Ammatit
17.03.2021

Työ vaihtuu, ammatillisuus ei

Jytyn jäsenellä Petri Happosella on takanaan 15 vuotta nuorisotyössä. Kun nuoria kannustaa opettelemaan uusia asioita, niin siihen pitää uskoa myös itse, Happonen ajatteli. Hän haki uusiin töihin työllisyyden kuntakokeiluun.

Petri Happonen

”15 vuotta nuorisotyössä ja pääasiassa nuorisotilalla kohtaamassa nuoria ja heidän tilanteitaan. Kun nuoria kannustaa olemaan rohkeita ja opettelemaan uusia asioita, niin siihen kyllä pitää uskoa myös itse. Ja utelias persoona kun on, niin aika ajoin sitä vain haluaa kokeilla jotain uutta, ja tällä kertaa työhakemus lähti sitten vähän kuin vahingossa.

Hain Joensuun kaupungin työllisyyden kuntakokeilun sihteerin paikkaa. Työhaastattelussa minulta kuitenkin kysyttiin, että olisinko kiinnostunut myös valmentajan paikasta, ja taas uteliaisuus voitti. Nyt sitä sitten opetellaan, miten toimitaan valmentajan roolissa työllisyyden kuntakokeilussa.

On uudet työkaverit ja yllätyksenä myös pari vanhaa.  Taas uusia käyttöjärjestelmiä, mutta myös niitä tuttuja ja turvallisia. Ennen kaikkea uusia ihmisiä ja elämäntilanteita, onnistumisia, pettymyksiä ja selviytymistarinoita.

Osaanko auttaa, en voi luvata, mutta lupaan yrittää. Kohdataan ihminen ja tehdään yhdessä parhaamme. Itsekin täällä joka päivä oppii jotain uutta, niin se sama varmaan pätee kaikkiin muihinkin? Selvitellään ja opitaan yhdessä ja katsotaan mihin tämä polku johtaa.

Palvelujen viidakko saa nuorten päät pyörälle. Mistä tukea mihinkin tilanteeseen? Ohjaajan tai valmentajan työ on tukena olemista, kuuntelemista ja kannustamista.

Palvelujen viidakko saa nuorten päät pyörälle. Mistä tukea mihinkin tilanteeseen? Ohjaajan tai valmentajan työ on tukena olemista, kuuntelemista ja kannustamista. Ollaan sitä varten, että ihminen saisi omat jalat tukevasti maahan ja ponnistamaan itsenäisesti kohti omia unelmia.

Palvelujärjestelmät elävät omaa elämäänsä, ja joskus niiden kohtaaminen ihmisen tarpeiden kanssa on haastavaa. Täytyy kuitenkin yrittää uudelleen, ja onneksi silloin huomaa, että kuinka paljon hienoja ammattilaisia palvelujärjestelmien takaa löytyy.

Muistathan myös itse olla joustava ja kunnioitat työkavereita, kun kiire syöksyy kohti ja paineet kasvavat. Täytyy muistaa, että kommunikaatioon kuuluu myös eleet, ilmeet ja erityisesti oma asenne. Mitähän uusia asioita olen kesäkuun 2023 jälkeen oppinut, kun kuntakokeilu päättyy?

Kiitos Joensuun kaupungille työnantajana, kun on mahdollista oppia uutta ja silti säilyttää kesälomat. Rohkeasti kannustaen kokeilemaan uusia asioita elämässä, koskien ihan jokaista.”

Petri Happonen

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.