Työsuhde
05.11.2020

Etäopetus ja varotoimet ovat osa uutta normaalia

Jytyn yksityinen opetusala JOA, joka nykyisin toimii Jyty Metropolin ammattiosastona, on kärsinyt muun opetusalan tapaan koronakevään suluista ja kielloista, mutta nyt syksyllä tilanne näyttää valoisammalta.

Teksti: Jaakko Takalainen Kuvat: Haastateltavat, Veera Salminen, Jyty

Tänne kantautuneen tiedon mukaan lomautuksia on ollut suurimmalla osalla opistoista, joten varmasti koronarajoitukset ovat osuneet myös meidän väkeemme, Jyty Metropolin talousasiantuntijana ja JOA:n sihteerinä toimiva Leea Järvinen toteaa.

JOA:ssa on 270 jäsentä.

 

Jaakkimassa lomautuksia, etätyötä ja lähityötä

JOA:n johtokunnan jäsen Päivi Bragge työskentelee Seurakuntaopiston Jaakkiman-kampuksella Ruokolahdella Etelä-Karjalassa. Hän edustaa pääluottamusmiehenä melkein neljääkymmentä jytyläistä Ruokolahden lisäksi Helsingissä, Järvenpäässä, Pieksämäellä, Lapualla ja Uudessakaarlepyyssä.

Päivi Bragge.

Miten koronakevät meni?

– Jaakkimassa keittiöhenkilökunta ja siistijät lomautettiin noin kahdeksi kuukaudeksi keväällä. Etäopiskelun takia opettajat ja me ohjaajat saimme tehdä töitä minkä ehdimme, Bragge kertoo.

Kaikki ruokailut on porrastettu, turvavälit pidetään ja käsidesiä on tarjolla kaikkialla.

Hänen mukaansa kesäkurssien täydellinen peruuntuminen toi lomautuksia myös ohjaajille. Myös kesälomat hyödynnettiin lomautusaikoja määriteltäessä.

– Muissa seurakuntaopiston toimipisteissä eri puolilla maata mentiin samalla sapluunalla, toteaa Bragge.

Uudet opiskelijat tulivat hänen mukaansa elokuussa Jaakkimassa lähiopetukseen, samoin vanhat opiskelijat syyskuussa.

– Kaikki ruokailut on porrastettu, turvavälit pidetään ja käsidesiä on tarjolla kaikkialla, luettelee Päivi Bragge.

– Maskipakko astui voimaan eilen [syyskuun lopussa] Järvenpään, Pieksämäen ja Helsingin yksiköissä. Mutta täällä Ruokolahdella ei vielä ole pakko käyttää maskia.

 

Turussa nuoriso kunnostautuu

JOA-ammattiosaston johtokunnan puheenjohtaja Hanna-Maija Raunio työskentelee Paasikivi-Opistossa Turussa. Korona pakotti hallinto- ja tukipalvelun työntekijät lomautetuiksi huhti- ja toukokuussa. Opettajat ja ohjaajat antoivat etäopetusta.

Hanna-Maija Raunio. Kuva: Veera Salminen

– Me pääsimme takaisin töihin kesäkuun puolivälissä, kun rippikoululeirit käynnistyivät, Raunio toteaa.

Olen huomannut, että nuoriso käyttää maskeja, kun tulevat linja-autolla opistolle. Hyvä niin.

Syksyllä 2020 kaikki noin 200 opiskelijaa on lähiopetuksessa, mutta koronasuojautuminen on tarkkaa. Käsidesiä on tarjolla kaikkialla, istumajärjestys on turvavälien mukainen sekä suojapleksejä on asennettu asiakkaiden ja työntekijöiden väliin vastaanotossa ja ruokaloiden kassoilla.

– Olen huomannut, että nuoriso käyttää maskeja, kun tulevat linja-autolla opistolle. Hyvä niin, Hanna-Maija Raunio sanoo.

 

”Opiskelijat palanneet mäelle”

Helluntaiherätyksen kansanopiston Ison Kirjan luottamusmies Jimmy Karppinen kertoo, että etäopetukseen siirtyminen vähensi tukipalveluiden tarvetta maalis–huhtikuussa. Mutta vasta ravintoloiden sulku pakotti keittiöhenkilökunnan lomautuksiin huhtikuusta kesään asti.

Jimmy Karppinen.

Lomautukset ja etäopetuksen järjestäminen eivät olleet pahin IK-opistoa kohdannut vastoinkäyminen. Opisto valmistaa, huoltaa ja vuokraa isoja telttoja yleisötapahtumiin. Kun kokoontumista keväällä ja kesällä rajoitettiin, koko telttayritystoiminta loppui kuin seinään.

– Lisäksi kesän suurtapahtuman, Juhannuskonferenssin, peruuntuminen oli kova isku. Jos valtio ei olisi tukenut, olisi tilanne ollut todella vakava, sanoo Karppinen.

Kyllä täällä on vahva usko, että pandemiasta selvitään.

Nyt syksyllä lukukauden (noin 4 kuukautta) kestävän pitkän linjan opiskelijat, joita on noin 70, ovat taas palanneet Heikkilänmäelle.

– Koronan takia tehtävät varotoimet ja suojautuminen vaikuttavat jokapäiväiseen toimintaan. Mutta kyllä täällä on vahva usko, että pandemiasta selvitään, Jimmy Karppinen toteaa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.