Työsuhde
04.11.2021

Yhtä vaativista tehtävistä maksettava sama palkka

Jäsenelle 12 000 euroa takautuvia palkkasaatavia

Jytyn jäsen otti yhteyttä luottamusmieheen huomattuaan eron samaa työtä tekevien sihteereiden palkoissa.

Teksti: Anniina Kannelsuo Kuvat: Jyty

Ammattiliitto Jyty auttaa ja on tukena työelämän ongelmatilanteissa. Tutustu Jytyn jäsenetuihin ja liity jäseneksi! Lisätietoja Jytyn nettisivuilla.

Kaupunki oli hakenut useampaa sihteeriä samalla tehtävänkuvalla palvelukseensa. Tehtävään valittiin uusia työntekijöitä, ja yksi aiemmin toisissa työtehtävissä ollut jäsenemme siirtyi myös sihteeriksi.

Jäsenen tiedustellessa palkkaansa hänelle ilmoitettiin, että kaikkien kyseistä tehtävää tekevien palkka on sama. Aikaa kului, ja työt sujuivat hyvin tiimissä. Työtehtävien ollessa pääosin samoja sijaistivat sihteerit toisiaan tarvittaessa.

Jonkin ajan kuluttua jäsenemme teki pidemmän sijaisuuden ja huomasi palkkakuitistaan, että sijaisuuden ajalta maksettu palkka olikin eri kuin hänelle aiemmin maksettu palkka. Hän kysyi tilanteen syytä esimieheltään, joka vastasi, että kaikkien kyseisten sihteerien palkka oli kuitenkin kokonaispalkkana sama summa. Tämä yllätti jäsenen.

Työnantaja ei antanut painoarvoa sille, että samoja työtehtäviä tekevien tehtäväkohtainen palkka (tva-palkka) oli jokaisella työntekijällä kuitenkin eri suuruinen. Tämä johtui siitä, että jokaiselle työntekijälle maksettiin eri suuruisia palkan lisiä.

KVTES:n mukaan tehtäväkohtaisen palkan määräytymisperusteena on ensisijaisesti työntekijän tehtävien vaativuus.

KVTES:n mukaan tehtäväkohtaisen palkan määräytymisperusteena on ensisijaisesti työntekijän tehtävien vaativuus. Työtehtävien vaativuuden arvioinnin (tva-arviointi) tulee perustua tehtäväkuvaukseen eli mitä työtehtäviä kuka tahansa kyseisessä nimikkeessä oleva työntekijä tekee. Merkitystä ei tällöin anneta sille, mitä mahdollisia palkan lisiä kyseinen työntekijä saa.

Jäsen yritti ratkaista asiaa keskustelemalla asiasta useamman kerran esimiehensä kanssa, mutta pitkäkään keskustelu ei tuonut toivottua lopputulosta. Jäsen otti seuraavaksi yhteyttä Jytyn luottamusmieheen työpaikalla. Luottamusmies vei asian paikallisneuvotteluun, kun työnantaja ei suostunut korjaamaan tilannetta KVTES:n mukaiseksi.

Työnantaja maksoi lopulta jäsenellemme parin vuoden palkkasaatavina yhteensä reilut 12 000 euroa.

Paikallisneuvotteluissa työnantaja vetosi mm. siihen, että työtehtävät olivat erilaiset, kun jokaisen sihteerin tallennusmäärät yhdessä ohjelmassa olivat eri suuruiset. KVTES:n mukaan työsuorituksen arviointi on kuitenkin osa henkilökohtaista lisää, eikä tva-palkkaa.

Paikallisneuvottelut jäivät erimieliseksi, ja asia siirtyi keskusneuvotteluun. Keskusneuvottelussa käytiin läpi paikallinen tva-arviointi kyseisistä työtehtävänkuvista ja tva-palkat. Tilanteesta löytyi paikallisen tva-järjestelmän lisäksi hyvä dokumentointi kaikkien sihteerien työtehtävistä, mikä nopeutti asian käsittelyä.

Paikalliset osapuolet saatiin neuvotteluiden aikana ymmärtämään tilanne. Työnantaja maksoi lopulta jäsenellemme parin vuoden palkkasaatavina yhteensä reilut 12 000 euroa.


Anniina Kannelsuo
työmarkkinalakimies

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.