Hyvinvointi
16.12.2021

Vapaasti kasvava konflikti myrkyttää työilmapiirin

Riita poikki työyhteisösovittelussa

Kun työpaikan ihmissuhteet menevät solmuun, työyhteisösovittelu auttaa.

Teksti: Matti Välimäki Kuvat: Pixabay

Sepon ja Mikan vihanpito on jatkunut kauan. Miehet eivät puhu toisilleen, ja he välttelevät päätymästä samaan aikaan samaan huoneeseen. Työkaveritkin ovat joutuneet valitsemaan puolensa. Esimies on yrittänyt ratkaista konfliktia, mutta turhaan.

Työturvallisuuskeskuksen asiantuntijan, työyhteisösovittelija Elina Ravantin mielestä työyhteisösovittelulle olisi tilanteessa jo kiire. Tapaus on kuvitteellinen, mutta tyypillinen.

– Jos konfliktiin ei puututa, se kasvaa kasvamistaan ja myrkyttää työpaikan koko ilmapiirin. Työyhteisösovittelussa ongelma kohdataan yhdessä, ulkopuolisen sovittelijan avulla. Siinä ei etsitä syyllisisiä, vaan ratkaisuja.

 

Toimiva kaava

Työyhteisösovitteluun lähdetään esimiehen päätöksellä, jolloin myös siihen osallistuminen on pakollista. Sovittelualoitteen voi tehdä esimiehelle kuka tahansa. Sovittelijaksi on järkevintä valita tehtävään koulutettu henkilö, jolla on asiasta referenssejä.

– Prosessi käynnistyy infolla, jossa kerrotaan, mitä osallistujilta odotetaan. Tämän jälkeen sovittelija kuuntelee erillistapaamisissa eri osapuolten versiot tilanteesta. Sitten istutaan yhteisen pöydän ääreen.

Työyhteisösovittelussa ei etsitä syyllisisiä, vaan ratkaisuja.

Sovittelussa selvitellään, mikä eri osapuolten toiminnassa on toisia loukannut – konflikteihin liittyy usein esimerkiksi väärinkäsityksiä, paljon omia subjektiivisia tulkintoja sekä ylipäätään vaikeuksia saada erilaisia kemioita toimimaan yhdessä.

– Sitten tehdään sopimus, johon kirjataan, mitä kumpikin voisi tehdä, jotta asiat sujuisivat paremmin. Tilanteeseen palataan seurantatapaamisissa.

 

Arki rullaamaan

Työyhteisösovittelussa voidaan käsitellä kahden tai vaikkapa kahdenkymmenen ihmisen välejä. Se on tarkoitettu nimenomaan henkilöskismojen, ei esimerkiksi palkka- tai työehtokiistojen käsittelyyn.

– Sovitteluista on saatu erittäin hyviä tuloksia. Seposta ja Mikasta ei varmaan tule jatkossakaan toistensa parhaimpia kavereita. Sovittelun avulla työpaikan arki voidaan kuitenkin saada taas rullaamaan.

Liikkeelle ajoissa!

Työpaikan henkilökahnauksiin kannattaa puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

– Aika ei paranna haavoja, vaan kasvattaa niitä, Työturvallisuuskeskuksen asiantuntija, työyhteisösovittelija Elina Ravantti muistuttaa.

Aika ei paranna haavoja, vaan kasvattaa niitä.

Jos riidat eskaloituvat, ne heikentävät yleistä työhyvinvointia ja aiheuttavat myös valtavasti kustannuksia. Näitä syntyy esimerkiksi laskeneesta työtehosta, stressin aiheuttamista sairauspoissaoloista tai pahimmillaan siitä, että ihmisiä irtisanoutuu.

Paljon voi tehdä myös ennen varsinaista työyhteisösovittelua:

– Työpaikoilla kannattaa miettiä pelisääntöjä, miten toimitaan heti tuoreeltaan, jos joku pahoittaa mielensä vaikkapa jostakin, mitä toinen sanoo, Ravantti vinkkaa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.