Työsuhde
14.12.2019

Mikä askarruttaa työsuhteessa?

Jyty järjesti lokakuun lopulla Seinäjoella ammatillisen kehittymisen illan, jossa suoristettiin työsuhteen laki- ja tes-kiemuroita. Kysyimme kolmelta osallistujalta, millaisia oivalluksia tilaisuus antoi ja mitkä työelämän kysymykset ovat heitä mietityttäneet.

Teksti: erja taura-jokinen

Petra Katajamäki, 28, taloussihteeri Seinäjoen Ammattikorkeakoulu Oy:ssä, jäsen Jyty Seinäjoki ry:ssä. 

– Sain tietoa vuoden alussa voimaan tulevasta uudesta työaikalaista. Lisäksi sain muun muassa sellaisen käytännöllisen vinkin, että mahdollisuuksien mukaan kannattaa pyytää tekeillä oleva työsopimus kotiin rauhassa luettavaksi ennen allekirjoittamista.
– Vuosia sitten olin toisessa työpaikassa, jossa päädyin kiusaamisen kohteeksi. Silloin tosissani mietin, mihin ottaisin yhteyden ja kuka pystyisi minua auttamaan.

Mirka Unkeri, 30, Sedun taloussihteeri, Jyty Seinäjoki ry, pääluottamusmies.

– Minulle illan mielenkiintoisinta antia olivat tapausesimerkit – se, millä tavalla sopimustekstejä on tulkittu ja riitoja ratkaistu. ”Keissit” auttoivat varautumaan tilanteisiin, joihin pääluottamusmiehenä saattaisin päätyä.
– Mitä pidempään olen toiminut pääluottamusmiehenä, sitä enemmän on kasvanut tietoisuus siitä, että työelämän kysymyksiin pitäisi kyetä perehtymään mahdollisimman laaja-alaisesti. Samalla vaaditaan äärimmäistä tarkkuutta ja huolellisuutta tekstien yksityiskohdissa; jokainen numero ja kirjain on tärkeä.

Maria Hautala, 44, lähihoitaja eri työnantajien palveluksessa Etelä-Pohjanmaalla, jäsen Jyty Seinäjoki ry:ssä.

– Sain tietoa eri työaikamuodoista, mikä puolestaan pisti pohtimaan sitä, missä määrin työaikamuodon valinta vaikuttaa työhyvinvointiin ja hoitotyön laatuun.
– Kun jokin työelämän kysymys on askarruttanut, olen siihen saanut Jytystä selkeän vastauksen. Yhdistyksen asiantuntijat ovat paneutuneita asioihin ja ymmärtäväisiä jäseniä kohtaan. He myös osaavat suomentaa kapulakielen arkeen soveltuvaksi.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.