Ajankohtaista
23.03.2022

Kunta-alan työnseisaus Jyväskylässä:

”Hyvän asian takia tässä lakkoillaan”

Jytyläiset kunta-alan työntekijät vaativat reiluja palkankorotuksia lakkotapahtumassa Jyväskylässä.

Teksti: Minna Hotokka Kuvat: Petteri Kivimäki
Kirjastovirkailija/luottamusmies Anne Karjalainen (vas.), alueasiamies Jani Loponen ja Jyty Jyväskylän puheenjohtaja Minna Sell. osallistuivat lakkotapahtumaan Jyväskylässä keskiviikkona 23.3.

Jokainen ansaitsee palkkatason, jolla tulee toimeen. Tämä oli ydinviesti, joka toistui jytyläisten puheenvuoroissa Jyväskylässä keskiviikkona järjestetyssä kunta-alan lakkotapahtumassa.

Jytyn jäsenet ovat kaksipäiväisessä lakossa 23.-24.3. Jyväskylässä ja Rovaniemellä. Myös Rovaniemellä järjestettiin keskiviikkona toritapahtuma.

Jytyn suunnittelija Pekka Laukkanen kertasi yleisölle Jyväskylässä Jytyn tavoitteet: reilut palkankorotukset, matalapalkka-aloihin kohdistuva palkkaohjelma sekä korjauksia työaikoihin, etätyömahdollisuuksiin ja henkilöstön edustajien asemaan.

Jytyn suunnittelija Pekka Laukkanen muistutti, että työnseisaukseen osallistuvat ovat edelläkävijöitä.

Ei ollut sattumaa, että Jytyn ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n yhteinen tapahtuma nostatti lakkohenkeä juuri Jyväskylän Paraatiaukiolla. Paikka nimittäin sijaitsee ”työnantajan ikkunan alla” eli kaupungintalon edustalla.

Laukkanen muistutti kuulijoitaan siitä, että nämä ovat edelläkävijöitä. Jytyläiset eivät perinteisesti ole nousseet sankoin joukoin barrikadeille, mutta nyt on tullut hetki, jolloin sopimusneuvotteluja täytyy vauhdittaa työtaistelutoimilla.

– Eihän tämä hyvä tilanne ole. Emme me tällaista halua, mutta jossain on raja, että on pakko, totesi Jyväskylän kaupungin jytyläinen pääluottamusmies Ulla-Sinikka Sihvonen.

Minna Arola (sivistyksen luottamusmies, Jyväskylän kaupunki), Ulla Pietiläinen-Söderholm (luottamusmies. Jyväskylän kaupunki), Anne Karjalainen (luottamusmies, Jyväskylän kaupunki) sekä Jytyn pääluottamusmies Ulla-Sinikka Sihvonen olivat mukana työnseisaukseen liittyvässä lakkotapahtumassa Jyväskylässä.

Jyty Jyväskylän puheenjohtaja ja lakkopäällikkö Minna Sell sanoi uskovansa, että pienipalkkaisilla kuntatyöntekijöillä on kansalaisten sympatiat puolellaan. Tämän hän arvioi nostavan myös lakossa olevien työntekijöiden mielialaa.

Jyty Jyväskylän puheenjohtaja ja lakkopäällikkö Minna Sell sanoi uskovansa, että pienipalkkaisilla kuntatyöntekijöillä on kansalaisten sympatiat puolellaan.

Yksi toiveikkaista jytyläisistä oli merkonomiksi opiskeleva Kirsi Härkönen.

– Hyvän asian takia tässä lakkoillaan. Reilut korotukset kaikille!

– Hyvän asian takia tässä lakkoillaan. Reilut korotukset kaikille!, sanoi opiskelijajäsen Kirsi Härkönen.

Ellei kunta-alalle lähiaikoina synny sopimusratkaisua, työtaistelut laajenevat myös Tampereelle, Kuopioon ja pääkaupunkiseudulle.

Mistä on kyse? Miksi jytyläiset lakkoilevat? Mitä muita työnseisauksia on tulossa? Lue lisää Jytyn sopimusneuvottelusivuilta.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.