Ajankohtaista
06.04.2022

Jytyläiset mukana lakossa

Enemmän kuin muutama lantti mammonaa

Jytyn ja JHL:n jäsenet olivat lakossa Jyväskylässä ja Rovaniemellä 23.3.–24.3. Lakot ovat toteutuneet myös Tampereella ja Kuopiossa 29.–30.3. sekä Turussa ja Oulussa 6.–7.4. Lisäksi lakkovaroitus on annettu pääkaupunkiseudulle 19.–25.4.

Teksti: Minna Hotokka Kuvat: Petteri Kivimäki
Jytyläiset luottamusmiehet kuuntelivat puheita eturivissä. Vasemmalta Minna Arola, Ulla Pietiläinen-Söderholm, Anne Karjalainen ja pääluottamusmies Ulla-Sinikka Sihvonen.

Mikä ero on Toton Africa-biisillä ja jyväskyläläisellä nuoriso-ohjaajalla? Tämän kysymyksen heitti ilmaan stand up -koomikko Arimo Mustonen kunta-alan lakkotapahtumassa Jyväskylässä 23. maaliskuuta.

Koomikko vastasi itse:

– Toton Africa soi tällä hetkellä Saharan autiomaassa Ipodista aurinkopaneelin avulla. On laskettu, että se soi siellä ainakin sata vuotta. Ikävä kyllä, nuorisotyöntekijä Jyväskylässä ei toimi aurinkoenergian avulla. Hän tarvitsee rahaa!

Nuorisotyöntekijä Jyväskylässä ei toimi aurinkoenergian avulla. Hän tarvitsee rahaa!

Stand up -koomikko ei ollut ainoa, joka puhui rahasta Jytyn ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n yhteisessä lakkohengen nostatustapahtumassa. Kunta-alalla työskentelevät jytyläiset olivat kaksipäiväisessä lakossa 23.–24. maaliskuuta Jyväskylässä ja Rovaniemellä, joissa molemmissa järjestettiin lakkotapahtuma.

 

Ei kuuta taivaalta

Jyväskylässä Jytyn suunnittelija Pekka Laukkanen kertasi yleisölle Jytyn tavoitteet kuntatyöntekijöiden uudesta työehtosopimuksesta. Tärkeimpänä listalla ovat reilut palkankorotukset kaikille työntekijäryhmille.

– Me emme vaadi kuuta taivaalta, mutta jokainen, joka tuottaa kuntalaisille tärkeitä palveluita, on ansainnut ansiotason, jolla voi tulla toimeen.

– Oikea aika palkankorotuksille on tässä ja nyt, sanoi Pekka Laukkanen.

Jyväskylän kaupungin jytyläinen pääluottamusmies Ulla-Sinikka Sihvonen kuunteli puheita eturivissä.

Häntä harmittaa työnantajan haluttomuus käyttää rahaa henkilöstön palkkoihin. Sihvonen epäilikin, ettei kaupunki ole täysin ymmärtänyt jytyläisten tekemän työn vaativuutta ja merkitystä.

 

Anteeksi ei pyydellä

Kaksituntisessa tapahtumassa vakavan asian väliin mahtui stand up -komiikan lisäksi muusikko Niko Rimbacherin esittämiä klassikkobiisejä.

”Mul on tästä asti aikaa, muutama lantti mammonaa…”

Aikaa. Sitä työtaisteluun valmistautumiseen on totta vie kulunut. Jyty Jyväskylän puheenjohtaja, lakkopäällikkö Minna Sell kuvaa puhelinlinjojen käyneen kuumina.

Tuli olo, että ei, en pyytele anteeksi. Me saamme tehdä näin, meillä on siihen laillinen oikeus.

Kun tieto lakon toteutumisesta tuli, taloussihteerinä työskentelevän Sellin ensireaktio oli ahdistus.

– Mutta sitten tuli olo, että ei, en pyytele anteeksi. Me saamme tehdä näin, meillä on siihen laillinen oikeus.

Minna Sell on luotsannut Jyty Jyväskylää vuodesta 2017.

Varmuutensa työtaistelun oikeutukseen oli löytänyt myös merkonomiksi opiskeleva Kirsi Härkönen, joka oli lakon alkaessa ehtinyt olla Jytyn jäsen vain kahden viikon ajan. Hänet toi tapahtumaan jytyläisten yhteisöllisyys.

– Haluan vaikuttaa omalla tekemiselläni, koska olemme tässä yhdessä.

Kirsi Härkösen mielestä oli hyvä, että lakkohenkeä nostatettiin yhdessä.

Puheenjohtaja Jonna Voima: Korjausta kaikkein pienimpiin ansioihin

Kuntatyöntekijöiden työehtosopimuksia neuvoteltaessa Jytylle on tärkeintä, että kaikkien ammattialojen työntekijät saavat yleiskorotuksen. Järjestö haluaa, että matalimpiin palkkoihin tulee euromääräiset korotukset ja vasta ylempiin prosentuaaliset. Näin pienimmät palkat nousevat suhteessa enemmän.

Jyty puhuu tarkoituksella reilusta palkankorotuksesta. Tällä järjestö viittaa sekä korotusten suuruuteen että oikeudenmukaisuuteen.

– Muualla julkisella sektorilla on sovittu kahden prosentin yleiskorotuksesta tälle vuodelle. Sitä pidämme tietenkin lähtötasona, mutta sen lisäksi haemme palkkaohjelmaa tai jotain muuta tapaa, jolla voisi korjata palkkojen epäkohtia, sanoo Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima.

Tavoitelistalla on myös työaikamääräysten hiominen sekä perhevapaauudistuksen huomioiminen. Lisäksi Jyty haluaa taata henkilöstön edustajien aseman, kun vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä siirtyy ensi vuonna kunnilta hyvinvointialueille.

Tavoitteena #reilutkorotukset

Ammattiliitto Jyty on neuvotellut uusista työehtosopimuksista loppuvuodesta 2021 lähtien. Osa yksityisen sektorin sopimuksista on jo syntynyt, mutta esimerkiksi kunta-alan sopimusneuvottelut olivat huhtikuun alussa vielä kesken.

Vauhdittaakseen kunta-alan sopimusneuvotteluja Jyty on ottanut käyttöön erilaisia laillisia työtaistelukeinoja, esimerkiksi ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja. Jyväskylän ja Rovaniemen lisäksi lakkovaroituksia on annettu myös muihin kaupunkeihin, ja työnseisaukset toteutuvat, jos osapuolet eivät pääse sopuun sitä ennen.

Seuraa sopimusneuvottelutilannetta Jytyn nettisivuilla.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.