona lopetti lentoliikenteen lähes kokonaan. Yhteistyöllä työ- ja elinkeinoministeriön asettaman selvityshankkeen ja selvitysmiehen kanssa löytyi ratkaisu, jolla estettiin ison huolintayhtiön Swissport Finlandin henkilökunnan, lähes puolentoista tuhannen työntekijän, jääminen täysin tyhjän päälle.

Juttu jatkuu faktalaatikon jälkeen.

Helsinki ja Vantaa, mitä eroa?

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, vertaa Helsinkiä ja Vantaata johtajana ja asukkaana. Missä on suurimmat erot?

– Työskentelin Helsingin johdossa aikana ennen pormestarimallia, eli minulla on vähän vanhaa tietoa. Mutta tiivistettynä: Helsinki on niin iso, että siellä vastuu väkisinkin hajoaa.

– Vantaa on Helsinkiä ketterämpi ja nopeampi päätöksenteossaan. Vantaa on hyvin lähellä asukkaitaan ja varsin kotoisa. Vantaan kulttuurikin on lähellä ihmistä, kun taas Helsingissä toimivat isot, valtakunnalliset kulttuuri-instituutiot, Viljanen pohtii.


Seuraavaksi oma ratikka

Ritva Viljanen kertoo Vantaan investoivan lähivuosina noin 155 miljoonaa euroa vuosittain. Vantaan tavoitteena on investoiminen ilman velkaantumista. Uusia isoja lähiajan investointeja hän mainitsee ammattikouluyhtymä Varialle rakennettavat uudet toimitilat Vehkalaan ja lisäksi on suunnitteilla Jokiniemeen uusi ammatillinen koulutuksen superkampus, oppimiskampus.

Lisäksi päiväkoteja ja kouluja rakennetaan ja laajennetaan koko ajan. Kuusijärveä kehitetään Vantaan virkistyksen ja luontomatkailun helmenä sekä Elmoon tulee pitkään odotettu täysmittainen uimahalli.

Kun Kehärata on aika pitkälti pulkassa, onko Vantaan ratikka seuraava iso hanke?

– Vantaa ei ole enää isoista kaupungeista velkaisin, päinvastoin olemme vähävelkaisimmasta päästä.

Jos päätös saadaan tehtyä 2023, Vantaan ratikalla pääsee huristamaan vuonna 2028.

Vantaan ratikkaa suunnitellaan, ja se tulee päätettäväksi 2023, sanoo Viljanen, joka on ratikan kannattaja. Hän näkee, että ratikka avaa Vantaalle kaupunkikehittämiseen todella hyvät näkymät sekä avaa elinkeinoelämälle jopa 11 miljardin euron investointimahdollisuudet.

Hänen mukaansa lentoasemalta Mellunmäen metroasemalle Helsinkiin kulkevan ratikan toteuttaminen toisi Vantaalle tuloja.

– Ratikan ansiosta tulisi 30 000 uutta työpaikkaa ja 37 000 uutta asukasta. Jos päätös saadaan tehtyä 2023, Vantaan ratikalla pääsee huristamaan vuonna 2028, sanoo Ritva Viljanen.

Ritva Viljanen

Ritva Viljanen, 63, on koulutukseltaan juristi (oik. kand. ylempi tutkinto 1987 Turun yliopisto) ja valtiotieteen maisteri (1981 Turun yliopisto).

Hän työskenteli virkamiehenä valtiovarainministeriössä 1982–1992, oikeusministeriössä 1989–1992 ja sisäministeriössä 1992–1997 sekä Väestörekisterikeskuksen ylijohtajana 1997–2003. Kansliapäälliköksi sisäministeriöön Viljanen nimitettiin 2003 ja uudelle kaudelle 2008.

Aviomies ja kaksi aikuista tytärtä.

Viljanen on työskennellyt Helsingin apulaiskaupunginjohtajana (2012–2017) ja nyt Vantaan kaupunginjohtajana (2018–).

Hän on asunut Vantaalla 40 vuotta.

Pakollinen koronakysymys. Mikä on ollut tärkein harrastuksesi 2-vuotisena korona-aikana?

