Työsuhde
16.09.2021

Anne Kröger, Servica Oy, Kuopion Seudun Jyty ry

Kuopioon tarvitaan välinehuoltajia

Jytyläinen välinehuoltaja ja pääluottamusmies Anne Kröger Servicasta on huolissaan työntekijöiden jaksamisesta. Välinehuoltajia tarvittaisiin lisää.

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: Petri Jauhiainen
Anne Kröger ulkoilee mielellään Muje-koiran kanssa. Muje on yksivuotias cane corso.

Työnhakuportaalien mukaan välinehuoltajille on runsaasti avoimia työpaikkoja koko maassa. Niin myös Servica Oy:ssä, joka tuottaa välinehuollon palveluja muun muassa Kuopion yliopistolliselle sairaalalle KYS:lle sekä Kuopion kaupungille.

– Meiltä puuttuu noin seitsemän välinehuoltajaa. Me, jotka olemme täällä välinehuollossa töissä, alamme olla todella väsyneitä, pääluottamusmies, välinehuoltaja Anne Kröger Servica Oy:stä kertoo.

Servica on Kuopion ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin omistama yhtiö, jonka 1 200 työntekijää hoitaa kunnan tukipalvelut, muun muassa kiinteistöhuollon ja ruokapalvelut. Yhtiön suurin ammattikunta on laitoshuoltajat.

Meiltä puuttuu noin seitsemän välinehuoltajaa. Me, jotka olemme täällä välinehuollossa töissä, alamme olla todella väsyneitä.

Välinehuoltajia on noin 90, jotka toimivat muun muassa KYS:n leikkausyksiköissä, poliklinikoilla, synnytysosastolla, aikuisten ja vauvojen teho-osastoilla sekä välinehuoltokeskuksessa. 80 prosenttia Servican palveluista tuotetaan KYS:lle.

– Välinehuoltajan ammatti ei ole mediaseksikäs, ja palkkaus on heikkoa. Työ on vuorotyötä, joten pienten lasten vanhempien voi olla vaikeaa sovittaa työ ja perhe yhteen, Kröger pohtii välinehuoltajan ammatin varjopuolia.

Pääsääntöisesti välinehuoltajan tehtäväkohtainen palkka jää alle 2 000 euron. Erilaiset lisät nostavat palkkaa.

Anne Kröger on toiminut Servican pääluottamusmiehenä vuodesta 2013 eli yhtiön perustamisesta lähtien.

Välinehuoltajia on siirtynyt yhtiöstä yksityiselle työnantajalle esimerkiksi lääketutkimukseen, jossa työtä tehdään virka-aikana. Lisäksi työntekijöitä on eläköitynyt tai lähtenyt opiskelemaan. Muutamat ovat vaihtaneet kokonaan alaa.

– Niin että miten täällä jaksetaan? Huonosti, Kröger tokaisee.

Tulevat hyvinvointialueet huolettavat pääluottamusmiestä. Keskusteluissa on toisinaan väläytelty Servican uudelleenorganisointia. Ammattitaitoisia ja sairaalan tarpeisiin erikoistuneita tukipalveluja kuitenkin tarvitaan, ja Servican keskusvarasto kiinnostaa pääluottamusmiehen mukaan myös yksityisiä toimijoita. Krögerin mukaan erityisesti korona-aikaan keskusvaraston arvo huoltovarmuustoimijana huomattiin.

– Toivon, ettei Servicaa pilkottaisi. Organisaatio on kohtuullisen hyvä, ja palveluksessa on osaavia ihmisiä, Kröger toteaa.

Toivon, ettei Servicaa pilkottaisi. Organisaatio on kohtuullisen hyvä, ja palveluksessa on osaavia ihmisiä.

Kröger on toiminut Servican pääluottamusmiehenä vuodesta 2013 eli yhtiön perustamisesta lähtien.

Hänen luottamustoimiuransa käynnistyi Kuopion Seudun Jytyn syyskokouksessa vuonna 2005, jolloin hän oli valmistunut välinehuoltajaksi ja aloittanut työt KYS:ssä.

Vehmersalmella asuva Kröger edustaa noin 90 jytyläistä kahdesta yhdistyksestä, Kuopion Seudun Jytystä ja Jyty Kuopiosta. Lisäksi Kröger on Kuopion Seudun Jytyn varapuheenjohtaja.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.