Ammatit
12.04.2023

Ammattilaiset koolla

Jytyn ammattialaryhmät kokoontuivat

Ideointia, kehittämistä, verkostoitumista ja vertaistukea. Tätä kaikkea oli tarjolla, kun Jytyn viisi ammattialaryhmää kokoontuivat viikonlopuksi Helsinkiin.

Teksti: Sanna Pyysalo Kuvat: Tuomas Muhonen
Jytyn ammattialaryhmien livetapaamisessa verkostoiduttiin ja ideoitiin yhdessä yli ammattirajojen. Ja hauskaa oli!

Millaisia webinaareja järjestämme tulevaisuudessa? Miten levitämme Jyty-tietoutta työpaikoilla? Pitäisikö Jytyn liittyä Tinderiin? Vain taivas oli ideoinnissa ja kehittämisessä rajana, kun Jytyn jäsenistä ja liiton henkilöstöstä koostuvat ammattialaryhmät kokoontuivat livetapaamiseen Helsinkiin Sokos Hotel Presidenttiin 25.–26.3.2023.

Yhteistapaamisen aikana kehitettiin Jytyn ammattialatoimintaa ja ideoitiin uutta aktiivisen ryhmätyöskentelyn avulla.

Lisäksi kuultiin ajankohtaisia uutisia edunvalvonnasta sekä luotiin katsaus Jytyn ja ammattialatoiminnan viestintään.

 

Miksi sinun työsi on tärkeä?

Jyty-lehti teki osallistujille gallupin ammattialatoiminnasta ja oman työn merkityksestä:

1) Mitä Jytyn ammattiala- toiminta on antanut sinulle?
2) Jytyn slogan on: Sillä sinun työsi on tärkeä. Miksi sinun työsi on tärkeä?

Marika Etelämäki, lastenhoitaja

Marika Etelämäki, 50, lastenhoitaja, Verkanappulat Oy. Jyty Lounais-Suomi, Turku. Kasvatuksen ja koulutuksen ammattialaryhmä.

1) On ollut ihana tutustua uusiin ihmisiin ja saada kuulla erilaisia näkökulmia alan työstä. Erityisen tyytyväinen olen webinaareihin. On myös tullut itsevarmempi olo, että teemme varhaiskasvatuksessa hyvää ja tärkeää työtä.

2) Teen paljon työtä alle 3-vuotiaiden lasten kanssa. On upeaa, kun saan ottaa ensimmäistä kertaa vastaan lapsen ja myös hänen vanhempansa päiväkotiin. Jotkut tulevat vielä vuosien päästä kertomaan, että olen ollut heidän hoitajansa. Toimin myös työsuojeluvaltuutettuna, ja koen tärkeäksi olla etenkin nuorten työntekijöiden tukena.

Sanna Arminen, nuoriso-ohjaaja

Sanna Arminen, 43, nuoriso-ohjaaja, Imatran kaupunki. Jyty Imatra. Nuoriso- ja järjestötyön ammattialaryhmä.

1) Ammattialatoiminta on avartanut eri näkökulmia koko alalta. Olemme jakaneet yhdessä työn haasteita ja ratkaisuja niihin. Olen kertonut työpaikalla, että alan epäkohtia viedään eteenpäin liitolle ja kertonut myös Jytyn toiminnasta omalla työpaikallani. Olen saanut ryhmästä myös uusia kavereita.

2) Tehtäväni on tuoda nuorten ääntä näkyviin ja kuuluviin. On tärkeää, että nuoria kuullaan. Yhteiskunnan on tarjottava nuorille hyvä arki ja turvallisia aikuisia.

Joonas Haapakoski, nuorisopalvelupäällikkö

Joonas Haapakoski, 32, nuorisopalvelupäällikkö, Orimattilan kaupunki. Jyty Lahti, kotikunta Hollola. Sosiaali- ja terveysalan ammattialaryhmä.

