1. Yksi onnistuneesti tauotetun työpäivän mittari on hyvä uni
1. Yksi onnistuneesti tauotetun työpäivän mittari on hyvä uni. Jos et iltaisin meinaa asettua nukkumaan tai romahdat oitis syvään uneen, heräten aamuyöstä vatvomaan työasioita, lienee korkea aika pohtia työsi tauottamista.
2. Pidäthän oikeasti taukoja työpäiväsi aikana?
2. Pidäthän oikeasti taukoja työpäiväsi aikana? Mieti, millaisia ja mihin aikaan. Voisivatko ne olla jotain muuta? Mikä olisi sinulle mieluisinta? Kerrotko taukotoiveistasi toisille? Voisitko kysyä vinkkiä työkaverilta?
3. Puhutaanko työyhteisössänne taukokulttuurista?
3. Puhutaanko työyhteisössänne taukokulttuurista? Millainen se teillä on? Olisiko siinä muutettavaa? Uusi työntekijä aistii pian yhteisön käytännöt – ehkä kannattaisi kysyä hänen vaikutelmiaan. Kuinka hänen aiempi työyhteisönsä taukoili?
4. Olisiko nyt aika ottaa päiväunet puheeksi?
4. Olisiko nyt aika ottaa päiväunet puheeksi? Monissa kulttuureissa nokoset kuuluvat työpäivään. Kurkkaa taukotilaanne: Saisiko sen sohvalla otettua tirsat? Tarjoaako taukohuone tilaisuuden hiljentymishetkeen vai pääsevätkö sinne asiakkaatkin? Tauon tulee erota työstä. Jos istut, nouse ja piipahda pihalla. Jos olet jalan päällä, istahda ja oikaise.
5. Uusiin käytöntöihin kaivataan edelläkävijää
5. Uusiin käytöntöihin kaivataan edelläkävijää. Esihenkilön vastuulla on antaa mallia työn tauottamisesta: Pitää itse pausseja, olla syyllistämättä toisia tauoista. Kannustaa pohtimaan yhdessä, mihin väliin omassa yhteisössä tauot sopivat, minkä mittaisia ovat ja kuinka usein niitä voi pitää. Fyysisen työn malli, lounastauko ja 2 x 15 minuutin kahvipaussi ei asiantuntijatyössä välttämättä enää toimi.
6. Nyt on aika hyödyntää etätyökokemukset sekä omaksi että yhteishyväksi
6. Vauhdilla ja monille yllätyksenä tullut etätyö ehkä opetti meille itsetuntemusta, mutta saattoi myös hämärtää työn käsitettä ja luoda syyllisyyttä kotitöiden tekemisestä työajalla. Nyt on oppirahat maksettu. On aika hyödyntää etätyökokemuksemme sekä omaksi että yhteishyväksi.