Toukokuun alussa Ammattiliitto Jyty piti viikon mittaisen lakon muun muassa pääkaupunkiseudulla. Jyty Espoon Seutu ry:n alueella lakko koski Espoon ja Kauniaisten kaupunkien, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin sekä Espoon Catering Oy:n ja koulutuskuntayhtymä Omnian Espoon-toimipisteiden työntekijöitä.
Espoon kaupungilla työskentelee noin 500 Jyty Espoon Seutu ry:n jäsentä, joita pääluottamusmies Elina Nyman edustaa. Jäsenistä runsaat 400 osallistui työtaisteluun.
– Yhteydenottojen mukaan jytyläiset jäivät mielellään lakkoon. Heillä oli ymmärrys siitä, miksi lakkoon mentiin, Nyman toteaa.
Pääluottamusmiehenä hän edustaa kaikkia jytyläisiä Espoon kaupungilla. Jäsenistössä on paljon talouden ja hallinnon sihteereitä, kuten palkka-, talous- ja koulusihteereitä. Lisäksi jäseniä on kirjastoissa, asiantuntijatehtävissä ja erilaisissa tukipalvelutehtävissä.
Nymanin ammatti on henkilöstöasiantuntija. Jyty Espoon Seutu ry:ssä hän toimii lisäksi jäsenasiainhoitajana.
Ennen lakkoa Nyman neuvotteli työnantajan edustajan kanssa siitä, mitkä tehtävät rajataan työtaistelun ulkopuolelle. Keskusteluja käytiin tuntikausia.
– Keskustelua hankaloitti, että työnantaja puhui rajauksista ammattinimikkeiden mukaan. Me järjestönä puhumme rajauksista työtehtävien mukaan.
Yhteydenottojen mukaan jytyläiset jäivät mielellään lakkoon. Heillä oli ymmärrys siitä, miksi lakkoon mentiin.
Lakon ulkopuolelle rajattiin kriittisiä työtehtäviä pääasiassa hyvinvoinnin ja terveyden aloilta. Ympärivuorokautiset lastensuojelulaitokset ja lastensuojelun sosiaalityö jatkoivat työssä.
– Onneksi puhevälit työnantajaan ja neuvottelupäällikköön ovat hyvät. Meillä on toisinaan tiukkaakin keskustelua, mutta vain asiat riitelevät.
Lisäksi Nyman kävi keskusteluja työtaistelutoimista Jytyn aluetoimiston kanssa sekä Espoon kaupungin muiden työtaisteluun osallistuvien pääluottamusmiesten kanssa.
– Neuvotteluissa tuli paljon uutta asiaa. Tällaiseen ei ole ollut täsmäkoulutusta, Nyman kertoo.
Jyty linjasi, että myös päätoimiset luottamusmiehet ovat lakossa. Nymanilla riitti kuitenkin pääluottamusmiehenä tehtävää, sillä jäsenet tarvitsivat tietoa, neuvontaa ja rauhoitteluakin.
– Jäseniltä tuli todella paljon yhteydenottoja. Lakon aikana oli pakko päivystää sähköpostia ja puhelinta aamusta iltaan. Haluan palvella jäseniä.
Nyman arvioi päätyneensä luottamustehtävään siksi, että hän on helposti lähestyttävä, hyvä kuuntelija ja uskaltaa puhua työnantajalle vaikeistakin asioista. Hän on toiminut päätoimisena pääluottamusmiehenä vuodesta 2011. Sitä ennen hän on toiminut varapääluottamusmiehenä ja luottamusmiehenä.