Fackförbundet Jytys ärevördiga föregångare, Kommunaltjänstemannaförbundet, var känt för att dess medlemmar inte strejkade. Jyty-medlemmarna har inte heller varit så ivriga att strejka, och det är ingen dålig sak. Det är alltid värdefullt att först sträva efter att uppnå ett slutresultat genom förhandlingar. Jyty och dess medlemmar är kända för att vara konstruktiva och lösningscentrerade.
Att vara konstruktiv är dock inte samma sak som att godkänna allt. Viktiga saker bör försvaras. För ett år sedan hade vi en situation där det fanns orsak att stiga upp på barrikaderna. Jyty-medlemmarna gick med i historiens mest omfattande strejk när kommunsektorn stred för bättre arbetsvillkor och löner. Jytys led höll och stödet från förhandlarnas medlemmar kändes väldigt fint.
Via stridsåtgärder, riksförlikningsmannens kontor och förlikningsnämnden uppnådde vi genom att förhandla sommaren 2022 en separat lösning, genom vilken JAU (bestående av Jyty och JHL), FOSU och KT avtalade om bland annat vårt viktigaste mål, ett löneutvecklingsprogram.
Så att vi också i fortsättningen ska ha sådana som skapar välfärd bör lönerna motsvara arbetets svårighetsgrad.
I detta samhälle fungerar inget utan den offentliga sektorn, och så att vi också i fortsättningen ska ha sådana som skapar välfärd bör lönerna motsvara arbetets svårighetsgrad. För att stoppa den fortsatta ökningen av löneskillnaderna var det helt nödvändigt att få ett löneutvecklingsprogram.
Motpolen till löneutvecklingsprogrammet var en lång avtalsperiod. Det ledde till en situation där vi var tvungna att avtala om avtalsförhöjningarna innan de övriga hade gjort det. Därför kom vi fram till att koppla förhöjningarna till teknologiindustrins, kemiindustrins och lastbilsbranschens avtal. Kopplingen väckte mycket knorr speciellt inom industrin, men om vi inte hade gjort det och hade bedömt förhöjningsnivåerna fel skulle löneutvecklingsprogrammet som uppnåtts med extrem svårighet omintetgjorts.
I mars förhandlade vi om hur lösningarna i dessa kontrollbranscher inverkade på våra egna avtal. Det var inte helt lätt, men en lösning hittades. Detta och nästa års förhöjningar för kommuner och välfärdsområden har nu slagits fast. Utöver allmänförhöjningarna och justeringspotterna har vi för kommuner och välfärdsområden utvecklingsprogrammet som medför extra förhöjningar. I juni betalas också ett engångsbelopp till alla som i maj har en ikraftvarande anställning.
Lösningen är bra och skulle inte ha varit möjlig utan ert stöd. Tack alltså till alla Jyty-medlemmar – ni som deltog i strejken och ni som är med i andan. Arbetet för bättre arbetsvillkor fortsätter.
Jonna Voima
Jytys ordförande