Työsuhde
15.02.2023

Usein kysyttyä:

Onko osa-aikainen työntekijä etusijalla rekrytoinnissa?

Tuleeko työnantajan tarjota lisätyötä osa-aikaiselle työntekijälle ennen uuden työntekijän palkkaamista?

Teksti: Milja Pertola Kuvat: Jyty

Työsopimuslain mukaan työnantajalla on velvollisuus tarjota lisätyötä jo palveluksessaan olevalle osa-aikaiselle työntekijälle, jos työnantaja tarvitsee lisää työntekijöitä osa-aikaiselle työntekijälle sopiviin tehtäviin. Työnantaja on velvollinen järjestämään kohtuullisen koulutuksen osa-aikaiselle työntekijälle, mikäli lisätyön vastaanottaminen edellyttää kouluttautumista.

Työnantajan tulee tarjota osa-aikaiselle työntekijälle oma-aloitteisesti lisätyötä. Tarjottava lisätyö voi olla kestoltaan lyhyt- tai pitkäaikaista. Siten lisätyö voi olla esimerkiksi yhden työvuoron kestävä sijaistus tai pysyvä säännöllisen työajan lisäys.

Lisätyön tarjoamisvelvollisuutta ei kuitenkaan ole silloin, kun työsopimus on solmittu työntekijän toiveesta osa-aikaseksi tai osa-aikainen työntekijä on ilmoittanut työnantajalle, ettei hän halua lisätä työaikaansa.

Työnantaja rikkoo lisätyön tarjoamisvelvollisuutta, jos tämä palkkaa uuden työntekijän tekemään osa-aikaiselle työntekijälle soveltuvaa työtä. Työntekijällä on oikeus vaatia työnantajalta vahingonkorvausta taloudellisesta vahingosta. Korvauksen suuruus määräytyy saamatta jääneen ansion perusteella.


Milja Pertola
Työmarkkinalakimies

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.