Ammatit
07.09.2022

4H: Korona ei vienyt kaikkia nuorten työpaikkoja

Jos pohtii koronakesiä 2020 ja 2021, synkällä pilvellä on hopeareunus. 4H-nuoret työllistyivät paremmin kuin olisi yleisestä taudinpelosta voinut päätellä, mutta uusi tilanne vaati kaikilta venymistä ja uusien työtapojen opettelua.

Teksti: Jaakko Takalainen Kuvat: Suomen 4H-liitto / Hannu Bister, Merja Kuukan kotialbumi
4H onnistui työllistämään nuoria myös pandemian aikana.

Länsi-Saimaan alueen (Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Savitaipale, Taipalsaari) 4H:n toiminnanjohtaja Merja Kuukka muistelee mennyttä kahta koronakesää.

– Suurin ongelma oli viranomaissuositusten, joita käsiteltiin kuin määräyksiä, jatkuva muuttuminen. Toisissa kunnissa otettiin tiukempi linja, joissain löysempi. Koronaohjeistusten ennakointi oli hankalaa, Kuukka toteaa.

 

Kuin Muuttuva labyrintti

Tilanne oli kuin suositussa lasten lautapelissä Muuttuva labyrintti: selvä ja suora tie labyrintissa olevan aarteen luo katkeaa, kun joku siirtää epäsopivasti omaa palaansa.

Esimerkiksi vanhustyössä kaikkialla ei ole voitu toteuttaa palveluiden ja tavaroiden toimittamista.

– Pahimmillaan jouduttiin jättämään kassit vanhusten oven taa ja menemään itse pois, Kuukka kuvailee.

Kerho- ja ryhmätyössä joissain kunnissa saatiin toimia, joissain ei. Taas haettiin uusia ratkaisuja, kun palikat vaihtoivat paikkaa.

– Yritimme pitää kerhoja pienellä osallistujamäärällä ja niin, että osallistujat olivat samalta koululuokalta. Jos vanhuksia uhkasi yksinäisyys, niin kyllä se oli nuoret, jotka myös koronasta kärsivät. Eikä pelkästään etäkoulun takia, Kuukka pohtii.

Jos vanhuksia uhkasi yksinäisyys, niin kyllä se oli nuoret, jotka myös koronasta kärsivät.

Yksi asia päti koko korona-ajan: ulkoilmassa sai toimia kutakuinkin normaalisti.

– Ulkohommia tehtiin, ja tuntui, että ulkoilun arvostus yleensä nousi. Retkeilyä lisättiin ja esimerkiksi kokeiltiin kokkailua laavulla, sanoo Kuukka.

Kolmannen sektorin valtionapujen laskeva kehitys ei muuttunut korona-aikana, eikä sillä siten ollut vaikutusta 4H-toimintaan.

– Edelleen saamme etsiä uusia tuloja eri hankkeista, pienistä puroista on toiminnan tulopuoli koottava. Osa tuesta tulee EU:lta, osa kunnilta, kertoo Kuukka.

 

Etäilyä suut silmät täyteen

Kun nuoret joutuivat suorittamaan koulutehtäviä etänä, ei vapaa-ajan etätyöskentely Merja Kuukan mukaan ollut enää kovin houkuttelevaa.

Kaikkiaan voisi sanoa, ettei korona vaikuttanut nuorten työllistymiseen niin paljon kuin etukäteen pelkäsimme. Hätä keksi keinot.

– Monet nuoret olivat saaneet etätyöskentelyä suut ja silmät täyteen. Mutta ulkokohtaamiset paikkasivat paljon. Tiedonkulku joistain maaseudun työpaikoista ei aina toiminut, ja ehkä ravintola-alallakin olisi saattanut olla enemmän työpaikkoja tarjolla.

– Kaikkiaan voisi sanoa, ettei korona vaikuttanut nuorten työllistymiseen niin paljon kuin etukäteen pelkäsimme. Hätä keksi keinot, Kuukka toteaa.

 

Uusi sihteeri haussa

Myös kaikki lakisääteiset 4H-kokoukset pidettiin pääasiassa ulkona. Myös Jytyyn kuuluva yhdistys 4H-toimihenkilöliitto 4H-THL ry hoiti kokoukset verkossa. Tulevia kokouksia naamakkain odotellaan ympäri Suomen.

– Kokouksia on tulossa, ja tiedoksi kaikille: sihteerin paikka on avoinna. Halukkaat ilmoittautukoot, kehottaa Merja Kuukka, joka on ollut yhdistyksen puheenjohtajana vuodesta 2006.

Länsi-Saimaan alueen (Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Savitaipale, Taipalsaari) 4H:n toiminnanjohtaja Merja Kuukka

4H:n työntekijöiden oma yhdistys

Jytyn yksityisalojen yhdistykseen 4H-toimihenkilöliitto 4H-THL ry:hyn (perustettu 1950) kuuluu 115 jäsentä. Jäsenistö koostuu paikallistason 4H-toimihenkilöistä ja -projektityöntekijöistä, koulutuspäälliköistä ja johtajista sekä Suomen 4H-liiton toimiston toimihenkilöistä.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.