Työsuhde
17.06.2021

Sinikka Hautamäki, Jyty Seinäjoki, Terveydenhuollon Sihteerit ry:n puheenjohtaja

Puheenjohtajavuosi venähti kahdeksi

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: Timo Aalto
Osastonsihteerien asemaa on ajan mittaan kohennettu, mutta koulutus junnaa, sanoo Terveydenhuollon Sihteerit ry:n puheenjohtaja Sinikka Hautamäki.

Terveydenhuollon Sihteerit ry:llä on edessään sama tilanne kuin monissa muissakin etujärjestöissä: uusi puheenjohtaja pitäisi valita vuoden päästä, mutta jäsenet eläköityvät ja nuoria on vaikea saada toimintaan mukaan. Yhdistyksen jäsenmäärä on pudonnut parhaista vuosistaan nykyiseen 400:aan.

– Jos en olisi vuosi sitten ryhtynyt yhdistyksen puheenjohtajaksi, yhdistyksen toiminta olisi loppunut, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja, osastonsihteeri Sinikka Hautamäki.

Terveydenhuollon Sihteerit on sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla toimistotyötä tekevien ammatillinen etujärjestö ja Jytyn yhteistyöyhdistys. Jäseninä on muun muassa osastonsihteereitä, hallinnon sihteereitä sekä toimistosihteereitä. Yhdistys on avoin kaikille toimistotyötä tekeville, jotka työskentelevät sosiaali- ja terveydenhuollon alalla. Jäsenyys ei edellytä ammattiliiton jäsenyyttä.

Jos en olisi vuosi sitten ryhtynyt yhdistyksen puheenjohtajaksi, yhdistyksen toiminta olisi loppunut.

Hautamäki on toiminut Terveydenhuollon Sihteereiden hallituksessa eri tehtävissä vuodesta 1999.

– Lupauduin puheenjohtajaksi alunperin yhdeksi vuodeksi, mutta vuosi on venähtänyt kahdeksi, Hautamäki toteaa.

Terveydenhuollon Sihteerit on ajanut jo pitkään yhtenäistä koulutusta osastonsihteereille.

Hautamäen mukaan alalle tullaan hyvinkin kirjavilla koulutustaustoilla, tyypillisimmin kaupallisen alan eli merkonomin tai tradenomin tutkinnolla.

– Ammatillisissa oppilaitoksissa on myös aikuiskoulutusta, jossa muun muassa perushoitajia koulutetaan osastonsihteereiksi, Hautamäki kertoo.

Vuonna 1989 yhdistys sai muutettua osastoavustajan virkanimikkeen osastonsihteeriksi. Samalla palkkausta korotettiin pari palkkaluokkaa. Mutta koulutus junnaa.

Hautamäki toivoo, että yhdistyksen ja Jytyn yhteiset koulutussuunnitelmat edistyisivät koronarajoitusten jälkeen. Yhdistys järjestää myös omaa koulutusta vuosittaisilla koulutuspäivillä. Seuraavat koulutuspäivät järjestetään Jyväskylässä ensi vuoden maaliskuussa, jos koronapandemia antaa myöten.

Kansainvälistäkin toimintaa on. Yhdistys kuuluu Pohjoismaiseen lääkärin- ja osastonsihteeriyhdistykseen, NOLO:oon.

Osastonsihteerien asemaa on ajan mittaan kohennettu.

– Vuonna 1989 yhdistys sai muutettua osastoavustajan virkanimikkeen osastonsihteeriksi. Samalla palkkausta korotettiin pari palkkaluokkaa. Mutta koulutus junnaa, Hautamäki kertoo.

Seinäjoen keskussairaala on ollut osastonsihteeri Hautamäen työpaikkana jo 40 vuoden ajan. Pitkän työuransa aikana hän on toiminut myös pääluottamusmiehenä.

– Minulla on mielenkiintoinen ja vaihteleva työ, Hautamäki kiittää.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.