Ammatit
27.08.2020

Maatalouslomituskesä oli normaalin kiireinen

Lomittajat ovat työskennelleet maatiloilla poikkeusaikanakin normaaliin tapaan ja turvanneet eläinten ja yrittäjien hyvinvointia.

Teksti: Markku Pulkkinen Kuvat: Scandinavian Stock Photo

Korona ei vaikuttanut kausityövoiman puutetta lukuun ottamatta maatilojen toimintaan. Viljaa on viljelty ja eläimiä hoidettu tavanomaiseen tapaan. Maatalouslomittajien työtkin ovat pyörineet lähes poikkeuksetta normaalisti.

– Kun epidemia alkoi, rajat suljettiin ja lomamatkat peruttiin, tuli paljon peruutuksia myös yrittäjien vuosilomavarauksiin. Hetken aikaa oli haasteellista löytää lomittajille töitä, mutta melko pian yrittäjät alkoivat taas pitää lomiaan, lomatoimenjohtaja Hanna Nikupaavo Kalajoen paikallisyksiköstä kuvailee.

– Kesä oli yhtä kiireinen kuin normaalistikin. Olemme pystyneet vastaamaan hyvin yrittäjien lomatoiveisiin.

Hetken aikaa oli haasteellista löytää lomittajille töitä, mutta melko pian yrittäjät alkoivat taas pitää lomiaan.

Maatalouslomittajat ovat saaneet Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen laatimat ohjeet suojautumisesta ja menettelytavoista, jos epäillään tartuntaa itsellä tai tilalla. Lomittajat noudattavat normaalistikin tiukkoja hygieniavaatimuksia eläintautien leviämisen estämiseksi, joten koronaohjeissa ei ollut heille paljonkaan uutta. Uutena suosituksena tuli kuitenkin käsien pesu ja desinfiointi, jos käy sisällä asuintalossa.

Lomatoimenjohtaja Hanna Nikupaavo Kalajoen paikallisyksiköstä kertoo, että alun jälkeen kesä oli yhtä kiireinen kuin normaalistikin.

Lomitusyksikön hallinto ei siirtynyt etätöihin, vaan asiakkaita ja lomittajia on palveltu normaalisti toimistossa. Asioista tiedottaminen lomittajien suuntaan on hoidettu entiseen tapaan kirjeitse, soittamalla ja viestein. Teams-palavereita ei ole pidetty.

– Katsoimme, että hallinto ja työnjohto sujuvat parhaiten ja tehokkaimmin toimistossa. Vain yksittäisiä etätyöpäiviä on tehty.

Hallintohenkilöt eivät kuitenkaan käyneet maatiloilla työturvallisuus- ja perehdytyskäynneillä maalis–huhtikuussa. Toukokuusta eteenpäin tilakäyntejä on taas tehty.

Kalajoen paikallisyksikkö järjestää lomituspalvelut Kalajoen, Alavieskan, Pyhäjoen ja Merijärven kuntien alueella. Lomitettavia maatiloja ja turkistarhoja toiminta-alueella on 230 ja lomaan oikeutettuja yrittäjiä 320. Normaalin elämän jatkumista on auttanut se, ettei toiminta-alueella ole todettu yhtään koronatapausta.

 

Lomittaja ja yrittäjä tyytyväisiä

Maatalouslomittaja Ulla Kukkola on tyytyväinen siihen, että töitä on saanut tehdä lähes normaalisti.

– Aluksi oli varovaisuutta kontakteissa. Työskentelemme enimmäkseen eläinten kanssa, joten etäisyydet tilan väen kanssa pysyvät luonnostaan riittävinä, Kukkola sanoo.

Joitain työvuorolistamuutoksia osui keväällä Kukkolan kohdalle.

– Yhden isännän polvileikkaus ja lomitusvaraus peruuntuivat viime hetkillä. Sairaala ilmoitti peruutuksesta perjantaina, kun leikkaus olisi ollut maanantaina. Jotkut yrittäjät siirsivät menojaan. Kesällä työt ovat jatkuneet täysin entiseen malliin.

Aluksi oli varovaisuutta kontakteissa. Työskentelemme enimmäkseen eläinten kanssa, joten etäisyydet tilan väen kanssa pysyvät luonnostaan riittävinä.

Kukkolan mukaan työnantaja on antanut selkeän ohjeistuksen alusta alkaen. Hänenkin mielestään on ollut hyvä, että hallintohenkilöt ovat työskennelleet toimistolla. Se on helpottanut asioiden hoitamista.

– Maatilayrittäjät ovat ehkäisseet sairastumisriskiään välttämällä turhaa liikkumista yleisillä paikoilla. Jatkuva koronasta tiedottaminen ja uutisointi on tuottanut joillekin yrittäjille ahdistusta, Kukkola tietää.

Merijärvellä veljensä kanssa 40 lehmän maitotilaa pitävä Kai-Pekka Laitala kertoo olevansa tyytyväinen poikkeusajan palveluihin.

– Lomitus on toiminut aivan normaalisti ja olen pystynyt pitämään kaikki suunnitellut lomat. Lomituspalveluihin olen kokonaisuutenakin suht tyytyväinen, Laitala kiittelee.

Laitalan tilalla on lomituspalveluille jatkossa nykyistä enemmän kysyntää, sillä ensi vuoden suunnitelmissa on uuden robottipihaton rakentaminen.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.