– Kaksi tärkeää on ylitse muiden: ensimmäisenä ruuanlaittohurjastelu. Olen kokeillut sellaisia vaativia reseptejä, joita en ole koskaan aikaisemmin kokeillut. Aviomiehelläni vatsakatarriko? Ei, hän vaikuttaa päinvastoin tyytyväiseltä monipuolistuneeseen ruokavalioomme.

– Toinen lähellä sydäntä oleva harrastus on saunominen. Korona-aikana se on ollut pakko tehdä omassa kotisaunassa, sanoo Ritva Viljanen.

Talous- ja velkaohjelma tuonut turvaa

Jyty Vantaan pääluottamusmies Arja Karppisen työ muuttuu hyvinvointialueiden aloituksen jälkeen 2023. Pääluottamusmiehen kokoaikainen pesti päättynee.

Jyty Metropolin Vantaan pääluottamusmies Arja Karppinen on vantaalainen juuriaan myöten. Hän muutti noin 3-vuotiaana Helsingistä silloiseen Helsingin maalaiskuntaan 1960-luvun lopussa.

– Muista vielä kun muutettiin Louhelaan ”kauaksi kaikesta”, kuten äitini lausahti. Sen jälkeen olen asunut Länsi-Vantaalla, opiskeluajan poikkeamaa idän Jokiniemeen lukuun ottamatta, ainakin Vantaanlaaksossa, Ylästössä, Myyrmäessä ja nyt Vapaalassa, Karppinen luettelee.


Kohtuuhintaisia asuntoja

Karppinen yhtyy monessa kohdin kaupunginjohtaja Ritva Viljasen näkemyksiin.

– Kiistaton fakta on, että asunnot Vantaalla ovat jonkin verran edullisempia kuin Helsingissä tai Espoossa. Myös kulkuyhteydet ja kulttuuritarjonta ovat ensiluokkaiset. Ennen koronaa lentokentältä pääsi matkustamaan hyvin.

– Vaikka joskus käyn oopperassa ja konserteissa Helsingissä, voi hyvin sanoa, ettei Vantaalta ole mitään syytä lähteä muualle, Karppinen toteaa.

Hänen tarpeisiinsa kaupungin terveyspalvelut ja kauppakeskukset ovat hyvin riittäneet, ja sienet ja marjat ovat löytyneet lähimetsistä.


Selkänahkaakin venytetty

Työntekijän kannalta olennainen turva on ollut Arja Karppisen näkemyksen mukaan vuonna 2012 aloitettu Vantaan talous- ja velkaohjelma. Ohjelman lupauksena oli, ettei kaupunki lomauta tai irtisano ketään.

– Talous- ja velkaohjelma on tuonut perusturvan, vaikka kaupungin työntekijät ovat toki joutuneet venymään. Pahiten työntekijöiden selkänahkaa venytti se, kun lähteneiden tilalle ei palkattu uusia tekijöitä. Tiukka vaihe oli vuoden 2015 paikkeilla, sanoo 11 vuotta päätoimisena pääluottamusmiehenä toiminut Karppinen.

Jos osaava työvoimaa halutaan pitää, pitäisi palkkojen olla samat yhteisellä työssäkäyntialueella.

Vuoden 2023 alusta aloittavat hyvinvointialueet (Vantaa + Kerava) muuttavat myös Arja Karppisen työn merkittävästi. Pääluottamusmiehen kokoaikainen pesti päättynee ja yksi vaihtoehto on, että hän palaa siviilityöhönsä terveydenhoitajaksi, jota työtä hän on tehnyt parikymmentä vuotta eri oppilaitoksissa.

Mitä toivoisit Vantaalta työnantajana nyt ja uuden hyvinvointialueen aikana?

– Moni asia on vielä auki. Mutta toivoisin Vantaan ottavan kiinni sote-alan palkoissa muuhun pääkaupunkiseutuun verrattuna. Helsingissä ja Espoossa alan palkat ovat hieman paremmat.

– Jos osaava työvoimaa halutaan pitää, pitäisi palkkojen olla samat yhteisellä työssäkäyntialueella, Arja Karppinen sanoo.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.