Ajankohtaista
18.11.2021

Arkean jytyläiset vastustavat työehtojensa heikennyksiä

Ammattiliitto Jyty aloitti Arkeassa työtaistelun vastustaakseen työnantajan esittämiä heikennyksiä työehtoihin. Leikkaukset koskisivat niin kokemuslisiä, vuosi- kuin sairauslomiakin.

Teksti: Matti Välimäki Kuvat: Ilari Välimäki
Jytyn pääluottamusmiehenä Arkeassa toimiva Maiju Sinisalos sanoo, että on väärin hakea kilpailukykyä työehtoja heikentämällä.

Ammattiliitto Jyty aloitti lakon Arkea Oy:ssa keskiviikkona 17.11 klo 12.00. Lakko päättyy perjantaina 17.11 päättyvien työvuorojen loppuun, ja töihin tullaan perjantain jälkeen lauantaina alkaviin työvuoroihin. Myös JHL on ryhtynyt Arkeassa työtaisteluun.

Ammattiliitto Jyty vastustaa lakolla Arkean suunnitelmia heikentää työehtoja.

– Olemme käyneet työnantajan kanssa neuvotteluja työehtosopimukseen liittyvästä paikallisesta säästösopimuksesta. Työnantaja haluaisi heikentää työehtosopimuksen ehtoja entisestään tai – ainakin julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan – vaihtaa toiseen työnantajaliittoon ja sen halvempiin työehtosopimuksiin, Jytyn pääluottamusmiehenä Arkeassa toimiva Maiju Sinisalo kertoo.

Leikkaukset koskisivat niin kokemuslisiä, vuosi- kuin sairauslomiakin. Palkka laskisi keskimäärin 10–15 %, ja lisäksi vuosilomamäärä laskisi merkittävästi.

Hänen mukaansa työnantajan tämän hetken esityksessä työntekijöiden edut heikkenisivät merkittävästi.

– Leikkaukset koskisivat niin kokemuslisiä, vuosi- kuin sairauslomiakin. Palkka laskisi keskimäärin 10–15 %, ja lisäksi vuosilomamäärä laskisi merkittävästi.

Arkea Oy on Turun kaupungin omistama, yli tuhat henkilöä työllistävä monialayritys. Sen repertuaariin kuuluvat ruoka-, siivous-, kiinteistönhoito- ja toimitilapalvelut.

 

Ei kilpailukykyä työehtosopimuksia heikentämällä

Arkealaisten nykyinen Avaintyönantajat Avainta ry:n työehtosopimus ja siihen tehty paikallinen sopimus päättyvät helmikuun 2022 lopussa.

Sinisalon mukaan työnantaja on perustellut pyrkimystään heikentää työehtosopimuksen ehtoja halullaan varmistaa kilpailukykynsä ja sillä, että Avainta ry:n työehtosopimus on liian kallis.

Monet Arkean kilpailijat noudattavat Avainta ry:n työehtosopimusta heikompaa Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n työehtosopimusta ruoka-alalla sekä Kiinteistötyönantajien työehtosopimusta kiinteistöalalla.

Sinisalo kertoo, että ymmärtää alan kovan kilpailun ja työnantajan tarpeen menestyä tarjouskilpailuissa.

– Kilpailukykyä on kuitenkin väärin hakea työehtoja heikentämällä.

– Olemme matalapalkka-aloilla. Etuisuuksien leikkaaminen tuntuu kipeästi jokaisen elämässä, Maiju Sinisalo muistuttaa. Siivoojan pohjapalkka Arkeassa on vain hieman yli 1 800 euroa – kuten myös ruokapalvelutyöntekijän.

Leikkaukset koskevat kipeästi matalapalkka-alalla

Sinisalo kuvailee, että kyseessä on työntekijöiden kannalta todella iso asia.

– Olemme matalapalkka-aloilla. Etuisuuksien leikkaaminen tuntuu kipeästi jokaisen elämässä.

Olemme matalapalkka-aloilla. Etuisuuksien leikkaaminen tuntuu kipeästi jokaisen elämässä.

Siivoojan pohjapalkka Arkeassa on vain hieman yli 1 800 euroa – kuten myös ruokapalvelutyöntekijän.

Sinisalon mukaan työsuhdeshoppailu ja siirtyminen toiseen ammattiliittoon näkyisi erityisen kipeästi vuosilomien kohdalla.

– Siirtyminen Avanta ry:n työehtosopimuksista Maran tai Kitan (Kiinteistöpalvelujen) työehtosopimuksiin merkitsisi huomattavasti lyhyempiä vuosilomia.

 

Neuvottelut jatkuvat

Arkea halusi irrottautua Avainta ry:n työehtosopimuksesta myös edellisellä neuvottelukierroksella pari vuotta sitten. Tähän ei päädytty. Paikallisessa sopimuksessa se sai tällöin läpi 30 prosentin leikkauksen lomarahoihin.

Sinisalo kertoo, että edellisellä neuvottelukierroksella jytyläiset olivat lakossa pariinkin otteeseen.

– Perjantain jälkeen työhön palataan normaalisti. Neuvottelut jatkuvat. Mutta kenties tiedossa on vielä uusiakin lakkoja. Se ei ole poissuljettua, pääluottamusmies Maiju Sinisalo miettii.

Kenties tiedossa on vielä uusiakin lakkoja. Se ei ole poissuljettua.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.