Ajankohtaista
13.10.2020

TES-järjestelmän hajottaminen ei helpota sopimista

Metsäteollisuus ilmoitti lokakuussa luopuvansa työehtosopimusten solmimisesta. Tavoitteena on ”uusi sopimisen kulttuuri”, jossa paikallinen sopiminen korvaa valtakunnalliset työehtosopimukset.

Teksti: Jonna Voima Kuvat: Jyty

Sen sijaan, että aidosti tavoiteltaisiin paikallisen sopimisen lisäämistä, saattaa päätöksen taustalla kuitenkin todellisuudessa olla Metsäteollisuuden suuryritysten halu hajottaa suomalaista työehtosopimustoimintaa.

Varsinkin pienemmät työnantajat järjestäytyvät samasta syystä kuin työntekijätkin. Työnantajaliitto käy yrityksen puolesta muun muassa raskaat ja vaikeat työehtosopimusneuvottelut. Metsäteollisuudessa neuvottelutoiminta siirtyy jatkossa työpaikoille, ja niitä joutuu käymään työnantajan edustajana taho, jonka ydinosaamiseen se ei kuulu. Koska moni lakipykälä edellyttää, että poikkeamisesta sopivat valtakunnalliset yhdistykset, tippuu myös osa jouston mahdollisuuksista yrityksiltä kokonaan pois.

Sen sijaan, että aidosti tavoiteltaisiin paikallisen sopimisen lisäämistä, saattaa päätöksen taustalla kuitenkin todellisuudessa olla Metsäteollisuuden suuryritysten halu hajottaa suomalaista työehtosopimustoimintaa.

Työehtojen kokonaisvaltainen sopiminen ei ole pikku juttu. Neuvottelut eivät tunnetusti ole kovin nopeita tai suoraviivaisia eivätkä ne sellaiseksi muutu, vaikka ne vietäisiin paikalliselle tasolle. Terveisiä yrityksille; tiedossa ei ole ihan helppoja aikoja.

Mitä mieltä mahtavat olla Metsäteollisuuden pienemmät jäsenyritykset, jotka joutuvat jatkossa löytämään osaamisen ja resurssit myös neuvottelutoimintaan? Tuottavuus tuskin ainakaan paranee. Sen sijaan, että sovittaisiin keskitetysti ja saataisiin yhdellä neuvotteluprosessilla sopimus lukuisille työpaikoille, neuvotteluita käydään samaan aikaan useassa eri paikassa. Kuulostaa tehottomalle. Työntekijäpuolen koordinaatio neuvotteluissa tosin vahvistunee.

Terveisiä yrityksille; tiedossa ei ole ihan helppoja aikoja.

Toivon, ettei tämä kyseenalainen innovaatio leviä mutta varautua siihen ainakin yksityissektorilla täytyy. Julkinen sektori on lainsäädännöllisistä syistä paremmin turvattu.

Ammattiliitoista työnantajat eivät tällä tempulla pääse eroon eikä työehdoista sopiminen siirry sormia napsauttamalla yksilön ja työnantajan väliseksi. Yksittäinen työnantajaliitto voi lakata tekemästä työehtosopimuksia vain omalta osaltaan. Työntekijät ovat edelleen järjestäytyneitä ja haluavat, että heidän työsuhteensa ehdot sovitaan kollektiivisesti. Työnantajaosapuoli ehkä vaihtuu mutta työntekijäliitot jatkavat työehtosopimusten neuvottelua.

Tarvitsemme yhtenäisyyttä, sillä yksittäinen työntekijä on loppujen lopuksi työnantajaa vastaan kuitenkin aika yksin.

Metsäteollisuuden päätös korostaa työntekijöiden järjestäytymisen tärkeyttä. Tarvitsemme yhtenäisyyttä, sillä yksittäinen työntekijä on loppujen lopuksi työnantajaa vastaan kuitenkin aika yksin.


Jonna Voima
johtava työmarkkinalakimies

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.