Näkökulmat
06.04.2022

Epävarmoja aikoja maailman onnellisimmassa maassa

Suomi oli World Happiness Report -kyselyn perusteella jo viidettä kertaa peräkkäin maailman onnellisin maa. Kyselyyn vastasi vuonna 2021 yli yhdeksän miljoonaa ihmistä. Ihmisten oman onnellisuusarvioinnin lisäksi raportin tulokset pohjautuvat erilaisten hyvinvointiin vaikuttavien tekijöiden tarkasteluun.

Suomessa menee siis hyvin, ja suomalaiset arvostavat kotimaataan. Koronan jälkeen piti koittaa uusi huolettomuuden aika, mutta pandemian jälkeinen maailma ei näytäkään ihan siltä kuin kuvittelimme. Venäjän oikeudeton hyökkäys Ukrainaan on paitsi järkyttävä teko Ukrainaa ja sen kansaa kohtaan, myös tapahtuma, joka nostaa monessa suomalaisessa pintaan myötätunnon lisäksi epävarmuuden ja pelon tunteita siitä, miten Suomessa pärjäämme.

Oma täysi-ikäisyyttä lähestyvä poikani pohdiskeli, tuleeko sota ja joutuuko hän rintamalle – keskustelu, jota en olisi hetki sitten osannut kuvitella meidän käyvän. Jyty on pyrkinyt omalta osaltaan auttamaan ukrainalaisia lahjoittamalla Punaisen Ristin katastrofirahastoon ja tarkastelemaan uudelleen jäsenetujamme. Toivon rauhan ajan koittavan pian myös Ukrainaan.

Me jytyläiset emme ole pitkän historiamme aikana liikaa lakkoilleet, emmekä tee lakkopäätöksiä kevyesti.

Epävarmuutta, joskin laadultaan ihan erilaista, on myös Suomen työmarkkinoilla, joissa edessämme on ainakin tätä kirjoittaessa lakkokevät. Kunta-alan sopimusneuvottelut ovat sakanneet pahasti jo tammikuussa, eikä valtakunnansovittelijan johdolla nyt parisen viikkoa käyty sovitteluprosessikaan ole ikävä kyllä tuonut ainakaan vielä ratkaisua pattitilanteeseen.

Olemme olleet pakotettuja jättämään lakkovaroituksia laajalti eri kaupunkeihin. Me jytyläiset emme ole pitkän historiamme aikana liikaa lakkoilleet, emmekä tee lakkopäätöksiä kevyesti. Lakko ei nytkään ollut itseisarvo, vaan tavoitteenamme on ensisijaisesti sopimus. Haluamme kuitenkin sellaisen sopimuksen, joka huomioi kunta-alan ammattien laajan kirjon.

Yksikään ammattiryhmä ei tuota kuntapalveluita yksin, vaan niiden takana on aina toimiva, moniammatillinen joukkue. Jyty on kuin kuntasektori pienoiskoossa, sillä meillä on jäseniä hyvin laajalti erilaisissa kunta-alan tehtävissä. Meille on itsestäänselvyys huomioida koko palveluketju, joka kuntapalveluita tuottaa ja tätä viestiä haluamme viedä eteenpäin.

Haluamme, että jokainen kunnissa ja kuntayhtymissä tärkeää työtä tekevä työntekijä ansaitsee palkkaa, jolla voi tulla toimeen. Maailman onnellisin maa on sen velkaa hyvinvointia ja sitä kautta onnellisuutta tuottaville työntekijöilleen.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.