Hyvinvointi
16.09.2021

6 tapaa:

Näin se tiimi toimii

Tunne yhteinen tavoite ja oma tehtäväsi. Älä oleta, vaan kerro ja kuuntele. Varaudu myös kompromisseihin.

Teksti: Hannele Niemi Kuvat: Pixabay

1. Määrittele tiimisi tehtävä ja tavoite

1. Määrittele tiimisi tehtävä ja tavoite. Mitä varten juuri te teette yhdessä töitä? Miksi sinä olet osa tiimiä? Mikä on perustehtäväsi, vastuusi yhteisön jäsenenä? Pystytkö jakamaan sitä toisten kanssa? Miten voisit olla parhaiten hyödyksi tiimillesi?

2. Olemme kaikki erilaisia, ainutlaatuisia yksilöitä

2. Olemme kaikki erilaisia, ainutlaatuisia yksilöitä. Yksi toimii mieluiten yksin, toinen kaipaa ohjausta ja jatkuvaa palautetta, jopa pomotusta. Tiimissä kaikilla on silti oltava yhteinen päämäärä ja tieto esimerkiksi aikatauluista. Joka tiimi tarvitsee esihenkilöä vastaamaan kokonaisuudesta. Tämän on huomioitava hiljaisinkin, myös etätyössä, palaverien ulkopuolella.

3. Älä oleta toisten ymmärtävän toiveesi sanoittakin

3. Älä oleta toisten ymmärtävän toiveesi sanoittakin. Kerro, mitä on mielessäsi. Varaudu kuuntelemaan. Ole luotettava, luota toisiin. Ole rehellinen, odota samaa muilta. Sitoudu ja usko tiimiläistesikin tekevän niin. Kunnioita toisten erilaisuutta, arvosta omaasi. Kohtele tiimiläisiäsi huomaavaisesti, vaadi heiltä samaa.

4. Työpaikalla pätevät samat säännöt kuin ylipäätään ihmisyydessä

4. Työpaikalla pätevät samat säännöt kuin ylipäätään ihmisyydessä. Meillä kaikilla on rajamme ja oikeus pitää niistä kiinni. Meillä on myös oikeus olla oma itsemme, kaikkia ei voi pusertaa samaan muottiin. Kun kuitenkin on kyse työstä, on noudatettava tiettyjä sääntöjä ja osattava joustaa. Oltava valmis tekemään kompromisseja.

5. On kaikkien etu, että työnlaatua seurataan säännöllisesti – se ei kuitenkaan tarkoita jatkuvaa raportointia, tai ainaista tavoitettavissa oloa

5. On kaikkien etu, että työnlaatua seurataan säännöllisesti. Se ei kuitenkaan tarkoita jatkuvaa raportointia, tai ainaista tavoitettavissa oloa. Kuormituskokemustakin kannattaa tarkkailla. Alkaisiko omaa tai toisten taakkaa olla jo liikaa? Tilanteen seuraamiseen on tarjolla erilaisia mittareita.

6. Elämän, myös työelämän perustyökalu on avoin keskustelu, kipeistäkin asioista, koko tiimin kesken

6. Elämän, myös työelämän perustyökalu on avoin keskustelu, kipeistäkin asioista, koko tiimin kesken. Kaikkien olisi saatava ajatuksensa kuulluiksi. Koettava, että niillä on merkitystä. Ketään ei pidä vaientaa. Ja armollinen on syytä olla, niin itselle kuin toisille.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana tiimityökouluttaja, juristi Katariina Sorvantoa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.