Ammatit
09.02.2022

Lähes puoli vuosisataa kaupungin palkkalistoilla ja Jytyn jäsenenä

Juoksutytöstä hallintosihteeriksi

Tuija-Riitta Hagman oli vain 16-vuotias, kun hän pääsi Lahden kaupungille töihin. Nyt hän on jäämässä eläkkeelle 48 vuoden työsuhteesta.

Teksti: Minna Hotokka Kuvat: Lauri Rotko
– En tiedä, olenko ylpeä vai hävettääkö minua, kun olen jämähtänyt samaan toimistoon. Tähän olen ollut tyytyväinen, vaikka pieni palkka harmittaakin, Tuija-Riitta Hagman sanoo.

Tupakansavu täytti huoneen. Toimistopäällikkö kysyi neiti Tuija-Riitta Jurvaselta, oliko tämä ihan tosissaan pyrkimässä Lahden kaupungin palkkalautakunnan toimiston lähetiksi.

16-vuotias haastateltava jätti kertomatta, että tähtäsi oikeasti lastenhoitoalalle. Hän sai paikan ja aloitti työt tammikuussa 1974. Tänä vuonna Tuija-Riitta Hagman jää eläkkeelle palveltuaan 48 vuotta samaa työnantajaa.

 

”Lupaukseni olen pitänyt!”

Vain kerran Hagman, 64, on harkinnut työpaikan vaihtoa. Mukavat työkaverit ja monipuoliset tehtävät ovat kuitenkin pitäneet hänet kaupungin leivissä.

Liki puolen vuosisadan urallaan Hagman on ehtinyt työskennellä lähettinä, toimistotyöntekijänä ja -virkailijana, kanslistina, työsuojelun sihteerinä sekä nyt viimeisimpänä hallintosihteerinä. Työtilat ja organisaatio ovat muuttuneet moneen kertaan, ja myllerryksen on kokenut myös työkulttuuri.

Työkavereiden kanssa ei tarvitse tehdä sinunkauppoja, eikä työssä edellytetä enää samanlaista pikkutarkkuutta kuin uran alkuaikoina.

Nyky-Lahti on savuton ja tuoksuton. Työkavereiden kanssa ei tarvitse tehdä sinunkauppoja, eikä työssä edellytetä enää samanlaista pikkutarkkuutta kuin uran alkuaikoina.

Digitalisaatio on saanut Hagmanin päivittämään osaamistaan erilaisilla kursseilla. Nykyiseen työnkuvaan kuuluu liuta avustavia tehtäviä aina työajanseurannasta hankintaehdotuksiin.

– Vaikka minulla ei ole lukupäätä, ajan virrassa olen mielestäni ihan hyvin pysynyt. En panttaa tietoa vaan myös neuvon paljon muita.

Kuluneisiin vuosikymmeniin on mahtunut antoisien hetkien lisäksi vaikeita jaksoja. Työuupumuksen ja rintasyövän jälkeen Hagman on joutunut kiinnittämään erityistä huomiota jaksamiseensa.

Myötä- ja vastamäkiä

Kuluneisiin vuosikymmeniin on mahtunut antoisien hetkien lisäksi vaikeita jaksoja. Työuupumuksen ja rintasyövän jälkeen Hagman on joutunut kiinnittämään erityistä huomiota jaksamiseensa. Henkireiäksi on muodostunut kesämökki, jossa pääsee uimaan ja hoitamaan kasvimaata.

Itse olen saanut Jytystä tukea 1990-luvun lomautuksessa. Lisäksi olen saanut etuja, kuten matkavakuutuksen, ja ollut mukana retkillä.

Jytyn jäsenmaksua Hagman on maksanut jo 46 vuotta. Hän arvostaa sitä, että ammattiliitto seisoo työntekijän rinnalla myös työelämän karikoissa.

– Itse olen saanut Jytystä tukea 1990-luvun lomautuksessa. Lisäksi olen saanut etuja, kuten matkavakuutuksen, ja ollut mukana retkillä.

Eläkkeelle Hagman aikoo liukua lomien kautta. Viimeisen kerran hän sulkee työpaikan oven takanaan huhtikuussa.

– Tuntuu haikealta jättää työelämä ja työkaverit näin pitkän työrupeaman jälkeen, mutta nyt minun on aika luovuttaa tehtäväni toisille.

Eläkepäivinä vapaaehtoistyöhön

Tuija-Riitta Hagman on pohtinut, mitä tapahtuu, kun ympärillä ei enää ole työyhteisöä. Onko vaarana erakoituminen?

Konkarijytyläinen on ajatellut käyttää aikaansa vapaaehtoistyöhön. Hän on jo työssä ollessaan käynyt Ensi- ja turvakodilla sylittelemässä pieniä vauvoja, jotta näiden vanhemmat pääsisivät saunaan tai omille asioilleen. Myös ikäihmisiin liittyvä vapaaehtoistyö kiinnostaa.

Kotosalla Hagman suunnittelee paneutuvansa käsitöihin.

– Minulla on paha sukkaneuloosi. Kaiken aikaa pitää olla jotain kutimilla.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.