Hyvinvointi
25.03.2021

Miten esiinnytään etäneuvottelussa?

Jo vuoden ajan neuvottelut ja kokoukset on käyty pääosin etänä. Erilaisten viestintäalustojen käyttö vaatii uutta osaamista ja aktiivista osallistumista.

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: Jyty, haastateltavat

Jyty järjesti helmikuussa luottamusmiesten teemakurssin neuvottelutaidoista. Jyty-lehti kysyi muutamalta osallistujalta kokemuksia etäkokouksista.

Carita Viitanen

Meidän IT ja talous Oy:n pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu, henkilöstöpalvelujen palveluvastaava Carita Viitanen, 33. Jyty Lappeenranta ry:n ja Jytyn Itä-Suomen nuorisovastaava.

Sain hyviä vinkkejä Jytyn järjestämästä esiintymistaidon webinaarista helmikuussa. Vakuuttava neuvottelija on kokouksessa läsnä, hyvin valmistautunut ja arvostaa kuulijoitaan. Kun jokainen tietää neuvottelutavoitteen ja roolinsa, pysytään asiassa. Rönsyily ei ole vakuuttavaa.

Kokous onnistuu, kun noudatetaan yhteisiä pelisääntöjä ja yleisiä kokouskäytäntöjä. Ollaan ajallaan paikalla ja annetaan jokaiselle puheenvuoro.

Kokoustyökalujen hallinta on tärkeää. Liian usein kokoustajat eivät käytä kameraa. Eleet ja ilmeet ovat tärkeä osa viestintää. On kiva siistiytyä toisia varten: siinä itsekin terästäytyy.

 

Satu Juntunen

Kiteen kaupungin jytyläinen pääluottamusmies, johdon sihteeri Satu Juntunen, 52. Jyty Keski-Karjala ry:n hallituksen jäsen ja varapuheenjohtaja.

Valmistautuminen on tärkeää. Oma ajatus pitäisi kirkastaa ja tuoda selkeästi esiin. Neuvotteluissa pitää olla ystävällinen ja napakka. Viestinnästä jää paljon puuttumaan, jos ei näe muiden osallistujien ilmeitä ja eleitä.

Vuorovaikutukseen pitää kiinnittää enemmän huomiota. Tuttujen kanssa vuorovaikutus toimii paremmin etänäkin. Tuntemattomien ihmisten kanssa voisi käydä esittäytymiskierroksen, jossa kerrottaisiin muustakin kuin työrooleista. Etäkokouksille pitäisi luoda säännöt esimerkiksi tauottamisesta, osallistujien läsnäolosta ja kameroiden käytöstä. Toista osallistujaa voisi kiittää hyvästä mielipiteestä joko sanallisesti tai hymiöillä. Se luo hyvää tunnelmaa.

 

Sari Vatjus

Haapaveden kaupungin lomatoimen lomituspalvelun koordinaattori, pääluottamusmies Sari Vatjus, 53. Jyty-Haapavesi ry:n puheenjohtaja.

Vakuuttavalla etäesiintyjällä on oma kuva esillä ja vain muutama dia. Hän on paneutunut aiheeseensa ja ottaa kuulijan mukaan. Vaikka neuvottelutilanteessa neuvottelija pyrkii omaan tavoitteeseensa, hän osaa antaa jotain vastapuolellekin.

Myös räväkät ja puheliaat voisivat antaa suunvuoron muille osallistujille. Hyvässä neuvottelussa kuunnellaan muitakin. Tärkeää on, että kasvotkin näkyisivät, eikä vain mustia ruutuja, joissa nimi. Olen jo kyllästynyt tiimsseihin ja zoomsseihin. Jos on mahdollisuus mennä palaveriin livenä, menen. Uskon, että etäpalaverit jäävät osaksi arkea.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.