Ammatit
26.02.2024

Aikuisopiskelu toi uutta motivaatiota:

Ala vaihtui yli viisikymppi­senä kaupan alalta talous­hallintoon

Pitkän uran kaupan alalla tehnyt Heini Lahtinen opiskeli aikuiskoulutustuen turvin uuden tutkinnon ja vaihtoi alaa yli 50-vuotiaana. Nyt jytyläinen on tyytyväinen taloushallinnon ammattilainen.

Teksti: Sanna Pyysalo Kuvat: Heini Lahtinen

Heini Lahtinen, 56, taloussihteeri, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, kotipaikka Seinäjoki

Mitä teet työksesi?

Hoidan opetuspuolen eli lähinnä sosiaali- ja terveysalan sekä tekniikan alan opetuksen taloutta. Lisäksi hoidan muutamien hankkeiden talousasioita.

Työnkuvaan kuuluu osto- ja myyntireskontraa, hankkeiden kirjanpitoa, laskutuksen tarkastamista ja tilinpäätöksen avustavia tehtäviä.

Mikä on alkuperäinen koulutuksesi?

Vaatetusalan artenomi, lisäksi suoritin yrittäjätutkinnon. Valmistuin artenomiksi vuonna 1990 keskelle lamaa enkä ole tehnyt koskaan sen alan töitä.

Ajauduin töihin kaupan alalle, ja olin töissä Citymarketissa osaston esimiehenä yli 20 vuotta.

Vaikka viihdyin vanhassa työssäni, koin, että siinä ei ollut enää paljon kehittymismahdollisuuksia. Mietin myös, että työuraa on vielä reilut 10 vuotta jäljellä.

Miksi halusit vaihtaa alaa aikuisiällä?

Työnkuvani Citymarketissa muuttui vuonna 2017 ja koin, että se oli oikea hetki lähteä opiskelemaan lisää tai vaihtaa kokonaan alaa.

Vaikka viihdyin vanhassa työssäni, koin, että siinä ei ollut enää paljon kehittymismahdollisuuksia. Mietin myös, että työuraa on vielä reilut 10 vuotta jäljellä.

Taloushallinto kiinnosti, ja olin jo aiemmin opiskellut töiden ohessa taloushallinnon ammattitutkintoon valmentavan koulutuksen.

Mitä lähdit opiskelemaan?

Suoritin tradenomin tutkinnon Seinäjoen ammattikorkeakoulussa ja valmistuin syksyllä 2019. Opiskelin aluksi monimuotokoulutuksena iltaisin ja verkossa, mutta sitten päätin jäädä opintovapaalle.

Aikuiskoulutustuen avulla suoritin tutkinnon päiväopiskeluna, ja lopulta tein 3,5 vuoden opinnot noin 1,5 vuodessa.

Ilman aikuiskoulutustukea en olisi voinut heittäytyä kokopäiväisesti opiskelemaan. On surullista, jos tuesta luovutaan.

Mikä merkitys aikuiskoulutustuella oli opinnoillesi?

Ilman aikuiskoulutustukea en olisi voinut heittäytyä kokopäiväisesti opiskelemaan. On surullista, jos tuesta luovutaan.

Monet lähtevät aikuisena opiskelemaan silloin, kun tulee uupumusta tai väsymystä vanhassa työssä. Uuden opiskelulla haetaan pidennystä omaan työuraan. Tuen poistaminen ei siis ainakaan tue työurien pidentämistä.

Miltä aikuisopiskelu tuntui?

Oli hienoa huomata, että vielä pystyy oppimaan uutta. Opiskelumotivaationi oli hurjan vahva, ja olin todella innostunut uuden oppimisesta. Aluksi ehkä liiankin innostunut, sillä olin aamukahdeksasta iltayhdeksään opintojen parissa.

Oli hienoa huomata, että vielä pystyy oppimaan uutta.

Miten tutkinnon suorittaminen vaikutti työuraasi?

Tradenomiksi valmistumisen jälkeen olin vielä vuoden verran vanhassa työssä ja aloitin taloussihteerin työn Seinäjoen ammattikorkeakoulussa joulukuussa 2020.

Opinnot antoivat uutta buustia, ja motivaatio työn tekemiseen on kasvanut. Se on myös motivoivaa, että taloushallinnon alalla pitää jatkuvasti kehittyä ja pitää oma osaaminen ajan tasalla.

Haaveiletko vielä uusista opinnoista?

Saamme työpaikalla opiskella niin paljon kuin jaksaa ja suoritamme jatkuvasti erilaisia osaamismerkkejä. Tällä hetkellä tekoäly on sellainen aihe, johon perehtymistä työnantaja edellyttää.

Työn ohessa opiskelua ja osaamisen päivittämistä on siis jatkuvasti, mutta muuten ei ole suuria suunnitelmia lähteä opiskelemaan enempää.

Liityin Jytyyn heti kun vaihdoin työpaikkaa. Olen työsuojeluvaravaltuutettu, ja siihen liittyen kävin myös jo yhden kurssin.

Heini Lahtisen vinkit aikuisopiskelusta haaveileville

Ei kannata haaveilla kovin kauan, vaan tarttua toimeen, jos opiskelu kiinnostaa. Moni miettii, että kannattaako enää yli 50-vuotiaana lähteä opiskelemaan, mutta siinä kohtaa työuraa on vielä reilusti jäljellä.

”Itseäni on hieman jopa kaduttanut, että miksi en rohkaistunut lähtemään aiemmin opiskelemaan. Olen kiitellyt itseäni, että tein päätöksen aikuisopiskelun aloittamisesta.”

Se pitää elämässä kiinni, kun kehittää itseään ja huomaa kehittyvänsä.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.