Ajankohtaista
14.06.2023

Taimiteko 2023: Suomeen 10 000 uutta puuta 2030 mennessä

Sallan 4H istuttaa kuusta ja mäntyä parikymmentä hehtaaria

Suomen 4H-liiton paikalliset yhdistykset istuttavat tänäkin kesänä taimia kestävän kehityksen edistämiseksi ja nuorten työllistämiseksi. Sallan 4H on mukana jo kolmatta kertaa, ja naapurikuntaan Kemijärvelle istutetaan parikymmentä hehtaaria kuusta ja mäntyä.

Teksti: Jaakko Takalainen Kuvat: Sallan 4H-yhdistyksen arkisto
Annina Kämäräinen muutti 18 vuotta sitten Sallaan etelästä. Vuonna 2016 alkanut puolen vuoden sijaisuus 4H-yhdistyksessä ”on vähän venähtänyt”.

Jytyllä ja Suomen 4H-liitolla on pitkät perinteet yhteistyöstä, ja Jyty on tänäkin vuonna mukana 4H:n Taimiteko-kampanjassa.

Taimiteko-toiminnan tavoitteena on istuttaa uutta metsää 10 000 hehtaaria Suomeen vuoteen 2030 mennessä. Taimiteko on myös työllistämisteko, sillä sen kautta nuoret saavat kesätöitä.

 

Vakka olalle, pottiputki käteen

Toiminnanjohtaja Annina Kämäräisen mukaan Sallan 4H on mukana nyt kolmatta kertaa. Alku oli aika vaatimaton. Istutusalue oli vain pari kolme hehtaaria, ja nuoria istuttajia oli kymmenkunta.

– Se oli sellainen pieni yhden päivän pläjäys. Olin pikkaisen paniikissa, kun kaikki oli uutta. Osasin korkeintaan, mikä on vakka ja pottiputki. Mutta jostainhan on aloitettava, Kämäräinen toteaa.

Olalla kannettavassa vakassa mukana kulkevat taimet, ja pottiputkella taimet painetaan maahan.

Opeteltavia asioita on muun muassa istutettavien taimien etäisyys toisistaan. Opettajina toimivat Lapin koulutuskeskus REDUn Kemijärven-yksikön metsäopiskelijat.

Jyty on tänäkin vuonna mukana Taimiteko-kampanjassa. Jytyn taimia istutettiin kesäkuussa Kemijärvellä.

Enemmän tulijoita kuin mahtuu

Taimiteko-toiminnan suosio on laajentunut Sallassa kiitettävästi. Viime kesänä Sallan 4H-laiset istuttivat 15 hehtaaria taimia, tänä kesänä on tarkoitus istuttaa 20–23 hehtaaria taimia entiselle turvesuolle. Istutuksiin kuluu kaikkiaan 4–5 päivää kesäkuun puolivälissä.

– Istuttamaan pyrki yli kolmekymmentä nuorta. Valitsimme mukaan niitä, jotka eivät ole aikaisempina vuosina olleet istuttamassa. Mukaan pääsi vajaat kolmekymmentä, nuorimmat ovat 14-vuotiaita ja vanhimmat jo täysi-ikäisiä, Kämäräinen kertoo.

Metsiä pitää hoitaa ilmastonmuutoksen takia, mutta myös työnsaannin ja osaamisen takia – jotta nuoret voisivat paremmin jäädä asumaan tänne pohjoiseen.

Taimiteko-kampanja työllistää nuoria ja auttaa ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Tänä vuonna hakijoiden määrää lisäsi vielä se, että Sodankylän 4H-yhdistys tuli mukaan Taimiteko-kampanjaan.

Onko metsänistutus ja ilmastonmuutoksen ehkäisy nyt muotia Sallassa?

– Onhan se muotia, ja se on hyvä asia. Metsiä pitää hoitaa ilmastonmuutoksen takia, mutta myös työnsaannin ja osaamisen takia – jotta nuoret voisivat paremmin jäädä asumaan tänne pohjoiseen, Kämäräinen sanoo.

Lapinporokoira Naava vahtii silmä kovana vakkoja ja pottiputkia kesän 2022 TaimiTeossa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.