Ammatit
15.06.2022

Mielipidekirjoitus:

Kirjastoammattilaiset edistävät sananvapautta myös kriisiaikana

Teksti: Eija Vainio Kuvat: Jyty

​Heräsimme helmikuisena torstaiaamuna todellisuuteen, jossa uutisvirtamme tulvii uutisia sodasta. Oikean ja puolueettoman tiedon löytäminen saattaa kuitenkin olla vaikeaa. Onko video putoavasta hävittäjästä aito? Ovatko ilmoitetut loukkaantuneiden ja kaatuneiden määrät oikeita?

Sotatoimiin kuuluu myös informaatiosota, jonka avulla osapuolet pyrkivät vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen ja päätöksentekoon sekä oikeuttamaan oman toimintansa. Totuus ja sananvapaus eivät kuulu hyökkääjän ylläpitämiin arvoihin. Jälleen kerran kuuluisa sitaatti ”sodassa ensimmäinen uhri on totuus” on osoittautunut todeksi.

Mitä tämä tarkoittaa kirjastojen kannalta? Kirjastojen vastuu oikeanlaisen ja ajantasaisen tiedon välittämisestä on nyt tärkeämpää kuin koskaan aiemmin. Sananvapauden edistäminen on yksi tärkeimmistä kirjastojen tehtävistä.

Kirjastoalan ammattilaiset ansaitsevat sananvapauden edistäjinä arvostusta, jonka pitää näkyä myös oikeudenmukaisessa palkkauksessa ja hyvissä työoloissa.

Jotta erilaisia sisältöjä ja tietoja saataisiin kaikkien kirjastojen käyttäjien saavutettaviksi, kirjastoissa työskentelee informaation ja tiedonhaun ammattilaisia. He hallitsevat oikean ja ajantasaisen tiedon hankinnan, etsimisen ja sisällön arvioimisen.

Kirjastot ovat tärkeä osa kuntapalveluita. Omalla työllään kirjastoalan ammattilaiset edistävät kuntalaisten hyvinvointia, tasa-arvoa ja oikean tiedon saavutettavuutta, myös kriisiaikana. Kirjastoalan ammattilaiset ansaitsevat sananvapauden edistäjinä arvostusta, jonka pitää näkyä myös oikeudenmukaisessa palkkauksessa ja hyvissä työoloissa.

Sananvapaus on oikeutta tietoon ja sen välittämiseen sekä mielipiteeseen ja sen ilmaisemiseen. Sananvapauden rajoittaminen tai tukahduttaminen heijastaa suoraan sitä, millaiset ovat kyseisen valtion kansalaisten oikeudet. Suomessa sananvapaus kuuluu perus- ja ihmisoikeuksiin.

Avoimeen ja demokraattiseen yhteiskuntaan kuuluu vapaa tiedonvälitys sekä avoin, julkinen keskustelu. Kirjastoilla on siten myös tärkeä demokratiaa edistävä tehtävä. Kirjastot ovatkin muuttuneet kirjavarastoista kaikille avoimiksi olohuoneiksi, joissa on mahdollista keskustella, harrastaa, opiskella, lukea tai vaikkapa vain hiljentyä, kun maailma ympärillämme kuohuu.

Eija Vainio
Ammattiliitto Jytyn kirjastoalan ammattialaryhmän jäsen
Informaatiotutkimuksen opiskelija, Tampereen yliopisto ja kirjastovirkailija, Asikkalan kirjasto

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.