Hyvinvointi
07.09.2022

Lautasmallia muistellen

Lounasta terveellisesti myös etätöissä

Tuleeko etätöissä ladottua lautaselle riittävästi kasviksia? Pienellä vaivannäöllä myös kotilounaasta saa terveellisen.

Teksti: Minna Hotokka Kuvat: Scandinavian Stockphoto

 

Etätyön yleistyminen näyttää muuttaneen suomalaisten ruokailutottumuksia.

Viitteitä tästä antaa esimerkiksi kansainvälinen Corona Cooking Survey -tutkimus, johon vastasi touko–kesäkuussa 2020 liki 750 suomalaista.

Kyselyyn vastanneista suomalaisista peräti kolmannes kertoi valmistavansa aiempaa enemmän aterioita terveellisistä raaka-aineista. Toisessa ääripäässä olivat ne 13 prosenttia, joiden ruoanlaitto oli muuttunut epäterveellisemmäksi.

– Eniten lisääntyi makeiden ja suolaisten naposteltavien sekä valkoisten viljojen käyttö, kertoo tutkimusta toteuttamassa ollut kuluttajatutkimuksen professori Mari Niva Helsingin yliopistosta.

Corona Cooking Surveyssa ei kysytty erikseen etätyöläisten lounaista. Tuloksista voi kuitenkin Nivan mukaan päätellä, että koronarajoitukset saivat osan lipsumaan säännöllisistä ruoka-ajoista ja korvaamaan lounaansa välipaloilla.

 

Puuttuva salaattipöytä

Yksipuolistuneet etälounaat ovat tuttu ilmiö myös ravitsemusterapeutti Henna Rannikon vastaanotolla Ravitsemusklinikalla.

Aiemmin monet asiakkaani ovat ruokailleet lounasruokalassa, jossa tutkitustikin syödään kasviksia hyvin ja monipuolisesti.

– Aiemmin monet asiakkaani ovat ruokailleet lounasruokalassa, jossa tutkitustikin syödään kasviksia hyvin ja monipuolisesti.

Kotioloissa ei tietenkään ole mahdollista järjestää samanlaista salaattibuffetia kuin työpaikkaravintolassa, mutta ravitsemusterapeutin nikseillä kotilounaita voi tuunata terveellisemmiksi.

 

Katse määriin

Kasvisten syömisessä kannattaa Rannikon mukaan mennä määrä, ei laatu edellä.

– Jos kasvikset ovat pudonneet lounaalta kokonaan pois, on tarpeen tuoda edes kurkku ja tomaatti takaisin lautaselle. Sitten voi miettiä, ostaisiko vaikka valmista kaalisekoitusta.

Jos kasvikset ovat pudonneet lounaalta kokonaan pois, on tarpeen tuoda edes kurkku ja tomaatti takaisin lautaselle.

Valmisruoilla saa ruokapöytään vaihtelua ja arkeen helpotusta. Ruoanlaitossa kasviksia kannattaa aina heittää pataan mukaan: esimerkiksi kastikkeeseen lisätty tomaattimurska lasketaan.

Kokeilemisen arvoinen on myös ruokapreppaus, jossa työviikon ateriat kokataan etukäteen valmiisiin annosastioihin tai hyvin säilyvät lisukekasvikset pilkotaan valmiiksi.

Näin koostat terveellisen etälounaan

● Valmista sunnuntaina iso määrä ruokaa työviikon tarpeisiin.

● Etsi terveellisiä valmisruokia: sydanmerkki.fi.

● Höystä valmista liha-makaronilaatikkoa kasviksilla ja tuhdista kasvissosekeittoa raejuustolla, siemensekoituksella tai kananmunalla.

● Lisää kasviksiin kasviöljyä, pähkinöitä tai siemeniä ja hapokasta viinietikkaa. Yhdessä ne tasaavat aterianjälkeistä verensokerin nousua.

● Varaa keiton tai salaatin kylkeen siivu täysjyväleipää tai siemennäkkäriä.

● Nauti hedelmä jälkiruoaksi. Myös jälkkärikahvi voi piristää.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.