Ammatit
11.09.2020

Maatalouslomitus:

Etätyö lisäsi työhyvinvointia

Useimmat toimistotyöntekijät siirtyivät keväällä etätöihin. Kokemukset etätöistä ovat olleet enimmäkseen myönteisiä.

Teksti: Markku Pulkkinen Kuvat: Scandinavian Stock Photo

Työterveyslaitoksen kesällä tekemän tutkimuksen mukaan lisääntynyt etätyö ja läheisyys perheissä näyttävät vaikuttaneen myönteisesti työhön ja tuoneen siihen positiivista virettä.

– Muutokset ovat olleet kuitenkin melko lieviä. Hieman yllättäen työn imu kasvoi varsinkin henkilöillä, joilla oli kouluikäisiä tai nuorempia lapsia. Ihmisten yleisessä hyvinvoinnissa ei sen sijaan havaittu muutoksia viime kevään aikana, tutkimusprofessori Jari Hakanen tulkitsee tuloksia.

Hieman yllättäen työn imu kasvoi varsinkin henkilöillä, joilla oli kouluikäisiä tai nuorempia lapsia.

Vaikka suuri osa koki lisääntyneen etätyön positiivisena, löytyi myös niitä, joilla tylsistymisen kokemukset ja yleinen tyytymättömyys työhön olivat lisääntyneet. Etätyö asettaakin johtajille uusia vaatimuksia, sillä töiden järjestelemiseen, tiedonkulkuun ja yhteydenpitoon liittyviä rutiineja pitää miettiä uudelleen.

– Lähijohdon ja johtajien työuupumus lisääntyi keväällä hieman. Työpaikoilla tulisikin huolehtia esimiesten jaksamisesta. Esimies joutuu poikkeustilanteessa huolehtimaan monista asioista normaalin työn sujuvuuden lisäksi, erikoistutkija Janne Kaltiainen sanoo.

Vehmaalla toimii

Kolmen maakunnan alueella maatalouslomituksia hoitavassa Vehmaan paikallisyksikössä ollaan samoilla linjoilla Työterveyslaitoksen kanssa.

– Etätyö on ehdottomasti parantanut työssä jaksamista, mikä varmasti näkyy pidemmällä aikavälillä myös ykköstavoitteessamme eli asiakastyytyväisyydessä, lomitustoimen johtaja Pirjo Mäntynen uskoo.

Ennen kokoaikaiseen etätyöhän siirtymistä Vehmaan yksikössä oli parin vuoden ajan harjoiteltu etätöitä päivä viikossa -periaatteella. Vehmaalla jatketaan edelleen etätyötä, koska se on sujunut hyvin. Lomatoimistolla on kuitenkin aina paikalla vähintään yksi henkilö. Vuoro on vaihtuva, ja se sovitaan viikoksi kerrallaan.

Etätyö on ehdottomasti parantanut työssä jaksamista, mikä varmasti näkyy pidemmällä aikavälillä myös ykköstavoitteessamme eli asiakastyytyväisyydessä.

Hallintohenkilöt pitävät yhteyttä Teams-sovelluksella. Joka aamu lomitusohjaajat kokoontuvat Teamsissa noin tunniksi ja suunnittelevat lomittajien töitä. Maanantaisin on parin tunnin viikkopalaveri, jossa käsitellään isompia asioita ja kehitetään prosesseja.

Vuoden alussa työnsä Vehmaan yksikössä aloittanut lomitusohjaaja Minna Oksanen on ollut tyytyväinen etätyöjärjestelyihin.

Työhyvinvointia lisää kotona myös sylissä makaava kissa tai välillä rapsutuksia kärttävä koira.

– Pidän etätöistä todella paljon. Päiviin tulee kolme tuntia lisää aikaa, kun työmatkat jäävät pois. Kotona minulla on työhuone, jossa saan työskennellä rauhassa. Keskeytyksiä ja häiriötekijöitä on huomattavasti vähemmän kuin avokonttorissa, Oksanen kuvailee.

– Työhyvinvointia lisää kotona myös sylissä makaava kissa tai välillä rapsutuksia kärttävä koira. Pieniä jaloittelutaukojakin tulee enemmän, kun heittää hevoselle heiniä tai soittaa jonkun puhelun samalla, kun ripustaa pyykkejä. Toivottavasti etätyöt jatkuvat samalla tavalla kuin nytkin.

 

Tapaamisiakin tarvitaan

Mikään työyhteisö ei kehity, jos työntekijät eivät tapaa toisiaan myös kasvotusten. Siksi Vehmaan yksikön hallintohenkilöt työsuojeluvaltuutetulla vahvistettuna pitivät elokuussa kehittämispäivät Korppoossa.

– Päivät opettivat meille, että yhteinen suunnitteleminen sitouttaa ja parantaa tiimin toimivuutta ja yhteenkuuluvuutta. Kaikki saavat mielipiteensä tasapuolisesti julki, Minna Oksanen kokee.

– Uusia ideoita ja suunnitelmia syntyi paljon. Osa otettiin heti käyttöön ja osa jätettiin hautumaan. Jatkossa muun muassa järjestetään kerran kuukaudessa kokoontuminen, jolloin kaikki hallintohenkilöt ovat paikalla. Jokaiseen tapaamiseen valitaan yksi aihe, jota työstämme eteenpäin.

Esimiehiltä ja työtovereilta saatu tuki sekä aloitteellinen uusien työtapojen omaksuminen ylläpitävät työn imua ja vähentävät työuupumuksen riskiä.

Vehmaan paikallisyksikkö toteuttaakin Työterveyslaitoksen suositusta ottaa käyttöön uudenlaisia työtapoja.

– Esimiehiltä ja työtovereilta saatu tuki sekä aloitteellinen uusien työtapojen omaksuminen ylläpitävät työn imua ja vähentävät työuupumuksen riskiä. Niihin kannattaa jatkossakin panostaa, professori Jari Hakanen kannustaa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.