Työsuhde
25.03.2021

Yksityissektori:

Lasketaanko lauantait lomapäiviksi?

Teksti: Päivi Salin Kuvat: Jyty

Yksityissektorilla usealla Jytyn sopimusalalla noudatetaan vuosilomalain laskentasääntöä, ja lauantaipäivät kuluttavat vuosilomapäiviä.

Loman ajankohta määrittelee sen, kuinka monta lauantaita lomaan sisältyy. Neljän kalenteriviikon kesälomaan sisältyy neljä lauantaita. Arkipyhälauantait, esimerkiksi juhannus, eivät kuluta lomapäiviä.

Lauantain sisältyminen lomaan aiheuttaa epäselvyyksiä silloin, kun lomaa pidetään lyhyissä pätkissä. Näissä tilanteissa Jytyn jäsenet ottavat usein yhteyttä juuri lauantaihin liittyen. Työntekijä on esimerkiksi pitänyt lomaa keskiviikosta perjantaihin kolme päivää, mutta lomaa onkin kulunut neljä päivää. Tällöin siihen on laskettu myös lauantai mukaan.

Tällaisella loman pilkkomisella muutamiin yksittäisiin päiviin esimerkiksi keskiviikosta perjantaihin työntekijä säästää lauantait, jotka normaalisti kuluttavat lomaa. Työnantajalla ei ole velvollisuutta myöntää lomaa lyhyinä pätkinä. Myös työsuojelullisesta näkökulmasta tavoitteena on pitää lomat yhdenjaksoisena.

Työehtosopimusmääräyksillä eroon lauantaipäivien laskemisesta

Yksityissektorilla lauantaipäivien laskemiseen liittyvät ongelmat on saatu poistettua neuvottelemalla vuosilomamääräykset koskemaan viisipäiväistä lomaviikkoa. Lauantaipäivien laskeminen on poistunut yksityistä opetusalaa ja ammatillisia aikuiskoulutuskeskuksia koskevista sopimuksista jo useampi vuosi sitten.

Yksityisen sosiaalipalvelualan ja terveyspalvelualan työehtosopimuksissa on sovittu, että vuosilomalaskenta muuttuu 5-päiväiseen laskentaan. Työnantajakohtaisesti päättämällä 5 pv/vk -lomalaskentaan ansainnan osalta voidaan siirtyä 1.4.2021 alkaen. Viimeistään 1.4.2022 alkaen on oltava kaikilla työpaikoilla käytössä viiden päivän ansaintaperiaate lomalaskennassa.

Suomen metsäkeskusta koskevassa työehtosopimuksessa on neuvoteltu kuluneen talven aikana vuosilomalaskennan muuttamisesta. Tällä sopimusalalla siirrytään 5-päiväiseen lomalaskentaan 1.4.2021 alkaen.

Myös Suomen riistakeskusta koskevassa työehtosopimuksessa on sovittu työryhmästä, jossa neuvotellaan lomalaskennan muuttamisesta 5-päiväiseksi. Tämä työryhmä aloittanee toimintansa kevään aikana.

Siirtyminen työnantajalta toiselle ja mahdollisesti työehtosopimuksen vaihtuminen on yksinkertaisempaa työntekijälle, kun vuosilomalaskenta tapahtuu samalla laskentaperiaatteella oli sitten kyse kunnassa tai yksityisellä työskentelystä.


Päivi Salin

Työmarkkina-asiamies

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.