Hyvinvointi
07.05.2020

6 tapaa: Tunne vahvuutesi!

Omien vahvuuksien tunnistaminen on työelämässä tärkeä hyvinvointitaito. Sen avulla olemme valmiimpia kohtaamaan haasteita, selviytymään vastoinkäymisistä ja pysymään toiveikkaina poikkeusolojenkin paineissa.

Teksti: HANNELE NIEMI Kuvat: Pixabay

1 Meillä kaikilla on vahvuutemme. Ne eivät ole sukupuoli- tai kulttuurisidonnaisia, vaan universaaleja ihmisyyden piirteitä. Työelämässä vahvuus voi olla niin kyky uppoutua tehtäväänsä kuin sosiaalinen lahjakkuuskin – työstä riippuen.

Meillä kaikilla on vahvuutemme.

2 Ken oivaltaa omat vahvuutensa, myös saavuttaa helpommin tavoitteensa ja löytää työelämässä uusia mahdollisuuksia. Omat vahvuudet voi tunnistaa vaikka tarkkailemalla työtapojaan tai pyytämällä palautetta esimieheltä, työtovereilta, asiakkailta. Tarjolla on myös vahvuustestejä.

Ken oivaltaa omat vahvuutensa, myös saavuttaa helpommin tavoitteensa ja löytää työelämässä uusia mahdollisuuksia.

3 Vahvuutensa löytänyt on yleensä valmis niitä myös kehittämään. Vahvuutensa tuntevat ovat tutkitusti onnellisempia ja voivat paremmin niin työssä kuin vapaa-ajallaan. Omien vahvuuksien tunnistaminen tukee itsetuntoa ja optimistisuutta, auttaa tekemään itselle myönteisempiä valintoja.

Vahvuutensa löytänyt on yleensä valmis niitä myös kehittämään.

4 Vahvuudet luovat pohjaa menestykselle. Todellinen menestyminen on itsetuntemusta ja sisäistä kokemusta työn ja koko elämän mielekkyydestä. Menestyjiä yhdistävät myönteiset työkokemukset, halu kehittyä työssään ja optimistinen elämänasenne: Pystyn. Selviän. Löydän ratkaisun. Tartun toimeen.

Vahvuudet luovat pohjaa menestykselle.

5 Vahvuuksien tunnistamisesta hyödyt paitsi sinä itse, myös koko työyhteisö. Yhteisön hyvinvoiva jäsen selviytyy tehtävistään jouhevammin ja nopeammin. On mukavampi työtoveri. Sellainen on koko yritykselle sekä onnistumisetu että onnellisuustekijä.

Vahvuuksien tunnistamisesta hyödyt paitsi sinä itse, myös koko työyhteisö.

6 Muutostilat, kriisit ja poikkeusolot tarjoavat määrättömien haasteiden rinnalla meille kaikille mahdollisuuden tutustua itseemme ja omiin vahvuuksiimme, ehkä myös löytää uusia. Itsetuntemus voi olla koko ihmiskunnalle keskeinen hyvinvointitaito. Siitä voimme ammentaa voimia arkeen. Se auttaa meitä tukemaan toisiamme, vaikka lempeän huumorin keinoin.

Muutostilat, kriisit ja poikkeusolot tarjoavat mahdollisuuden tutustua itseemme ja omiin vahvuuksiimme, ehkä myös löytää uusia.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana Lapin yliopiston kasvatustieteen professoria ja vararehtoria Satu Uusiauttia.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.