Ajankohtaista
14.11.2019

”Nyt jos milloin kannattaa kuulua liittoon”

Jytyläinen laitoshuoltaja Jani Pallonen on palkittu jäsenhankinnasta. Hän perustelee liiton jäsenyyttä työntekijän turvalla ja jäseneduilla.

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: Vesa Laitinen
Osa laitoshuoltaja Jani Pallosen hankkimista uusista jäsenistä on maahanmuuttajia. He ovat liittyneet jäseniksi Jytyyn kuultuaan esimerkiksi sovitellusta päivärahasta, jos työt jostakin syystä loppuisivat.

Laitoshoitajan arki Helsingin yliopistollisen sairaalan vuodeosastolla on ihmisläheistä ja vaihtelevaa. Työhön kuuluu ruoan jako potilaille ja osastosta huolehtimista. Työn hoitamisen edellytyksenä on, että tulee toimeen monenlaisten ihmisten kanssa.

Palkittu jo kerran

– Tykkään, että työssä on vähän säpinääkin, laitoshuoltaja Jani Pallonen kertoo.

Hän on työskennellyt HUS:ssa neljä vuotta ja ollut yhtä kauan Jytyn jäsenenä. Hänen työnantajansa on talon suurin tulosyksikkö, tukipalveluita tuottava HUS Asvia.

Pallonen on takavuosina voittanut Jytyn jäsenhankintakampanjan lahjakortin, jonka saa neljästä uudesta jäsenestä. Nykyisen jäsenhankintakampanjan aikana hän on saanut Jytyyn jo yhdeksän uutta jäsentä.

Pallonen luonnehtii itseään puheliaaksi, ja siksi hänen on ollut helppo kertoa työkavereilleen myös ammattiyhdistyksen toiminnasta.

Osa uusista jäsenistä on maahanmuuttajia, jotka ovat liittyneet jäseniksi kuultuaan esimerkiksi sovitellusta päivärahasta, jos työt jostakin syystä loppuisivat.

– Sovitellun päivärahan saa, jos on ollut työttömyyskassan jäsen 26 viikkoa ennen lomautusta tai irtisanomista. Joten kannattaa liittyä liittoon ja työttömyyskassaan mahdollisimman nopeasti!

Irtisanomisiin ei uskota

Ammattiliiton jäsenyyden hyötyjä epäilevät uskovat, ettei HUS:lla vakaana työnantajana ole syytä irtisanoa ketään. Niissä tapauksissa Pallonen on nostanut esiin lukuisten kuntien tuoreet yt-neuvottelut, joissa myös jytyläisten työpaikat ovat olleet vaarassa.

– Nyt, jos milloin, kannattaa kuulua liittoon. Sellaiseen, joka on neuvottelupöydissä päättämässä omaan työhön liittyvistä työehdoista.

Pallosen mukaan HUS:ssa on vältytty neuvotteluilta, joissa työpaikat olisivat olleet vaarassa. KVTES:n tulkinnasta on sen sijaan esimiehen kanssa jouduttu vääntämään kättä.

– On niin monta tulkintaa kuin esimiestäkin, Pallonen toteaa.

Tilanteen on viime kädessä ratkaissut soitto Jytyn asiantuntijalle. Pallosen mukaan tosin nykyään riittää, että uhkaa soittaa liittoon.

Työntekijän edustaja lähellä

Hyvänä asiana Pallonen mainitsee, että Jyty HYKS:n asioita hoitavat ihmiset löytyvät samasta talosta.

– Lisäksi jytyläinen pääluottamusmies istuu työnantajan johtoryhmässä henkilöstön edustajana, Pallonen kehuu.

Mukaan tapahtumiin

Jyty HYKS houkuttelee jäseniä muun muassa tapahtumillaan.

– Ja kun iso kasa työkavereita on yhdistyksen jäseninä, niin mennään yhdessä, Pallonen kertoo.

Kerran on käynyt niinkin, että ärtynyt työntekijä soitti yhdistyksen toimistoon ja kertoi kiukuissaan haluavansa liittyä jäseneksi. Kiukun syy oli, että työntekijä oli aamukahvipöydässä kuunnellut Jytyyn kuuluvien kollegojen hyväntuulisia kertomuksia yhteisestä retkestä, josta hän ei-jytyläisenä oli jäänyt paitsi!

Yhdistyksen seuraava risteily onkin sovittu marraskuun loppuun. Päiväristeilyn ohjelmassa on ay-asiaa, jonka jälkeen vietetään pikkujoulua.

Jani Pallosen vinkit
jäsenyyden suositteluun

Ota puheeksi jäsenyyden edut, esimerkiksi matkavakuutus, yhteiset tapahtumat ja yhteistyökumppaneiden tarjoamat edut.

Vinkkaa, että myös liiton jäsenlehti on etu ja hyvä tietopaketti.

Mainosta kohtuullista jäsenmaksua.

Tähdennä, että etujasi valvovat ihmiset löytyvät omalta työpaikaltasi ja ovat helposti saavutettavissa.

Kerro, että Jyty on neuvottelemassa niissä pöydissä, joissa työehdoistamme sovitaan.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.