Hyvinvointi
05.11.2020

6 tapaa:

Onnistu etäpalaverissa

Korona näyttäisi sujauttaneen Suomen varsin sujuvasti etäkokousaikaan. On silti eroa, kohtaako kollegan kasvokkain samassa huoneessa vai tekniikan välityksellä virtuaalisesti. Samat perussäännöt pätevät kummassakin.

Teksti: Hannele Niemi Kuvat: Scandinavian Stock Photo

1. Kokouksen järjestäjän rooli korostuu etäaikoina.

1. Kokouksen järjestäjän rooli korostuu etäaikoina. Valmistaudu siis, fasilitaattori, erityisen huolella palaveriin. Mieti asialista, runko ja tavoite. Hyvänä apuna toimii vaikka Google Slides -sovellus, jolla luot ja jaat tietoa tehokkaasti.

 

2. Fasilitaattori vastaa ryhmätilanteen psykologisesta turvallisuudesta, rennosta meiningistä ja siitä, että kaikilla on kamera päällä.

2. Fasilitaattori vastaa ryhmätilanteen psykologisesta turvallisuudesta, rennosta meiningistä ja siitä, että kaikilla on kamera päällä. Itse asiaan menoa voi edeltää viiden minuutin turina niistä näistä. Jokainen esimerkiksi esittelee esineen kotitoimistonsa työpöydältä. Kun kaikki pääsevät sanomaan jotain, varmistuvat samalla tekniikan toimivuus ja osallistujien tunnelmat.

 

3. Osallistujamäärä sanelee kokouksen luonteen.

3. Osallistujamäärä sanelee kokouksen luonteen. Koulutus kantaa vaivatta kymmeniäkin, interaktiivisessa palaverissa kunnialla ehkä kymmenen. Isomman joukon voi jakaa pienryhmiin ja koota välillä yhteiskeskusteluun.

 

4. Uusi tunti on 50 minuuttia. Sen jälkeen on hyvä pitää 10 minuutin huili.

4. Uusi tunti on 50 minuuttia. Sen jälkeen on hyvä pitää 10 minuutin huili, sillä keskittyminen yksin tietokoneen ääressä uuvuttaa. Fasilitaattorin on aistittava ryhmädynamiikan ohella osallistujien energiatasoa. Ei ihan helppoa, kun seuraa pienestä ruudusta montaa naamaa.

 

5. Jokaisella osallistujalla on vastuunsa onnistuneesta etäpalaverista.

5. Jokaisella osallistujalla on vastuunsa onnistuneesta etäpalaverista. Hyvään valmistautumiseen kuuluu ryhmämuistin käyttö. Tässä menetelmässä kaikki mukana pitää kunnon työkalu, kuten fläppitaulu. Asiaa auttavat myös oma aktiivisuus, toisten huomioiminen ja muiden viestimien sulku tilaisuuden ajaksi, vaikka kuinka houkuttaisi tehdä kaikkea muuta kivaa palaverin aikana.

 

6. Hyvän etäpalaverin edellytys on toimiva tekniikka.

6. Hyvän etäpalaverin edellytys on toimiva tekniikka, joka voi monelle olla myös arkailun aihe. Mutta ainahan voi kysyä. Ja muistaa, että etänäkin ollaan yhä samassa veneessä, käytettiin sitten Google Meetiä, Microsoft Teamsia tai Zoomia.

 

Juttuun on haastateltu asiantuntijana Agile Coach Veli-Pekka Elorantaa Vincit Oy:stä.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.