Työsuhde
17.12.2020

Usein kysyttyä:

Miten sitova on määräaikainen työsopimus?

Työnantaja tarjoaa minulle vuoden määräaikaista sopimusta. Tiedän kuitenkin, että vuoden määräaikainen sopimus sitoo sekä työnantajaa että työntekijää. Haluan kyseisen työpaikan mutta haluan myös vakituisen työpaikan. Mitä minun kannattaisi tehdä?

Teksti: Heikki Wilén Kuvat: Jyty

Lain mukaan määräaikainen sopimus on määräajan voimassa ja se sitoo molempia osapuolia. Määräaikaista sopimusta ei voi siis irtisanoa. On kuitenkin mahdollista, että määräaikainen sopimus päätetään yhteisellä sopimuksella. Usein työnantajat ymmärtävät sen, että työntekijä haluaa lähteä vakituiseen työhön. Tällöin määräaikainen sopimus voidaan päättää molempien niin halutessa.

On mahdollista, että työnantajan ja työntekijän välillä tehdään myös ns. sekamuotoinen sopimus, joka tarkoittaa sitä, että sopimus on voimassa määräajan siten, että se on molemmin puolin irtisanottavissa työsopimuslain mukaisin edellytyksin. Tämä tarkoittaa sitä, että työnantaja tarvitsee irtisanomiseen irtisanomisperusteen. Taas työntekijä ei tarvitse perustetta, jolloin hän pääsee sopimuksesta eroon irtisanomisajalla.

Tällainen ns. sekamuotoinen sopimus on usein työntekijän etu. Halutessasi voit ehdottaa työnantajalle, että määräaikaiseen sopimukseen lisätään irtisanomislauseke, jolloin sopimus on molemmin puolin irtisanottavissa.

Heikki Wilén
työmarkkinalakimies

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.