Ammatit
06.04.2022

Etätyön ja digipalveluiden asiantuntijaksi

YAMK-tutkinto syntyi täysin etänä kotona Posiolla

Pasi Revonmäki, 51, suoritti marraskuussa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon – täysin etänä. Tuloksena syntyi työnantajalle etäjohtamisen malli, jonka avittamana Posion kunta otti tammikuussa käyttöön päivitetyn etätyösopimusmallin.

Teksti: Erja Taura-Jokinen Kuvat: Keijo Lehtimäki
Pasi Revonmäki asuu synnyinkodissaan Papinlammen rannassa.

Vuonna 2020 se taas iski. Polte opiskella.

ICT-asiantuntija Pasi Revonmäellä oli jo todistukset tietotekniikan insinööritutkinnosta sekä tietojenkäsittelyn perus- ja ammattitutkinnoista, mutta ylempi korkeakoulututkinto konetekniikasta oli jäänyt aikanaan harmittavasti kesken – siitäkin huolimatta, että yliopistossa suorituksia oli kertynyt 120 opintoviikon verran.

– Nyt tulin valituksi Oulun ammattikorkeakoulussa ensimmäistä kertaa järjestettyyn ylempään ammattikorkeatutkintoon, joka pätevöitti hyvinvointia edistävien digipalveluiden asiantuntijaksi. Tiedossa oli alkumetreiltä lähtien, että se suoritettaisiin kokonaan etäyhteyksin.

– Minulle se oli ykköskriteeri. En ollut kiinnostunut matkustelemaan vaan tahdoin opiskella vapaa-ajallani kotona, perheettömälle sopivasti.

En ollut kiinnostunut matkustelemaan vaan tahdoin opiskella vapaa-ajallani kotona, perheettömälle sopivasti.

”Etäily” oli tullut tutuksi vuoden mittaisella työlomalla, jolloin hän työskenteli kotitoimistossaan maakuntavalmisteluun palkattuna asiantuntijana.

– Opiskelupaineita helpotti se, että lopputyön aihe oli alusta lähtien selvillä, hallintojohtajan kanssa sovittu. Korona paljasti, että etäjohtamisen käytännöt Posion kunnassa kaipasivat päivitystä ja selkiinnyttämistä.

Hän on jytyläinen pääluottamusmies, kunnan työsuojeluvaltuutettu, Jyty Posio ry:n varapuheenjohtaja ja nuorisovastaava, joka kuuluu myös Ammattiliitto Jytyn sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ICT-työn ammattialaryhmään.

Hyötykäyttöön tuleva lopputyö lisäsi opiskelumotivaatiota, eikä ohjauksessakaan ollut valittamista:

– Ohjaaja vastasi kysymyksiini yleensä tunneissa, kun jotkut opiskelijat saivat omilta ohjaajiltaan odotella vastauksia joskus paljon pitempään. Hänen ja muiden opettajien innostava asenne vaikutti niin, että tulin perehtyneeksi myös mikrokontrollereihin, joista olin ollut jo pitempään kiinnostunut.

Ne ovat minikoon tietokoneita, joilla voidaan ohjata ja hyödyntää kaikenlaista sensoritekniikkaa.

– Sivutuotteena tulin kirjoittaneeksi siitä ja kehittämästäni löylyvahdista sata sivua tieteellistä tekstiä!

Haastavimmaksi Revonmäki koki opintojen rytmityksen:

– Yksi lukukausi saattoi olla äärettömän tiukkatahtinen, toinen turhankin leppoisa. Suunnittelussa taisi olla ensimmäisellä ryhmällä valuvikaa, joka seuraavilla korjautuu.

Etäjohtaja tarvitsee koulutusta

Pasi Revonmäki pohjusti etäjohtamisen mallia tekemällä kyselyt henkilöstölle sekä luottamus- ja esihenkilöille. Tulosten perusteella ratkaisuksi valikoitui hybridi eli se, että Posion kunta suosittelee etätyötä korkeintaan kahtena päivänä viikossa.

Etätyö perustuu vapaaehtoisuuteen, jolloin työnantajan ei tarvitse hankkia etäpisteenä toimivaan kotiin erillisiä välineitä ja toimistokalusteita.

Kenelläkään ei ole lupa tehdä yksinomaan etätyötä.

– Etätyöhön tarvitaan selkeät säännöt ja mittaristo, joka antaa luotettavaa tietoa etätyön vaikutuksista tuottavuuteen ja sairauspoissaoloihin. Esihenkilöt tarvitsevat koulutusta etäjohtamiseen.

Parhaimmillaan hyvin suunniteltu ja johdettu etätyö ajanmukaisine yhteyksineen on valtti paitsi työnantajalle myös koko paikkakunnalle.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.