Ammatit
20.02.2024

Uuden opiskelu aikuisiällä:

Alanvaihto vei koulumaailmasta sihteerityöhön

Opettajaksi valmistunut jytyläinen Meija Rautiainen halusi löytää vähemmän kuormittavan ja omiin luonteenpiirteisiin paremmin sopivan työn. Täydennysopintojen jälkeen hän on löytänyt oman paikkansa hallinnolliselta alalta.

Teksti: Sanna Pyysalo Kuvat: Meija Rautiainen

Meija Rautiainen, 35, seurakunta-assistentti, Jyväskylän seurakunta, kotipaikka Äänekoski

Mitä teet työksesi?

Seurakunta-assistenttina hoidan oman eli läntisen alueeni laskuliikennettä ja hallinnollista valmistelua. Lisäksi teen paljon sisäistä asiakaspalvelua esimerkiksi järjestelmä- ja organisaatiotietoon liittyen.

Mikä on alkuperäinen koulutuksesi?

Filosofian maisteri, tarkemmin sanottuna kielten- ja luokanopettaja Jyväskylän yliopistosta. Työskentelin valmistumisen jälkeen pari vuotta opettajan sijaisena sekä koulunkäynninohjaajana.

Koin opettajan työn erittäin raskaaksi ja halusin työn, joka olisi vähemmän kuormittavaa.

Miksi halusit vaihtaa alaa aikuisiällä?

Halusin, että aikaa ja jaksamista jäisi elämässä muullekin kuin työlle. Koin opettajan työn erittäin raskaaksi ja halusin työn, joka olisi vähemmän kuormittavaa.

Puntaroin myös omia persoonallisuudenpiirteitäni ja huomasin itsessäni introvertin puolen. Vaihtelevasti yksin ja ryhmässä työskentely sopii minulle, ja siltä pohjalta lähdin etsimään uutta alaa.

Mitä lähdit opiskelemaan?

Vuonna 2019 kävin Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja työvoimatoimiston järjestämän digitaalisen markkinoinnin kurssin. Opiskelin työmarkkinatuella eli sain opiskelun ajalta päivärahaa.

Kurssiin sisältyi myös pitkä työharjoittelu, jonka tein kulttuuriosuuskunnassa. Huomasin, että sihteerityyppinen työ voisi sopia minulle.

Vuonna 2023 suoritin oppisopimuksella Jyväskylän Gradialla nykyisen työni ohessa liiketoimintaosaamisen ammattitutkinnon palveluiden osaamisalalta. Kyseessä on entinen sihteerin ammattitutkinto.

Ensimmäisen täydennysopiskelun aikana olin luomassa uutta ammatti-identiteettiä, ja se oli innostavaa.

Miltä aikuisopiskelu tuntui?

Ensimmäisen täydennysopiskelun aikana olin luomassa uutta ammatti-identiteettiä, ja se oli innostavaa. Oppisopimuksen aikana ammatti-identiteetti vahvistui entisestään ja sain lisää tietoa juuri niistä osa-alueista, joita nykyinen työni vaatii. Toisaalta sain myös vahvistusta jo olemassa olevalle osaamiselleni.

Tietysti opintojen, työn ja vapaan yhteensovittaminen oli välillä haastavaa. Lisäksi olin samaan aikaan toisen oppisopimuksella opiskelevan tiimiläiseni työpaikkaohjaaja.

Miten alkuperäinen koulutuksesi on auttanut nykyisessä työssäsi?

Yliopistotutkinto opetti laaja-alaista ajattelutapaa, ja sitä olen voinut hyödyntää nykyisessä työssäni asioiden kehittämisessä. Nykyäänhän sihteerin työssä pitää ajatella asioita hyvin kokonaisvaltaisesti.

Koulutan ja ohjaan myös jonkin verran työssäni, joten siinäkin on hyötyä alkuperäisestä koulutuksesta.

Haaveiletko vielä uusista opinnoista?

Uskon vahvasti jatkuvaan oppimiseen, ja tällekin vuodelle on jo tiedossa pari lyhytkoulutusta esimerkiksi työhyvinvointiin liittyen. Aika näyttää lähdenkö enää opiskelemaan uutta tutkintoa, mutta ainakin lyhyemmät koulutukset kiinnostavat.

Meija Rautiaisen vinkit aikuisopiskelusta haaveileville

Tutustu erilaisiin opiskelumahdollisuuksiin ja lähde rohkeasti kokeilemaan.

Jos vaihtaa kokonaan alaa, pitää uskaltaa päästää irti vanhoista kaavoista.

”Koen, että alanvaihto ja uuden opiskelu vaati rohkeutta, mutta se ehdottomasti antoi enemmän kuin otti.”

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.