1) Olen toiminut laajasti sote- ja nuorisotyön kentällä. Kun aloitin ammattialaryhmässä vuoden 2022 alussa, toimin sote-alalla perhetyöntekijänä sekä neuropsykiatrisena valmentajana. Siirryin jokin aika sitten nuorisotyöhön, mutta pysyin sote-ammattialaryhmässä. Olen saanut paljon uusia näkökulmia alaan, esimerkiksi välinehuoltajan ammattiin. Olemme käyneet hyviä keskusteluja ja olen saanut myös ideoita siihen, miten työtämme voi tuoda enemmän esiin.

2) Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus. Mihin maailma menee, jos heidän eteensä ei tehdä mitään? Sekä aiempi että nykyinen työni on ennaltaehkäisevää ja estävää. Työn avulla vähennetään raskaampia tukimuotoja, esimerkiksi sijaishuolto on hyvin kallista.

Kalle Kivinen, kirjastonhoitaja

Kalle Kivinen, 45, kirjastonhoitaja, Helsingin kaupunginkirjasto / Kontulan kirjasto. Jyty Metropoli, Helsinki. Kirjastoalan ammattialaryhmä.

1) Ammattialaryhmässä toimiminen on tuonut paljon lisäarvoa omaan työhöni. On ollut verkostoitumista, iloa ja niin sanotusti hyvä pössis. Minulle on tullut sellainen fiilis, että liitto on olemassa myös minua ja kirjastolaisia varten.

2) Haluan olla mukana mahdollistamassa tasa-arvoista yhteiskuntaa, koska kulttuuri on luksusta, joka kuuluu kaikille. Kirjasto on kansalaisten olohuone keskellä kylää.

Varpu Autere, yhteyssihteeri

Varpu Autere, 62, yhteyssihteeri, Jyväskylän kaupunki, Jyty Jyväskylä. Sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ICT-työn ammatti- alaryhmä.

1) Verkostoituminen on ollut hienoa, ja ammatti-identiteettini on vahvistunut ja kehittynyt. Tavoitteeni ryhmässä oli sihteerityön arvostuksen nostaminen, ja se on mielestäni onnistunut. Kuka tekee hallinnon tukipalvelun työt, jos palkataan vain päälliköitä? Aktiivinen viestintämme vie eteenpäin jytyläisten ammattien tunnettuutta. Tämä on upea näköalapaikka, ja koen, että olen voinut vaikuttaa.

2) Työni yhteyssihteerinä päätöksenteon ja johdon tuessa on monipuolista. Tehtäviini kuuluu muun muassa kotimaisten ja kansainvälisten vastaanottojen, vierailujen ja tapahtumien käytännön järjestelyjen hoitaminen. Vastaan myös kaupungin kansainvälisestä henkilöstövaihdosta.

Jytyn ammattialatoiminta

– Jytyllä on aktiivista ammattialatoimintaa viidellä ammattialalla: kasvatus ja koulutus, kirjastoala, nuoriso- ja järjestötyö, sihteeri-, hallinto-, asiantuntija- ja ICT-työ sekä sosiaali- ja terveysala.

– Ammattialaryhmissä on mukana Jytyn jäseniä asiantuntijoina sekä liiton henkilökuntaa. Ryhmät tapaavat säännöllisesti Teams-palavereissa ja ajoittain myös livenä.

– Järjestämme ammatillisia opintopäiviä, webinaareja ja opiskelijatilaisuuksia sekä olemme mukana ammatillisissa tapahtumissa.

– Viestimme ammattialoista uutiskirjeillä, nettisivuilla, Jyty-lehdessä ja sosiaalisessa mediassa, teemme jäsenkyselyjä sekä kirjoitamme mielipidekirjoituksia ja kannanottoja.

– Lisätietoja ammattialatoiminnasta Jytyn nettisivuilla.

”Meillähän on samat kummivanhemmat”

Jyty yhdistää ihmisiä. Sen saivat todeta myös koulunkäynninohjaajat Katri Konsteri ja Marika Keränen, jotka tutustuivat toisiinsa Jytyn kasvatuksen ja koulutuksen ammattialaryhmässä.

Pian heille selvisi, että heillä on samat kummivanhemmat ja että heidän tiensä olivat kohdanneet jo vuosia aiemmin.

Maailma on pieni – lue Katrin ja Marikan ihana tarina!

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.