Näkökulmat
17.06.2021

Työelämä tarvitsee moniosaajia

Vietämme keskikesän juhlaa ja parhaillaan on se aika vuodesta, kun uusien opiskelijoiden valintoja julkistetaan eri oppilaitoksiin. Monet nuoret jännittävät, että pääsevätkö he haluamaansa opiskelupaikkaan vai onko edessä välivuosi opinnoista. Nuorten lisäksi monet aikuiset, jo työelämässä olevat, ovat saman jännityksen ja uuden mahdollisuuden äärellä.

Työelämän jatkuva muutos haastaa meitä työntekijöitä päivittämään osaamistamme. Enää kymmenien vuosien ura aikoinaan suoritetulla tutkinnolla ei riitä vastaamaan työelämän tarpeita. Työterveyslaitoksen Hyvinvointia työstä 2030-luvulla -raportti toteaa, että tulevaisuudessa työtä ja muuta elämää raamittavat erilaiset verkostot, joissa muodostuu sidoksia. Raportti toteaa, että työurat etsivät uusia muotoja ja moninaistuvat. Työelämän vaihtuvat tarpeet edellyttävät joustavaa osaamista ja työllistymiskykyä, jota pitäisi rakentaa ennakoiden.

Päivittämällä omaa osaamistamme pystymme turvaamaan työntekijöinä oman tulevaisuutemme. Tämän vuoksi olisi tärkeää, että opintovapaata kehitettäisiin edelleen ja mahdollistettaisiin sen monipuolisempi käyttö. Aikuiskoulutustuen tarkastelu ja sen mahdollinen uudistaminen tukisi työn ja opiskelun yhteensovittamista. Uuden oppimiseen tarvitaankin sellaisia joustavia rakenteita ja toimintamalleja, jotka ehkäisevät työttömyyttä.

Aikuiskoulutustuen tarkastelu ja sen mahdollinen uudistaminen tukisi työn ja opiskelun yhteensovittamista.

Olen huomannut useissa jytyläisten jäsenten tilaisuuksissa ja kohtaamisissa, että monet jytyläiset opiskelevat töiden ohessa. Moni on kertonut suorittavansa osaamistaan täydentäviä tai täysin uudelle alalle suuntaavia opintoja esimerkiksi ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Innostus opintoihin on syntynyt monimuotoisten opiskelumahdollisuuksien myötä. Opintojen avulla pystytään luomaan työntekijöille mielekkäitä työuria sekä takaamaan hyvää työllisyyskehitystä. Opinnoilla on yksilön henkilökohtaisen merkityksen lisäksi vaikutusta julkisen sektorin talouden tasapainoon sekä yritysten kilpailukykyyn ja tuottavuuteen.

Osaamistaan voi päivittää myös muulla tavoin kuin opiskelemalla oppilaitoksessa. Jyty tarjoaa laadukasta lisä- ja täydennyskoulutusta jäsenilleen. Olen kuullut paljon positiivista palautetta korona-ajan ammatillisista koulutuswebinaareista, ja näkemykseni mukaan tätä on syytä kehittää edelleen. Jytyläinen yhteenkuuluvuus ja yhteisen näkemyksen lisääntyminen on monille ammatillisesti merkittävää. Toivottavasti tapaamme jatkossakin näissä merkeissä ja voimme tuoda mukanamme näihin tilaisuuksiin vaikka sen oman lähimmän työkaverin. Luultavasti Jyty on hänellekin oikea ammattiliitto, ja sinä olet linkki tähän kohtaamiseen.

Rentouttavaa kesää teille kaikille!

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.