Mikä ero on Toton Africa-biisillä ja jyväskyläläisellä nuoriso-ohjaajalla? Tämän kysymyksen heitti ilmaan stand up -koomikko Arimo Mustonen kunta-alan lakkotapahtumassa Jyväskylässä 23. maaliskuuta.
Koomikko vastasi itse:
– Toton Africa soi tällä hetkellä Saharan autiomaassa Ipodista aurinkopaneelin avulla. On laskettu, että se soi siellä ainakin sata vuotta. Ikävä kyllä, nuorisotyöntekijä Jyväskylässä ei toimi aurinkoenergian avulla. Hän tarvitsee rahaa!
Nuorisotyöntekijä Jyväskylässä ei toimi aurinkoenergian avulla. Hän tarvitsee rahaa!
Stand up -koomikko ei ollut ainoa, joka puhui rahasta Jytyn ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n yhteisessä lakkohengen nostatustapahtumassa. Kunta-alalla työskentelevät jytyläiset olivat kaksipäiväisessä lakossa 23.–24. maaliskuuta Jyväskylässä ja Rovaniemellä, joissa molemmissa järjestettiin lakkotapahtuma.
Ei kuuta taivaalta
Jyväskylässä Jytyn suunnittelija Pekka Laukkanen kertasi yleisölle Jytyn tavoitteet kuntatyöntekijöiden uudesta työehtosopimuksesta. Tärkeimpänä listalla ovat reilut palkankorotukset kaikille työntekijäryhmille.
– Me emme vaadi kuuta taivaalta, mutta jokainen, joka tuottaa kuntalaisille tärkeitä palveluita, on ansainnut ansiotason, jolla voi tulla toimeen.
Jyväskylän kaupungin jytyläinen pääluottamusmies Ulla-Sinikka Sihvonen kuunteli puheita eturivissä.
Häntä harmittaa työnantajan haluttomuus käyttää rahaa henkilöstön palkkoihin. Sihvonen epäilikin, ettei kaupunki ole täysin ymmärtänyt jytyläisten tekemän työn vaativuutta ja merkitystä.
Anteeksi ei pyydellä
Kaksituntisessa tapahtumassa vakavan asian väliin mahtui stand up -komiikan lisäksi muusikko Niko Rimbacherin esittämiä klassikkobiisejä.
”Mul on tästä asti aikaa, muutama lantti mammonaa…”
Aikaa. Sitä työtaisteluun valmistautumiseen on totta vie kulunut. Jyty Jyväskylän puheenjohtaja, lakkopäällikkö Minna Sell kuvaa puhelinlinjojen käyneen kuumina.
Tuli olo, että ei, en pyytele anteeksi. Me saamme tehdä näin, meillä on siihen laillinen oikeus.
Kun tieto lakon toteutumisesta tuli, taloussihteerinä työskentelevän Sellin ensireaktio oli ahdistus.
– Mutta sitten tuli olo, että ei, en pyytele anteeksi. Me saamme tehdä näin, meillä on siihen laillinen oikeus.
Varmuutensa työtaistelun oikeutukseen oli löytänyt myös merkonomiksi opiskeleva Kirsi Härkönen, joka oli lakon alkaessa ehtinyt olla Jytyn jäsen vain kahden viikon ajan. Hänet toi tapahtumaan jytyläisten yhteisöllisyys.
– Haluan vaikuttaa omalla tekemiselläni, koska olemme tässä yhdessä.