Työsuhde
15.06.2022

Neuvottelukierroksen tunnelmia yksityissektorilta

Teksti: Päivi Salin Kuvat: Jyty

Neuvottelut uusista yksityissektorin sopimuksista alkoivat jo vuoden 2021 puolella ja jatkuivat edelleen kesäkuun puolivälissä. Eri sopimusaloille saavutetut neuvottelutulokset ja palkkaratkaisut ovat olleet yleisen linjan mukaisia.

Neuvotteluja käytiin kesäkuun puolivälissä yksityissektorilla edelleen sosiaalipalvelualan, terveyspalvelualan, opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten työehtosopimuksista. Näissä työehtosopimuksissa edellinen sopimuskausi on päättynyt ja ollaan sopimuksettomassa tilassa.

Sopimuksettoman tilassa sovelletaan vanhan työehtosopimuksen määräyksiä, kunnes uusi työehtosopimus on solmittu. Tätä kutsutaan jälkivaikutukseksi. Työsuhteen ehdot, kuten palkat, vuosilomat ja sairausajan palkka, jatkuvat entisenkaltaisina. Ilman uutta sopimusta ei saa palkankorotuksia, vaikka muille aloille tulee yleiskorotuksia.

Neuvotteluja sopimuksien aikaansaamiseksi käydään kiivaaseen tahtiin sopimuksettomassa tilassa ja etsitään vaihtoehtoja tai kompromisseja sopimukseen pääsemiseksi. Mitä pidempään sopimukseton tila jatkuu, sitä todennäköisempää ovat erilaiset työtaistelutoimenpiteet.

Vaikeutena yksityisalojen sopimusneuvotteluissa oli saavuttaa palkkaratkaisussa yleisen linjan taso ja estää työnantajaosapuolen heikennysesitykset.

Tämänkertainen neuvottelukierros on ollut haastava monella tapaa. Vaikeutena yksityisalojen sopimusneuvotteluissa oli saavuttaa palkkaratkaisussa yleisen linjan taso ja estää työnantajaosapuolen heikennysesitykset. Ison haasteen yksityissektorin neuvotteluihin toi kunta-alan neuvotteluiden katkeaminen ja ajautuminen lakkoiluun. Kunta-alan ratkaisulla on heijastevaikutus yksityissektorille.

Vaikeasta neuvottelukierroksesta kertoo se, että tarvitaan työtaistelutoimenpiteitä sopimukseen pääsemiseksi. Painovoimaa neuvotteluihin on tarvittu tähän mennessä yksityissektorilla opetusalalla. Tätä kirjoittaessa toivotaan, että neuvottelutulos syntyy ilman työtaistelutoimenpiteitä sopimuksettomassa tilassa olevilla terveys- ja sosiaalipalvelualan, aikuiskoulutuskeskusten ja  opetusalan sopimusaloilla.

Tuntuma on, että jokaisesta neuvottelukierroksesta tulee edeltäjäänsä haastavampi. Lisäksi neuvottelukierroksen pituus on pidentynyt useiden kuukausien mittaiseksi. Viimeisiä neuvottelukierroksen sopimusratkaisuja saavutetaan toivottavasti kesäkuussa.

Toisissa solmituissa sopimuksissa aloitetaan jo loppusyksystä neuvottelut vuoden 2023 palkankorotuksista.


Päivi Salin

Työmarkkina-asiamies

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.