Hyvinvointi
18.06.2020

Kasvun ihme ihastuttaa

Tuija Seppälä on viettänyt kesiä vuosikymmenten ajan Stansvikissa Helsingin Laajasalossa, mutta viljelypalstaa hän kuopsuttaa siellä vasta toista kesää.

Teksti: Erja Taura-Jokinen Kuvat: Vesa Laitinen
Tuija Seppälä jakoi miehensä kanssa vuokrapalstan Stansvikissa puoliksi niin, että toinen voi kasvattaa kukkia ja toinen yrttejä. Toukokuinen juhlahetki oli leipoa piirakkaa omista raparpereista.

Jyty Metropoli ry:llä on käytössään meren rannalla sijaitseva Stansvikin kesäkoti, jonka Nalletalossa Tuija Seppälä on yöpynyt puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa satoja kertoja.

Paikka on jälkikasvun aikuistuttua yhä rakas ja tärkeä.

– Nyt muutin sinne mieheni kanssa jo toukokuussa, ja viivymme syyskuulle.

Viime kesänä he vuokrasivat ensi kertaa viljelypalstan, kokeilumielellä ja keltanokkina. City-ihmisinä heillä oli kokemusta vain parvekkeen pienistä yrttiruukuista ja kesäkukista.

– Voihan sen arvata, ettemme olleet yksimielisiä edes siitä, mitä upottaisimme multaan! Niin jaoimme polun pätkällä vuokrapalstamme tasan puoliksi, koska minä halusin kasvattaa kukkia ja mieheni yrttejä.

Kylvin myös sellaisia kukkia, jotka vain näyttivät kuvissa kivoilta. En edes muista kaikkien nimiä, mutta kyllä useimmat puhkesivat kukoistukseen.

Tuttavien vinkistä Seppälä otti lajivalikoimaansa yleensä hyvin viihtyviä kehäkukkia ja auringonkukkia – ja kyllä niitä loppukesästä maljakkoon riittikin. Lisäksi pari toi palstalle punaherukkapensaan ja raparperia.

– Kylvin myös sellaisia kukkia, jotka vain näyttivät kuvissa kivoilta. En edes muista kaikkien nimiä, mutta kyllä useimmat puhkesivat kukoistukseen, Seppälä nauraa.

– Mutta kävi myös niin, että tulin kitkeneeksi tietyn kukkalajin taimia, joita en osannut erottaa rikkaruohoista.

Stansvikissa on vaja, josta löytyvät lainattaviksi kaikki tarpeelliset välineet. Vesiletkun saa helposti liikutettua omien kylvöjen kohdalle, joten kastelukaan ei tuota ongelmaa, Tuija Seppälä kertoo.

Palstalla oli kiva käydä puuhailemassa tämän tästä, ihmetellä kasvun ihmettä sekä lopulta iloisen ylpeästi korjata satoa oman pöydän antimiksi.

Samalla pääsi tutustumaan uusiin ihmisiin, jotka auliisti neuvoivat vasta-alkajia.

Kun turistit pörräävät kauniissa, historiallisessa merimaisemassa, me saamme kuopsutella maatamme kuin omaamme!

Oli pian selvää, että he tahtovat jatkaa viljelyä samaan tyyliin, rennosti.

Toukokuinen juhlahetki oli leipoa piirakkaa omista raparpereista.

– Stansvikissa on vaja, josta löytyvät lainattaviksi kaikki tarpeelliset välineet. Vesiletkun saa helposti liikutettua omien kylvöjen kohdalle, joten kastelukaan ei tuota ongelmaa.

– Kun turistit pörräävät kauniissa, historiallisessa merimaisemassa, me saamme kuopsutella maatamme kuin omaamme!

Tuija Seppälä, 58

TYÖ: Ohjaaja helsinkiläisessä Itäkadun perhekeskuksessa, tehostetussa lastensuojelussa

KOULUTUS: Lastentarhanopettaja, neuropsykiatrinen valmentaja, kursseja päihde-, kriisi-, trauma- ja perhetyöstä

ASUU: Aviomiehensä kanssa Helsingin Roihuvuoressa, 2 aikuista lasta

YHDISTYS: Jyty Metropoli ry

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.