På svenska
08.05.2020

Ofta frågat: Skriftligt arbetsavtal eller inte?

Text: Heikki Wilén

Jag har alltid blivit uppmanad att göra upp ett skriftligt arbetsavtal. Nu är jag ändå i en sådan situation där arbetsgivaren inte går med på att göra upp ett skriftligt arbetsavtal trots att jag bett om det flera gånger. Hur ska jag göra nu?

En kraftig rekommendation är att ett skriftligt arbetsavtal ska göras upp över en anställning. Detta ligger i arbetstagarens intresse eftersom arbetstagaren då kan visa upp vad som överenskommits.

Dock kan enligt lagen ett arbetsavtal vara skriftligt, muntligt eller ha uppkommit som ett tyst avtal. Med uppkomsten av ett tyst avtal avses en situation där det inte finns ett avtal men man av parternas beteende kan sluta sig till att det är frågan om en anställning.

Om arbetsgivaren inte går med på att göra upp ett skriftligt avtal, ska arbetsgivaren enligt lag ge en skriftlig utredning om de centrala villkoren för utförandet av arbetet. Bestämmelsen gäller anställningsförhållanden som är i kraft tillsvidare och tidsbundna arbetsavtal som gäller över en månad. I arbetsavtalslagen finns en lista över de saker som ska framgå av utredningen. På listan finns bland annat arbetstagarens uppgifter, lön, arbetstid och vilket kollektivavtal som tillämpas.

Heikki Wilén
arbetsmarknadsjurist

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.