Työsuhde
16.09.2021

Työvoitto:

Jytyn jäsenelle korvaus laittomasta koeaikapurusta

Koeaikaehdon käyttämisestä on sovittava työsuhteen alkaessa. Jytyn jäsenen tapauksessa koeaikapurku todettiin työsopimuslain vastaiseksi.

Teksti: Veli Vähämäki Kuvat: Pixabay, Jyty

Yksityisellä sektorilla työskentelevä jäsen otti yhteyttä Jytyn työsuhdeneuvontaan, koska hänen työsopimuksensa oli purettu koeajalla. Jäsenen kanssa oli ensin solmittu määräaikainen työsuhde. Noin kahden kuukauden määräaikaisuuden jälkeen työsuhde oli sovittu toistaiseksi voimassa olevaksi. Reilun kuukauden kuluttua vakinaistamisesta jäsenen työsopimus kuitenkin purettiin koeaikaan vedoten.

Asian tarkempi selvittely paljasti, että ensimmäisessä määräaikaisessa työsopimuksessa ei ollut sovittu koeajasta, mutta jälkimmäiseen toistaiseksi voimassa olevaan työsopimukseen se oli lisätty. Työtehtävät pysyivät samoina koko työsuhteen ajan.

Koeaikaehdon käyttämisestä on sovittava työsuhteen alkaessa eli silloin kun ensimmäisen kerran työtehtäviä aloitetaan.

Työsopimuslain 1 luvun 4 §:n mukaan työnantaja ja työntekijät voivat sopia työnteon aloittamisesta alkavasta, enintään kuuden kuukauden pituisesta koeajasta. Koeaikaehdon käyttämisestä on sovittava näin ollen työsuhteen alkaessa eli silloin kun ensimmäisen kerran työtehtäviä aloitetaan.

Jos samojen osapuolten välillä solmitaan useita työsopimuksia, ei koeaikaa voida liittää toisiaan seuraaviin työsopimuksiin. Koska molempien työsopimusten osalta oli kyseessä myös samat työtehtävät, katsoimme että jäsenen toistaiseksi voimassa olevassa työsopimuksessa ei ole voitu pätevästi sopia koeajasta. Näin ollen koeaikapurku on ollut työsopimuslain vastainen.

Jos samojen osapuolten välillä solmitaan useita työsopimuksia, ei koeaikaa voida liittää toisiaan seuraaviin työsopimuksiin.

Koeaikapurku riitautettiin, ja työnantajalle lähetettiin asiasta sovintotarjous. Tapaus saatiin lopulta sovittua niin, että työnantaja maksoi jäsenelle neljän kuukauden palkkaa vastaavan korvauksen työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä.

Koeaika lisätään työsopimuksiin usein melko automaattisesti, ilman sen suurempia keskusteluja. On hyvä kuitenkin muistaa, että koeaika vaatii aina asiasta sopimisen. Työuran alussa koeaikaa on vaikea välttää. Myöhemmässä vaiheessa työpaikkaa vaihdettaessa asiaan kannattaa kiinnittää huomiota ja ottaa se esille samalla, kun neuvottelee muista uuden työsuhteen ehdoista.


Veli Vähämäki

työmarkkina-asiamies

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.