Hyvinvointi
25.09.2024

Kokeile:

Fiksumpia tavoitteita SMART-tekniikalla

Tekemistä vaille valmis? Jos homma jäi taas suunnittelun asteelle, ehkä vika onkin tavoitteessa itsessään. Ota avuksi SMART.

Teksti: Anna Kurkela-Vilén Kuvat: Adobe Stock, Iina Lievonen-Thapa

1. Tee täsmällinen tavoite

Oli kyse itsensä kehittämisestä, projektinhallinnasta tai työn tehokkuuden lisäämisestä, tavoitteiden saavuttaminen on harvoin helppoa. Onnistumista edesauttaa, jos itse tavoite on mietitty huolella. SMART-tekniikan ensimmäinen kirjain tulee sanasta specific, täsmällinen. Määrittele siis mahdollisimman konkreettisesti, mitä tavoittelet.

Määrittele mahdollisimman konkreettisesti, mitä tavoittelet.

 

2. Määrittele mittarit

Haluat viihtyä töissä paremmin, ja tavoitteeksi täsmentyi nauraminen työkavereiden kanssa. SMART-tekniikan M-kirjain tulee sanasta measurable, mitattava. Kuinka monesti viikossa työn ääressä pitää hirnua? Pitääkö aamulla hymyilyttää vähintään joka toinen päivä?   

 

3.Varmista toteutuskelpoisuus

SMART-tekniikan A-kirjaimen merkityksistä yleisin, ­achievab­le, merkitsee saavutettavissa olevaa. Pohdi siis, onko sinulla aidosti mahdollisuuksia toteuttaa tavoitteesi: riittävästi halua ja motivaatiota, osaamista, aikaa ja tukea.

Pohdi siis, onko sinulla aidosti mahdollisuuksia toteuttaa tavoitteesi: riittävästi halua ja motivaatiota, osaamista, aikaa ja tukea.

 

4. Kyseen­alaista tavoitteesi

Ennen toimeen ­ryhtymistä on hyvä pysähtyä ja miettiä, mitä onkaan tekemässä. Tavoitteenasetannan seuraava vaihe R – relevant eli merkityksellinen – on erityisen tärkeä. Yllättävän usein tavoittelemme asioita, joilla ei lopulta ole aidosti väliä.

 

5. Aseta aikaraja

SMART:in viimeinen kirjain tulee sanasta ­time-bound ja muistuttaa, että tavoite, jolle ei ole asetettu aikarajaa, on lähes tuomittu epäonnistumaan. Päätä siis vähintään summittainen ajankohta välietappeineen, jolloin tavoitteen tulisi olla toteutunut.

Lähde: SMART-malli julkaistiin ensimmäisen kerran George Doran kirjoittamassa Management Review -lehden artikkelissa ”There’s a S.M.A.R.T. way to write management’s goals and objectives” vuonna 1981. Siitä on sittemmin kehitetty useita versioita eri tarpeisiin.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.