Hyvinvointi
07.09.2022

Itsensä johtaminen on opeteltava taitolaji

Pomo pään sisällä

Tämän päivän työelämässä itsensä johtaminen on jo välttämätön taito. Sitä voi opetella ihan itsekseen.

Teksti: Hannele Niemi Kuvat: Scandinavian Stockphoto

1. Pohdi, millainen työntekijä olet.

1. Pohdi, millainen työntekijä olet. Mistä innostut, mistä kuormitut. Tutustuttuasi itseesi, voit esittäytyä muillekin työtiimissäsi. Tutustu työtovereihisi, kiinnostu heistä ja rohkaise itsensä johtamiseen. Etätyön vapauttama työelämä kannattaa ottaa rohkeasti haltuun, koko työyhteisön hyödyksi.

2. Pysähdy kehityskeskusteluun itsesi kanssa.

2. Pysähdy, vaikka päivittäin, kehityskeskusteluun itsesi kanssa: Miten työpäivä meni, mitä jäi huomiselle? Ehkä tänään mitään ei tullut valmiiksi, mutta varmasti jotain sait aikaan. Myös sähköpostiin vastaaminen ja palaverit ovat työtä. Älä vähättele panostasi! Kiitä itseäsi. Ja välillä myös työtoveriasi.

3. Pidä kiinni palautuspausseista ja työrauhasta.

3. Pidä kiinni palautuspausseista ja työrauhasta. Koneita voi sulkea ja vaientaa. Älä suostu jatkuviin keskeytyksiin. Mieti, mitä loman iloista voisi soveltaa työelämään. Suunnittele tulevaa, mutta älä ota paineita. Varaa työpäivästäsi aikaa myös yllätyksille.

4. Työilmapiiriltä saa vaatia tasa-arvoa ja sopivaa kuormitusta.

4. Työilmapiiriltä saa vaatia tasa-arvoa ja sopivaa kuormitusta. Koko tiimin on tiedettävä työn tavoitteet, tunnettava itsensä arvostetuksi ja olonsa turvalliseksi. Kipeitäkin asioita pitää voida käsitellä. Esihenkilön kuuluu nähdä ja kuulla kaikkia. Kysyä tiimiläistensä tarpeita ja toiveita, tutustua vahvuuksiin ja kehityskohteisiin. Saada kaikista paras irti.

5. Etätyö ja työelämän pirstaleisuus vaativat entistä parempia johtamistaitoja.

5. Etätyö ja työelämän pirstaleisuus vaativat entistä parempia johtamistaitoja, niin johtajilta kuin työntekijöiltä. Hyväkin itsensä johtaja kaipaa joskus yhteisöä, johon tuntea kuuluvansa ja jonka tavoitteet ja pelisäännöt on kerrottu kaikille ja hyväksytty yhdessä.

 6. Työlle on oltava kilpailijoita, se ei saa olla koko elämä.

6. Työelämä on elämää. Parasta on, jos se innostaa. Silti työlle on oltava kilpailijoita, se ei saa olla koko elämä. Itsensä johtaja ei vastaa työviesteihin läpi vuorokauden, ei ole aina tavoitettavissa. Yllättävän moni asia työyhteisössä on neuvoteltavissa ja säännöt sovittavissa. Sinä itse päätät, avaatko suusi.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana työ- ja organisaatiopsykologi Nina Lyytistä. Hänen ja Sirpa Pääkkösen kirja Ole oma pomosi (Otava) ilmestyi keväällä 2022.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.