Näkökulmat
14.06.2023

Jos se ei ole rikki, älä riko sitä

Me Jytyssä pyrimme tulemaan toimeen kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa. Meille ei ole niinkään merkityksellistä se, mikä puolue on hallituksessa, vaan se, minkälaista politiikkaa kyseinen puolue siellä edistää.

Ammattiliittona meille tärkeitä asioita ovat tietenkin toimiviin työmarkkinoihin ja työntekijöiden hyvinvointiin liittyvät kysymykset. Siksi Säätytalolla tätä kirjoitettaessa käytävät hallitusohjelmaneuvottelut huolestuttavat. Ennakkotietojen mukaan rakenteilla olevalla hallitusohjelmalla saattaa olla isoja, valitettavasti myös negatiivisia vaikutuksia siihen, miltä suomalainen työelämä jatkossa näyttää.

Väläytelty on muun muassa yleissitovuudesta luopumista, tukilakko-oikeuteen kajoamista ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkauksia. Paikallinen sopiminen, tuo Etelärannan lempilapsi, on myös esityslistalla. Sitä halutaan lisätä. Se käy toki meille, kunhan se tapahtuu työehtosopimusjärjestelmän kautta.

Järjestäytyminen – niin työnantajien kuin työntekijöiden – tuo meille vakautta ja ennustettavuutta.

Paikallinen sopiminen on ylipäätään erikoinen asia. Siitä paljon puhutaan ja tietyt puolueet sitä kovasti ajavat, mutta tuntuu, ettei olemassa oleviakaan paikallisen sopimisen mahdollisuuksia käytetä. Moni työnantajakin haluaa maksaa jäsenmaksuja työnantajaliittoon juuri siitä syystä, että joku muu hoitaa neuvottelut hänen puolestaan. Ymmärrän täysin. Neuvotteleminen on hidasta ja vaikeaa, ja yrityksillä on varmasti muutakin tekemistä.

Jos se ei ole rikki, älä riko sitä. Suomalaisessa työelämässä moni asia on hyvin. Näistä asioista kannattaa pitää kiinni. Liittoon kuulumista ei kannata kenenkään pitää vihollisena. Järjestäytyminen – niin työnantajien kuin työntekijöiden – tuo meille vakautta ja ennustettavuutta.

Totta kai aina on tilaa myös uudistua ja uudistaa. Uudistaminen ei kuitenkaan saa tapahtua ilman ammattiliittojen näkemysten huomioon ottamista. Kolmikantainen työmarkkina-asioiden valmistelu ja ammattiyhdistysliikkeen näkemyksen kunnioittaminen lainsäädäntötyössä on Jytyn ehdoton vaatimus uudelle hallitukselle.

Kun julkisen talouden tasapainottamisesta puhutaan, on syytä muistaa, että julkiset palvelut ovat yhteiskuntamme peruskivi, ja niiden on pysyttävä laadukkaina. Julkista ja yksityistä sektoria on turha asettaa vastakkain. Ne tukevat toisiaan. Kumpaakaan ei olisi ilman toista, ja kummankin toimintaedellytyksistä on pidettävä huoli. Vain näin Suomi voi menestyä.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.