Ammatit
17.03.2021

Koulunuorisotyöntekijä kohtaa nuoren koulun arjessa

Koulunuorisotyöntekijä on nuorelle turvallinen aikuinen, jolla on aikaa pysähtyä ja kohdata nuori koulun arjessa. Opettajilla ei tähän erityisesti yläkoulussa ole aina resurssia suuren työmäärän vuoksi.

Jytyläiset koulunuorisotyöntekijät Eemil Heimo (vas.) ja Santeri Jaakkola työskentelevät Kaarinan kaupungilla, joka on ollut etulinjassa kehittämässä kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävää nuorisotyötä.

Kaarinan kaupungilla työskentelee vakituisesti neljä koulunuorisotyöntekijää, yksi jokaisessa neljässä isossa yhtenäiskoulussa. Valtakunnallisestikin mittaillessa Kaarinan kaupunki on ollut etulinjassa kehittämässä kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävää nuorisotyötä – koulunuorisotyötä.

Alkunsa ajatus koulunuorisotyöstä on saanut vanhan Piikkiön kunnan nuorisopuolen työntekijöiltä 2003. Siitä toiminta on kehittynyt omaksi toimeksi ja laajentunut kuntaliitosten myötä koko Kaarinan alueelle.

Kouluhyvinvointia edistämässä

Koulunuorisotyöntekijä on nuorelle turvallinen aikuinen, jolla on aikaa pysähtyä ja kohdata nuori koulun arjessa. Opettajilla ei tähän erityisesti yläkoulussa ole aina resurssia suuren työmäärän vuoksi.

Työskentely painottuu täten painotukseltaan yläkouluikäisiin nuoriin ja on perinteisen opetustoiminnan ulkopuolista, ennaltaehkäisevää, matalan kynnyksen toimintaa. Koulunuorisotyöntekijä keskittyy koulussa yhteisöllisyyden ja osallisuuden vahvistamiseen sekä yksilön kasvun ja kehityksen tukemiseen. Tämä työ ilmenee mm. erilaisin tempauksin, kampanjoin ja pidetyin ennaltaehkäisevin teematunnein.

Koulunuorisotyöntekijä on mukana yhtenä toimijana luokkaryhmien ja kouluyhteisön hyvää ilmapiiriä rakentavassa sekä kiusaamista ennaltaehkäisevässä työssä.

Koulunuorisotyöntekijä osallistuu aktiivisesti koulun leiri- ja retkitoimintaan sekä tekee oppilaiden osallisuutta tukevaa yhteistyötä mm. tukioppilaiden ja oppilaskunnan hallituksen kanssa. Koulunuorisotyöntekijä on mukana yhtenä toimijana luokkaryhmien ja kouluyhteisön hyvää ilmapiiriä rakentavassa sekä kiusaamista ennaltaehkäisevässä työssä. Kiusaamisen vastainen työ on pitkäjänteistä työtä, ja on korostunut työssä viime vuosien aikana.

Koulunuorisotyöntekijä tehtävänkuvaan kuuluu myös osallistuminen koulun hyvinvointiryhmään, erilaisiin moniammatillisiin asiantuntijaryhmiin sekä monialaisen yhteistyön tekeminen koulun opiskelijahuolto- ja opetushenkilöstön kanssa.

Eemil Heimo ja Santeri Jaakkola
koulunuorisotyöntekijät, Kaarinan kaupunki

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.