Työsuhde
17.12.2020

Saako lomautettuna työskennellä toiselle työnantajalle?

Teksti: Anniina Kannelsuo Kuvat: Jyty

Koronatilanne on aiheuttanut usealle jäsenelle väliaikaisen pysähdyksen työelämässä. Moni työnantaja on joutunut antamaan lomautusilmoituksen työntekijän käteen. Työsuhdeneuvontaan on tullut poikkeustilanteen aikana useita kysymyksiä siitä, onko mahdollista lomautuksen aikana tehdä toiselle työnantajalla töitä, varsinkin jos kyse on saman alan työnantajasta?

Lomautus keskeyttää työsuhteessa työnteon ja työnantajan palkanmaksun. Työsuhteen muut ehdot pysyvät kuitenkin edelleen voimassa. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi työntekijän kilpailevan toiminnan kielto ja salassapitomääräykset liikesalaisuuksista ovat voimassa. Työsopimuslain kilpailevan toiminnan kiellon mukaan, työntekijä ei saa tehdä toiselle työnantajalle sellaista työtä tai harjoittaa itse sellaista toimintaa, joka huomioon ottaen työn luonne ja työntekijän asema ilmeisesti vahingoittaa hänen työnantajaansa (ns. hyvän tavan vastainen kilpailuteko).

Se, onko toisen työnantajan tarjoama työtehtävä kilpailevaa toimintaa vai ei, vaatii aina tapauskohtaista arviointia. Arviointiin vaikuttaa uuden työn sisältämien työtehtävien lisäksi työntekijän asema eli miten korkealla hän on organisaatiossa. Mitä korkeammalla työntekijä on, sitä enemmän häneltä voidaan vaatia uskollisuutta ja rajoittaa kilpailevan toiminnan harjoittamista.

Se, onko toisen työnantajan tarjoama työtehtävä kilpailevaa toimintaa vai ei, vaatii aina tapauskohtaista arviointia.

Perustuslaki takaa jokaiselle oikeuden hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Lomautetulla työntekijällä on oikeus hakeutua toisellekin työnantajalle ammattinsa mukaisiin töihin, ellei työtehtävien erityisluonteesta johdu muuta.

Oikeuskäytännössä lomautuksen aikaista kilpailevaa toimintaa on arvioitu esimerkiksi KKO 1995:47 ratkaisussa, jossa toistaiseksi lomautettu työntekijä oli tehnyt oman työnantajansa kanssa kilpailevan urakkatarjouksen ja saanut urakan. Korkein oikeus katsoi, että työntekijän menettely oli ollut hyvän tavan vastainen kilpailuteko, joka ilmeisesti vahingoitti työnantajaa.

Työtuomioistuimen ratkaisussa TT: 2014-113 hitsaustöitä tehnyt työntekijä oli mennyt lomautusaikana töihin samalla alalla toimivan toisen yrityksen palvelukseen. Tuomioistuin totesi, että kiellettynä kilpailutekona ei voi pitää yksistään sitä, että työntekijä oli lomautusaikana käyttänyt ammattitaitoaan työskentelemällä toiselle. Kokonaisarviossa annettiin merkitystä sille, ettei työntekijä ollut johtavassa tai erityisessä asemassa, hän ei ollut hyödyntänyt työnantajansa liike- tai ammattisalaisuuksia toisen palveluksessa sekä sille, ettei hänen toiminnastaan ollut aiheutunut käytännössä vahinkoa työnantajalle. Työnantaja tuomittiin maksamaan korvauksia työntekijälle.

Määräaikaisesti tai toistaiseksi lomautettu työntekijä saa siten työskennellä lomautuksen aikana toiselle työnantajalle, mutta ennen työsopimuksen allekirjoittamista kannattaa varmistaa voiko tilanne olla kilpailevaa toimintaa. Epäselvissä tilanteissa on turvallisinta pyytää lupa toisen työn vastaanottamiseen omalta työnantajalta.


Anniina Kannelsuo
työmarkkinalakimies

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.