Ajankohtaista
14.11.2019

TYST valtakunnalliseksi ammattiosastoksi Jyty Metropoliin

Yksityisen sosiaali- ja terveyspalvelualan yhdistys TYST muuttuu vuodenvaihteessa valtakunnallisesta ammattiyhdistyksestä valtakunnalliseksi ammattiosastoksi. Muodonmuutos tapahtuu liittymällä Jyty Metropoliin.

Teksti: Jaakko Takalainen

TYST:n puheenjohtaja Olli-Pekka Kulju on työskennellyt Turussa lastenkodissa ohjaajana lähes 30 vuotta. Ay-aktiivina hän on ollut yli 16 vuotta ja yhdistyksen puheenjohtajanakin vuodesta 2009.

Miksi TYST liittyy isoon Jyty Metropoliin 1.1.2020 alkaen?

– Yhdistyksemme tulevaisuus on ollut pohdinnan alla jo useita vuosia. Suurimpana syynä on ollut laskeva jäsenmäärä, joka alkoi heijastua heikentyneenä kontaktina työpaikoille.

Kuljun mukaan yhdistys toimii aktiivisesti, mutta jäsenmäärän laskiessa oli pakko alkaa pohtia, mitä tehdä hitaan hiipumisen sijasta. Tällä hetkellä TYST:ssä on työvoimajäseniä hivenen alle 400, ja he ovat noin 170 työnantajan palveluksessa.

– Eli yhtälö on kaikin puolin haasteellinen yhdistykselle, jonka toimintaa pyöritetään aktiivien vapaa-ajalla. Pian selvisi, ettei jatkaminen itsenäisenä yhdistyksenä ole paras vaihtoehto, Olli-Pekka Kulju toteaa.

Olli-Pekka Kulju kehottaa Jytyä liittotasolla miettimään, miten organisoida yksityisellä sote-alalla työskentelevät isoimpiin yhdistyksiin. Hajallaan olemalla niiden potentiaalia jäsenkasvulle ei pystytä hyödyntämään.

Valinta kahdesta vaihtoehdosta

Kuljun mukaan lopulta TYST:n piti valita kahdesta vaihtoehdosta: hajauttaako jäsenet Jytyn alueiden suurimpien yhdistysten jäseniksi vai siirtyäkö yhtenä kokonaisuutena Jyty Metropoliin valtakunnalliseksi ammattiosastoksi.

– Selvitystyön ja jäseniltä saadun palautteen pohjalta päädyimme purkamaan oman yhdistyksen vuoden lopussa ja siirtymään ammattiosastoksi Jyty Metropoliin, toteaa Kulju.

Hän kiittelee prosessin aikana syntynyttä vaikutelmaa Jyty Metropolista ”aktiivisena ja eteenpäin suuntautuvana porukkana”.

– Tähän tekemisen meininkiin on hienoa lähteä mukaan. Ammattiosastona jatkamme jäsenillemme suunnattua tuttua toimintaa ja edunvalvontatyötä. Samalla pystymme tarjoamaan jäsenille lisänä suuren yhdistyksen osallistumis- ja vaikutusmahdollisuudet, rauhoittelee Kulju.

Hän näkee hyvänä myös sen, että muutos kokoaa kahden yhdistyksen yksityisellä sosiaali- ja terveyspalvelualalla työskentelevät jäsenet samaan ammattiosastoon.

Nuorta ja vanhaa ay-näkemystä

TYST:n varapuheenjohtaja ja nuorisovastaava Niina Pietilä ei kavahda muutosta yhdistyksen asemassa.

– Yhdistyminen Metropoliin on mielestäni välttämätöntä, koska meillä on ollut vaikea saada aktiiveja ja toimijoita työpaikoille.

TYST:n varapuheenjohtaja ja nuorisovastaava Niina Pietilä ei kavahda muutosta yhdistyksen asemassa, vaan näkee yhdistymisen suurena mahdollisuutena.

– Itse odotan innolla Jyty Metropoliin siirtymistä ja sen lukuisiin aktiiveihin tutustumista. Näen siinä suuren mahdollisuuden.

Kokeneempaa edunvalvontaosaamista edustaa Jyty Metropolin pitkäaikainen puheenjohtaja Jussi Ruokonen. Metropoli (3 000 jäsentä) muuttui valtakunnalliseksi jo syksyllä 2018, kun yksityisen opetusalan JOA liittyi siihen.

Onko TYST:n liittyminen Metropoliin yhdentymiskehityksen päätös vai yksi jatkoaskel?

– Emme ole olleet aktiivisia uusien yhdistysten suhteen, vaan ne ovat itse ottaneet meihin yhteyttä. Liittymiset ovat hyödyttäneet sekä tulijoita että meidän jäseniämme.

Ruokosen mukaan liittymiset ovat olleet ja ovat jatkossakin win-win-tilanne sekä yhdistysten että jäsenten edunvalvonnan näkökulmasta.

Jussi Ruokonen arvelee, että hahmottumassa oleva Uudenmaan erillinen sote-ratkaisu tuo todennäköisesti uusia jäseniä.

– Mutta en usko, että TYST:n tulo on yhdentymiskehityksen päätepiste. Nyt hahmottumassa oleva Uudenmaan erillinen sote-ratkaisu tuo todennäköisesti meille uusia jäseniä ja ehkä osastorakenteen muutoksiakin, vuodenvaihteessa Metropolin puheenjohtajuuden jättävä Jussi Ruokonen arvioi.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.